Ancient And Medieval History + Culture - Practice Test (1)


25 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Ancient And Medieval History + Culture - Practice Test (1)


Description
This mock test of Ancient And Medieval History + Culture - Practice Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Ancient And Medieval History + Culture - Practice Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Ancient And Medieval History + Culture - Practice Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Ancient And Medieval History + Culture - Practice Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Ancient And Medieval History + Culture - Practice Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is NOT a feature of the Bhakti Movement?

Solution:

Main Features of Bhakti movement

• Discarded rituals and sacrifices

• Gave importance to teacher or guru

• Moral education was the essential component of the teaching of Bhakti saint.

• It was based on individual God, thus it discarded the priestly class as intermediary between the human beings and god.

• An egalitarian movement which denounced casteism.

• Emphasized on purity of heart and mind, humanism and devotionMonotheistic in nature

• God is either have form (Saguna) or be formless (Nirguna)

• Best form of worship is singings Bhajans and realization of God

• The Bhakti saint preached in local languages.

 

QUESTION: 2

The Kalighat Painting originated in

Solution:

Kalighat Painting originated in 19th century Bengal nearby kalighat kali temple, Kolkata, Bengal. Common themes were Hindu gods, goddess and other mythological figures.

 

QUESTION: 3

Fawazil in the Sultanate period means

Solution:

Fawazil was the excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars in the Sultanate period.

QUESTION: 4

Consider the following statements

1. Iqtadari System was a combined mechanism of expropriating tax and distribution of these revenues to the ruling class.

2. The Mughals effectively used the Iqtadari System for their centralization of power.

Which of the above statements are TRUE?

Solution:

Iqtadari System was a combined mechanism of expropriating tax and distribution of these revenues to the ruling class. It was a kind of territorial assignment which was guided by three factors-   Collection of revenue, Maintenance of army

Maintenance of the traditional system in order to prevent any untoward reaction.

The term Iqtadari system was coined by Nizamul Mulk to maintain smooth administration of the Abbassid Empire. The sultans of Delhi Sultanate like Balban,Iltutmish,Allauddin Khilji etc effectively used the Iqtadari system for their centralization of power. The Iqtadari system did not confer any ownership in land and it was subject to transfer.

The iqtadar had two functions – to collect the revenues and distribution among the soldiers.it was a unique blend of expansion and consolidation.

QUESTION: 5

Which of the following is NOT true about Ahadis?

Solution:

Ahadis were troopers in Mughal Empire. They were directly appointed by Mughal emperor. They did not attach themselves to any Mirza or Chief.

QUESTION: 6

Consider the following statements

1.    In Third Battle of Panipat, Ahmed Shah Abdali defeated the Marathas.
2.    In Second Battle of Panipat Akbar defeated Hemu.
3.    In First Battle of Panipat Babur defeated Ibrahim Lodi.
Which of the above statements are true?

Solution:

In First Battle of Panipat(1526) Babur defeated Ibrahim Lodi. In Second Battle of Panipat(1556) Akbar defeated Hemu. In Third Battle of Panipat(1761), Ahmed Shah Abdali defeated the Marathas.

QUESTION: 7

Consider the following statements

1.    Battle of Chamkaur was fought between Gobind Singh and Mughal forces.
2.    Battle of Haldighati was fought between Akbar and Maharana Pratap.
Which of the above statements are true?

Solution:

Battle of Chamkaur(1705) was fought between Gobind Singh and Mughal forces. Battle of Haldighati(1576) was fought between Akbar and Maharana Pratap.

QUESTION: 8

 Timur invaded India during the reign of

Solution:

In 1398, Timur invaded northern India, attacking the Delhi Sultanate ruled by Sultan Nasir-ud-Din Mahmud Shah Tughluq of the Tughlaq Dynasty.

QUESTION: 9

The Mongols under Changiz Khan invaded India during reign of

Solution:

There was no overall king of India at the time, but the main power in the region of northern India was the Mamluk Sultanate of Delhi. The Sultan at the time was Shams-ud-din Iltutmish.Mongols under Genghis Khan invaded India in 1221 but conquering India was not their aim: instead they were attempting to defeat Jalal ad-Din, who later moved to Persia. Iltutmish refused to assist Jalal ad-Din, thereby avoiding having to take sides against the Mongols.Six years later, Genghis Khan was dead. Subsequent Mongol invasions largely failed to make much inroads into India.

QUESTION: 10

What is the meaning of Kalayanmandapas with reference to the Vijayanagar Art and Culture?

Solution:

With reference to the vijaya nagara age marriage is known as kalyanam and the hall which it takes place is called as mandapam

QUESTION: 11

Which of following statement is INCORRECT about the “Tuzak-i-Babari “or Babarnamah?

Solution:

The Bāburnāma is the memoirs of Ẓahīr-ud-Dīn Muhammad Bābur (1483–1530), founder of the Mughal Empire and a great-great-great-grandson of Timur. He wrote the Baburnama and It is written in the Chagatai language, known to Babur as "Turki" (meaning Turkic), the spoken language of the Andijan-Timurids. During Emperor Akbar's reign, the work was completely translated to Persian, the usual literary language of the Mughal court, by a Mughal courtier, Abdul Rahīm, in AH 998 (1589–90). Translations into many other languages followed, mostly from the 19th century onwards.

QUESTION: 12

Which of following statement is correct about the religious policies of Akbar?

Solution:

The upbringing of Akbar influences he had, interests he cultivated, pragmatic policies he followed, all tended to him adopting a liberal religious policies. Some of the measures he took were: Allowed freedom of worship to people of all religions and ended forcible conversions.
In 1563 Akbar was hunting near Mathura. He noticed that a tax was being realized from the people who had gathered there on pilgrimage. Akbar had no idea of the tax that was realized from pilgrims from all places of Hindu pilgrimage. On inquiry Akbar was told that it had been the custom of every Muslims ruler to realize pilgrim tax from the Hindus at every place of Hindu pilgrimage. The tax was not a fixed one. It was determined arbitrarily according to rank and wealth of the pilgrim. Akbar found that the pilgrim tax was morally wrong both because it was imposed on people who came “in search of the light of God” and because it was not uniform but arbitrary, variable according to the whim of the collector of the tax. He abolished the pilgrim tax all throughout his empire.
In Kashmir, Sikandar Butshikan levied both jizya and zakat on Hindus. Ahmad Shah (1411-1442), a ruler of Gujarat, introduced the Jizyah in 1414 and collected it with such strictness that many people converted to Islam to evade it. Jizya was later abolished by the third Mughal emperor Akbar, in 1579.
 

QUESTION: 13

Who executed Sikh Guru Arjun Dev for supporting Khusrau?

Solution:

Guru Arjan was arrested under the orders of the Mughal Emperor Jahangir and asked to convert to Islam. He refused, was tortured and executed in 1606 CE. Historical records and the Sikh tradition are unclear whether Guru Arjan was executed by drowning or died during torture.

QUESTION: 14

Which of following is NOT correct about the religious policies of Aurangzeb?

Solution:

Shah was a patron of the arts, culture and luxury, and so he was also known as Rangila. And his Diwali celebrations at the Red Fort – financed by duwazdihi (donations) – were among the most exquisite since Aurangzeb, who had banned such festivities in court. 

QUESTION: 15

Who constructed Humayun’s tomb in Delhi?

Solution:

The tomb of Humayun was built by the orders of Humayun's first wife and chief consort, Empress Bega Begum (also known as Haji Begum). The construction began in 1565, nine years after his death, and completed in 1572 AD at a cost of 1.5 million ruppees at the time.

QUESTION: 16

Consider the following statements about  Ibn-Batuta

I)   He  was traveler from Moracco 
II)  He visited the court of  Tughlaq
III) He wrote Kitab-i-Rehala

which of above statement is/ are true?

Solution:

Ibn-Batuta was a Muslim Berber Moroccan scholar, and explorer who widely travelled the medieval world. Over a period of thirty years, Ibn Battuta visited most of the Islamic world and many non-Muslim lands, including Central Asia, Southeast Asia, India and China. Near the end of his life, he dictated an account of his journeys, titled A Gift to Those Who Contemplate the Wonders of Cities and the Marvels of Traveling. He travelled more than any other explorer in distance, totaling around 117,000 km, surpassing Zheng He with about 50,000 km and Marco Polo with 12,000 km.

QUESTION: 17

Feroz Shah Tughlaq established  Diwan –i- Khairat, it was

Solution:

Feroz Shah Tuglak established diwan-i-khairat (department for poor and needy people) to take care of orphans and widows. He also patronised scholars like Barani and Afif.

QUESTION: 18

What was the meaning of NAGARA in Chola Administration

Solution:

In medieval Tamil country, nagaram was the towns where merchants continued their business. Ur was a village assembly of almost the same time period in which landowners were non-Brahmins.

QUESTION: 19

The large residential university established in ancient time was at

Solution:

Nalanda University was established by Shakraditya of Gupta dynasty in modern Bihar during early 5th century and flourished for 600 years till 12th century. Nalanda was the world's first university to have residential quarters for both students and teachers. It also had large public lecture halls.

QUESTION: 20

Consider the following statements
1.    Vikram Era started in 78 AD.
2.    Saka Era started in 58 BC.
Which of the above statements are correct?

Solution:

Vikram Era started in 58 BC whereas Saka Era started in 78 AD.

QUESTION: 21

The name by which Ashoka is generally referred to in his inscriptions is

Solution:

Ashoka is generally referred to as Priyadasi and Devanampriya in his inscriptions.

QUESTION: 22

The concept of Anuvrata was advocated by

Solution:

The five cardinal principles of Jainism, if followed by a monk, is called Mahavrata and if observed by a lay follower, then it is called Anuvrata.

QUESTION: 23

Consider the following statements

1.    Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2.    Indifference to the authorities of the Vedas
3.    Denial of efficacy of rituals
4.    Non-injury to animal life
Which of the above were common to both Buddhism and Jainism?

Solution:

Buddhism advocated middle path that is avoidance of extremities of penance and enjoyment. On the other hand Jainism advocated extreme penance and asceticism.

QUESTION: 24

Which of the following statement regarding Ashokan stone pillars is incorrect?

Solution:

 Ashokan stone pillars are stand-alone structures. They are not part of any architectural structures. They were built to spread message of Ashoka to the people.

QUESTION: 25

In ancient India the name of Varahamihira was associated with

Solution:

Varahamihira was a famous astronomer.