Indian History (Complete) - MCQ Online Test (1)


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Indian History (Complete) - MCQ Online Test (1)


Description
This mock test of Indian History (Complete) - MCQ Online Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Indian History (Complete) - MCQ Online Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Indian History (Complete) - MCQ Online Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Indian History (Complete) - MCQ Online Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Indian History (Complete) - MCQ Online Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to Indian freedom struggle, which of the following statements is/are true about Swadeshi Movement:

1. The genesis of Swadeshi movement is in the anti-partition movement of Bengal
2. The INC- Banaras session of 1905 supported the Swadeshi and Boycott Movement for Bengal
3. The movement gave great emphasis to Atmashakti- Self Reliance
4. The social base of freedom struggle was widened as new forms of mass mobilisation were observed in the form of women and Corps of volunteers

Solution:

All are correct

QUESTION: 2

Which of the following statements is/are true about the split in the Congress in 1907:

1. The moderates agreed to the discuss legislative reforms with Minto and Morley, despite the launching of
Swadeshi Movement, which was being suppressed by the government
2. The nationalist leaders learnt from the split in 1907, when similar situations further occurred in 1924

Solution:

1924- Bringing back Swarajists into the party and re-unite. Both are correct

QUESTION: 3

In the context of the rise of Revolutionary Terrorism against the British rule, which of the following statements is/are true:

1. Revolutionary terrorists could not establish centres abroad due to low organisational skills
2. The revolutionary terrorists tried to imitate the Irish nationalists and Russian nihilists

Solution:

Ghadars was a significant organisation
operating from abroad

QUESTION: 4

Which of the following developments occurred in the national movement during the period of WW1:

1. The activity of Ghadars gained momentum due to the arrival of Har Dayal
2. The Indians locally have not reacted to the situation created by WW1 on a notable scale

Solution:

Home Rule Movement was setup in the
backdrop of WW1. It attracted participation from both Congress and Muslim League leaders

QUESTION: 5

Which of the following statements is/are true about Annie Besant:

1. Annie Besant was born in India to British parents working for the British administration
2. She began her political career as a proponent of Fabianism, Radicalism, Free Thought and Theosophy
3. She established Theosophical Society at Adyar, Madras

Solution:

Annie Besant was in London into a middleclass family of Irish origin

QUESTION: 6

In the context of Tilak’s Home Rule League, which of the following statements is/are correct:

1. It worked in Maharashtra (excluding Bombay), Central Provinces, Karnataka and Berar
2. Tilak demanded for Home Rule as India was matured enough to care of itself
3. Tilak recognized the formation of states on linguistic basis and also education in vernacular languages

4. Tilak’s organisation of the league was more better than Annie Besant’s league which was loosely organised

Solution:

All are correct

QUESTION: 7

In the context of the Lucknow session of Congress in 1916, which of the following statements is/are true:

1. The Congress- League Pact was signed
2. Tilak and his men were welcomed back into the Congress after ten years of separation

Solution:

Both are correct

QUESTION: 8

Which among the following events were not associated with Gandhi’s early career in India:

1. Swadeshi Movement
2. Lucknow Pact
3. Poona Pact
4. Champaran Satyagraha

Solution:

Poona Pact was not part of the early career of Gandhi in India

QUESTION: 9

Which of the following statements is/are true about Raja Ram Mohan Roy:

1. He alone founded the Brahmo Samaj to reform the prevailing Brahminism of the time
2. Raja Ram Mohan Roy supported Vedic education to children and rejected the idea of Western
education in the school curriculum

Solution:

Brahmo Samaj was founded along with
Debendranath Tagore. Raja Ram Mohan Roy supported introduction of Western education

QUESTION: 10

In the context of the Pitts India Act of 1784, which of the following is true:

1. It was passed to rectify the Regulating Act of 1773

2. In this dual system of control, the company was represented by the Court of Directors and the British government by the Board of Control.

3. The Act gave the British government supreme control over the company’s administration

Solution:

- The Pitt’s India Act, 1784 also called the East India Company Act, 1784 was passed by the British Parliament to correct the defects of the Regulating Act of 1773. 

- In this dual system of control, the company was represented by the Court of Directors and the British government by the Board of Control.

- This act gave the British government direct control over Indian administration.

QUESTION: 11

Which of the following changes were brought in the Congress Party during the days of Non Cooperation Movement:

1. The membership to the Congress was made free so as to attract more and more poor people
2. To have better control over the movement, Congress was made more centralised removing the hierarchy
in terms of village, taluka and district level committees
3. The Congress committees were reorganised on linguistic basis so as to connect well with the common
people

Solution:

INC membership was not made free. Party got decentralized with regional administrations.

QUESTION: 12

About the Khilafat Movement, which of the following statements is/are true:

1. Khilafat Movement was launched by Muslims in protest of the Jallianwallah bagh Massacre
2. Khilafat Movement also made an alliance with the Congress to fight for Swaraj

Solution:

Khilafat Movement was in the context of
retaining the position of Caliph after World War 1

QUESTION: 13

Which of the following statements is/are true about Rowlatt Satyagraha:

1. Gandhiji called off the Satyagraha after the incident of Jalliawallah bagh
2. The Satyagraha had no support from the Muslim League and the Home Rule League

Solution:

Members of the Home Rule league flocked to join the Rowlatt Satyagraha

QUESTION: 14

With reference to Tebhaga Movement, which of the following statements are true:

1. The movement occurred in Bengal over the issue of share croppers paying half crop to the jotedars
2. The movement was led by the Congress Socialist Party

Solution:

Tebagha Movement was led by All India Kisan Sabha, the peasant wing of CPI

QUESTION: 15

Which of the following statements is/are true about Eka Movement:

1. The Movement was primarily a peasant movement started with the support of the congress and the
khilafat leaders
2. The movement faded away naturally without facing any repression from the government
3. The movement was unique as it did not attach any religious aspects to carry on the revolt

Solution:

Severe repression from the British and there were some religious rituals like vowing not to d o begar by taking a dip in the ganges.

QUESTION: 16

Which of the following statements is/are true about the Anushilan Samiti:

1. Hindustan Republican Association is an offshoot of the Anushilan Samiti
2. Anushilan abstained from violence during the Non cooperation Movement due to the appeal of
Gandhi

Solution:

Jugantar abstained from violence, Anushilan did not

QUESTION: 17

Which of the following statements is/are true about the No-changers:

1. No-changers did not prescribe any change in the status of Noncooperation Movement and wanted
to continue it even after Chauri- Chaura
2. They believed in educating the masses and the constructive program

Solution:

No-changers were called so as they still
advocated boycott of council entry and not as explained in option 1.

QUESTION: 18

With reference to Morley-Minto Reforms:


1. It introduced separate electorates for muslims in the central legislative council for the first time
2. The Act allowed discussions on the budget and any resolutions to be passed only after it was finally
approved

Solution:

The act allowed to pass resolutions before the budget was finally approved

QUESTION: 19

Which of the following statements is/are true about the Revolutionary Terrorism in India in the pre independence period:

1. The organisations did not enjoy mass support like the Congress
2. They operated in small groups through violent acts against the government without strategic long
term agenda
3. Bhagat Singh founded the Hindustan Republican Association
4. The rivalry between Anushilan and Jugantar also weakened their potential to show impact

Solution:

Bhagat Singh joined the organisation but was not among the founding members

QUESTION: 20

About Chittagong uprising, which of the following statements is/are true:

1. The raiders included women like Pritilata Waddedar and Kalpana Dutta while Surya Sen led the troops
2. The intention of the raiders was to raid of the armoury of police and auxiliary forces from Chittagong
armoury

Solution:

Both are correct

QUESTION: 21

With reference to the Simon Commission:

1. The commission recommended to conduct Round Table Conferences to discuss constitutional reforms
2. The commission was setup to investigate the constitutional progress of British India

Solution:

Both are correct

QUESTION: 22

Which of the following statements is/are true about the Communal Award of Ramsay MacDonald:

1. To show his disagreement, Gandhi decided to fast in the Yarawada jail
2. It provided reservation to women in the legislatures
3. It proposed joint electorates to the minorities

Solution:

It proposed separate electorates to the
minorities

QUESTION: 23

Which of the following were the demands of Gandhi at the second RTC:

1. The untouchables should not be treated as minorities as they were Hindus
2. A responsible government should be established in both centre and provinces immediately
3. There should be separate electorates only for Muslims and Sikhs

Solution:

Gandhi demanded for no separate electorates for muslims and other minorities

QUESTION: 24

Consider the following statements in the context of Nehru Report:

1. There will be separate electorates for Muslims as per the Lucknow Pact
2. The report defined some fundamental duties for the people of India
3. The committee was formed based on an all party conference to draft a constitution for India
4. Jinnah voted against the report

Solution:

There were no separate electorates.
Fundamental rights were defined, not duties.

QUESTION: 25

Which of the following statements is/are true about the Civil Disobedience Movement:

1. Congress was declared illegal after the movement was resumed after Gandhi’s return from London
2. The Red Shirts carried on the movement in the North Eastern Regions

Solution:

Red Shirts were in the North Western region

QUESTION: 26

Consider the statements in the context of Civil Disobedience Movement and Non- Cooperation Movement:

1. There was no wilful violation of law in NCM, unlike the CDM
2. NCM gathered the support of Muslims, while CDM increased the gap between Hindus and Muslims

Solution:

NCM had support from the khilafats, while
during CDM- Muslim league was propagating the an idea of Muslim India within India.

QUESTION: 27

Which of the following is true about Purna Swaraj:

1. It was the resolution passed by congress with support from leaders like Jawaharlal Nehru and Subash
Chandra Bose
2. Pledge of independence was made one month after the resolution was passed

Solution:

Both are correct. Congress passed the Poorna Swaraj Resolution in December 1929, it was a month later on January 26, 1930, when a Pledge of Indian Independence also known as Declaration of
Independence was taken.

QUESTION: 28

Consider the following statements about Delhi Manifesto:

1. The manifesto demanded Round Table Conference to discuss on the gradual grant of dominion status in
phases
2. The congress must have majority representation at congress as per the manifesto

Solution:

Second RTC must be used not to discuss on
the gradual grant of dominion status but to accept a dominion status immediately and formulate a scheme towards its implementation.

QUESTION: 29

Consider the following about Gandhi Irwin Pact:

1. As per the pact, Gandhi discontinued the Civil Disobedience Movement and agreed to participate in second RTC on behalf of congress
2. Government agreed to release all those detained in connection with the movement

Solution:

Both are correct

QUESTION: 30

Which of the following statements is/are true about the Govt of India Act of 1935:

1. The act was based on the white paper released during the second RTC attended by Gandhi
2. The act ended the system of diarchy at the provincial level and proposed federation of India

Solution:

Option 1 would be correct for third RTC