Class 6 Test: History


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Class 6 Test: History


Description
This mock test of Class 6 Test: History for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Class 6 Test: History (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Class 6 Test: History quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Class 6 Test: History exercise for a better result in the exam. You can find other Class 6 Test: History extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements.

1. Hunter-gatherers moved from place to place to search for food and in search of animals to prey.

2. Koldihwa is a famous Megalithic site.

Which of the statements is correct?

Solution:

Hunter-gatherers moved from place to place, if they stayed at one place for a long time, they would have eaten up all the available plant animal resources. They moved from place to place in search of prey and in the case of deer and wild cattle. The plants and trees bore fruit in different seasons. So, people may have moved from season to season in search of different kinds of plants.

Koldihwa is a famous Neolithic site. Koldihwa is an archaeological site in Uttar Pradesh, India. It is situated in the valleys of Belan River near village Devghat. Along with Mahagara, it is one of the few Neolithic sites in Uttar Pradesh. Both are in district Prayagraj. Also, Koldihwa and Mahagara, both are on the opposite banks of Belan River. Both sites are earliest examples of Rice cultivation Oryza sativa. It is also the site of the finding of horse bones

QUESTION: 2

Which of the following is considered to be the first place where people learnt to grow barley and wheat and rear sheep and goats for the first time?

Solution:

Mehrgarh was one of the places where people learnt to grow barley and wheat and rear sheep and goats for the first time. The site is located in a fertile plain, near in the Bolan Pass, which is considered to be one of the most important routes into Iran. Many animal bones have been found at this site which also includes wild animals such as deer, pig, sheep and goat.

QUESTION: 3

Match the following

Solution:

A Suktam is a hymn in praise of the deity intended. It praises the deity by mentioning its various attributes and paraphernalia. Rigveda is a Veda In the form of Sukti, which means 'beautiful statements'. A collection of very beautifully composed incantations itself is a Sukta.
Dasa is a Sanskrit word found in ancient Indian texts such as the Rigveda and Arthasastra. It usually means "enemy" or "servant" but dasa, or das, also means a "servant of God", "devotee," "votary" or "one who has surrendered to God". Wikipedia.
A megalith is a large prehistoric stone that has been used to construct a structure or monument, either alone or together with other stones.

QUESTION: 4

Consider the following statements.

1. The Iranians and the Greeks who came through the northwest about 2500 years ago, knew that the land to the east of the river was called India.

2. Some of the earliest cities flourished on the banks of the river Ganga around 5000 years ago.

Q. Which of the statements is correct ?

Solution:

The Iranians and the Greeks who came through the northwest about 2500 years ago and were familiar with the Indus, called it the Hindus or the Indos, and the land to the east of the river was called India.

The name Bharata was used for a group of people who lived in the northwest, and who are mentioned in the Rigveda, the earliest composition in Sanskrit (dated to about 3500 years ago). Later it was used for the country.

Some of the earliest cities flourished on the banks of the river Ganga around 2500 years ago.

QUESTION: 5

With reference to the Manuscripts, which of the following is correct ?
1. The word manuscript is derived from the Latin word ‘Manu’  which means hand.
2. They are written on a palm leaf or the bark of a tree known as a birch.
3. The Manuscripts were uncovered at some of the Indus Valley civilisation sites.

Q. Which of the statements is correct ?

Solution:

The noun manuscript evolved from the Latin manu scriptus, meaning “written by hand.” Manu is “hand” and scriptus is “to write." It refers to old documents actually written by hand before books were made, but it can also refer to a writer's unpublished work whether it's handwritten or typed.

Manuscripts were usually written on palm leaf, or on the specially prepared bark of a tree known as the birch, which grows in the Himalayas, while inscriptions were engraved either on a stone surface or on bricks or metals.

QUESTION: 6

Consider the following statements.

1. The Harappans made seals out of stone which were generally rectangular and had a deity carved on them.
2. Copper and bronze was used to make tools, weapons, and vessels while gold and silver was used to make ornaments and vessels.

Which of the statements is correct?

Solution:

The Harappans made seals out of stone which were generally rectangular and had an animal carved on them.

Copper and bronze was used to make tools, weapons, and vessels , ornaments while gold and silver was used to make ornaments and vessels.

Most of the things found by archaeologists are made of stone, shell and metal including copper, bronze, gold and silver.

QUESTION: 7

Faience, unlike stone or shell, was an artificially produced material. It was used to make which of the following items?

1. Beads
2. Bangles
3. Plough
4. Seals

Solution:

Unlike stone or shell, that is found naturally, Faience is a material that is artificially produced. A gum was used to shape sand or powdered quartz into an object. The objects were then glaze, resulting in a shiny, glassy surface. The colours of glaze were usually blue or sea green.

Faience was used to make beads , bangles, earrings and tiny vessels.

QUESTION: 8

While the Harappans used locally available material, many items such as copper, tin, gold, silver and precious stones were bought from distant places.

Match the items with the location from which they were bought.

Solution:

While the Harappans used locally available material, many items such as copper, tin, gold, silver and precious stones were bought from distant places.
The Harappans got copper from Rajasthan and also from Oman in West Asia.
Tin which was mixed with copper to produce bronze was brought from Afghanistan and Iran.
Gold would have come from the present day Karnataka and precious stones from Gujarat, Iran and Afghanistan.

QUESTION: 9

Consider the following statements with reference to the city of Dholavira.
1. The city was located close to the Gulf of Khambhat, beside a tributary of the Sabarmati.
2. A large Harappan script carved out of white stone and inlaid in wood has been a unique find of the place.

Q. Which of the statements is correct ?

Solution:

The City of Dholavira was located on the Khadir Beyt in the Rann of Kutch, where fresh water and fertile soil was found.
Other findings include large letters of Harappan script that were carved out of white stone and perhaps laid in wood. This was a unique find, as Harappan writing has been found on small objects such as seals.

QUESTION: 10

With reference to ancient India, the term Aryas denotes which of the following?

Solution:

The people who composed the hymns described themselves as Aryas and called their opponents as Dasa.
The dasas were people who did not perform sacrifices and were later termed as a slave.
The term used to describe the people of the community as a whole is termed as Jana.

QUESTION: 11

Consider the following statements with reference to the mahajana padas.
1. The rulers collected taxes on crops which was fixed at 1/5th of what was produced.
2. Herders, hunters and gatherers were not required to pay taxes but provided forest produce to the raja.
Which of them is correct?

Solution:

The taxes were an important source of revenue. Taxes from crops was most important as most people were farmers. The tax was fixed at 1/6th of what was produced. This was known as bhaga or a share.
Herders, hunters and gatherers were also expected to pay taxes in the form of animals and animal produce.

QUESTION: 12

Match the following schools of Indian philosophy with their founders.

Solution:

Over centuries, India’s intellectual exploration of truth has been represented by six systems of philosophy. These are known as Vaishesiks, Nyaya, Samkhya, Yoga, Purva Mimansa and Vedanta. These six systems of philosophy are said to have been founded by sages Konada, Gotama, Kapila, Patanjali, Jaimini and Vyasa.

QUESTION: 13

Consider the following statements.
1. Upansihads were texts containing student-teacher conversations presented mostly by men like brahmins and rajas.
2. Poor people rarely took part in such discussions, however a slave woman Jabali was an exception and became one of the best known thinkers of the time.
Which of the statements is incorrect?

Solution:

Most Upanishadic thinkers were men, especially brahmins and rajas. Poor people rarely took part in these discussions. One famous exception was Satyakama Jabala, who was named after his mother Jabali. He had a deep desire to learn about reality and was accepted as a student by a brahmin teacher named Gautama

QUESTION: 14

Who among the following, arranged vowels and consonants in a special order to create formulas like those found in Algebra?

Solution:

Paninini was the one who prepared a grammar for Sanskrit. He arranged the vowels and the consonants, in special order and then used these to create formulae like those found in Algebra. He used to write down the rules of the language in short formula, around 3000 of them.

QUESTION: 15

Which of the following is NOT among the cities where inscriptions of Ashoka have been found?

Solution:

Ashoka was one of the greatest known rulers of history and on his instructions inscriptions were inscribed on pillars as well as on rock surfaces.
The places of inscriptions include - Lampaka, Kandahar, Mansehra, Shahbazgarhi, Kalsi, Meerut, Topara, Bahapur, Lumbini, Rampurva, Kaushambi, Gujara.

QUESTION: 16

Consider the following statements.
1. The Arthashastra tells us about the North west region as an important area for blankets and South India for its gold and precious stones.
2. Ashoka’s dharma involved some form of sacrifice and he felt that just as a father teaches his children, he had a duty to instruct his subjects.
Which of the statements is correct?

Solution:

The Arthashashtra reveals the importance of the country’s north west region which was important for blankets and South India which was famous for gold and precious stones. It is possible that these resources were collected as a tribute. Ashok’s dhamma did not involve worship of god or performance of sacrifice. He felt that just as a father tries to teach his children, he had a duty to instruct his subjects. He was inspired by the teachings of the Buddha.

QUESTION: 17

With reference to village life, the term grama bhojaka represents which of the following.

Solution:

The village headman was known as Grama Bhojaka. Usually men from the same family held the position for generations. In other words the post was hereditary. The grama bhojaka was often the largest landowner and had slaves and hired workers to cultivate the land.

QUESTION: 18

Consider the following statements.
1. Many craft persons and merchants formed associations known as shrines which provided training and procurement of raw material.
2.  The Northern black polished ware was a hard wheel, metallic looking ware with a shiny black surface. It was applied on pots to give them a mirror like shine.
Which of them is incorrect?

Solution:

Crafts persons and merchants formed an association known as shrines. These shrenis of craft persons provided training, procured raw material and distributed the finished product. The Shrenis organised the trade and also served as banks.
The Northern black polished ware was a hard wheel, metallic looking ware with a shiny black surface. It was applied on pots to give them a mirror like shine.

QUESTION: 19

Who Among the following composed a biography of the Buddha, the Buddha charita?

Solution:

Buddhacarita is an epic poem in the Sanskrit mahakavya style on the life of Gautama Buddha by Aśvaghoṣa, composed in the early second century CE. Of the poem's 28 cantos, the first 14 are extant in Sanskrit complete.

QUESTION: 20

Consider the following statements
1. Harishena composed a prashashti in praise of Gautamiputra Shri Satakarni.
2. Aihole, the capital of the Chalukyas, was an important trading centre. It developed as a religious centre, with a number of temples.
3. There were twelve rulers in Dakshinapatha.

Q. Which of the statements is correct ?

Solution:

Harishena composed a prashashti in praise of Samudragupta, a famous ruler of a dynasty known as the Guptas. The inscription is of a special kind known as prashasti, a Sanskrit word meaning in praise of.

There were twelve rulers in Dakshinapatha. They surrendered to Samudragupta after being defeated by him and he later allowed them to rule again.

Aihole, was the capital of Chalukyas, whereas the Kingdom of the Pallavas spread from the region Kanchipuram to the Kaveri delta.

Related tests