Indian History (Complete) - Practice Test (1)


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Indian History (Complete) - Practice Test (1)


Description
This mock test of Indian History (Complete) - Practice Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Indian History (Complete) - Practice Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Indian History (Complete) - Practice Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Indian History (Complete) - Practice Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Indian History (Complete) - Practice Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

With reference to Ashokan Pillar inscriptions, which of the following statements is/are correct:
1. The inscriptions were deciphered by John Princep
2. In eastern India, the script found was Kharoshthi script
3. The inscriptions contained moral and religious precepts of Ashoka
4. One of the inscriptions found at Kandahar is bilingual

Choose answer from Codes below:

Solution:

The inscriptions were deciphered by James Princep
Besides a few inscriptions in Greek and Aramaic (which were discovered only in the 20th century), the Edicts were mostly written in the Brahmi script and sometimes in the Kharoshthi script in the northwest.
They were kept in public places and along trade routes so that maximum number of people would read them. More than religious discourses, they talk about the moral duties of the people, how to conduct life, Ashoka’s desire to be a good and benevolent ruler, and about Ashoka’s work towards this end.
The Kandahar Rock Inscription is bilingual Greek-Aramaic. The Kandahar Greek Edict of Ashoka is in Greek only, and originally probably contained all the Major Rock Edicts 1-14.

QUESTION: 2

Which of the following is/are true about Muhammad Bin Tughlaq’s regime:
1. He transferred the capital from Delhi to Daulatabad, near Pune
2. Diwan-i-Kohi and Famine code were created to tackle with the famine situation in Delhi
3. He introduced token currency like Copper/Brass coins to pass at a value of contemporary Silver Tankas

Solution:

Muhammad Bin Tuglak introduced a no. of new policies for the sake of economic prosperity and governancein his empire.But most of these policies proved failure because of faulty administration.He transfered capital from Delhi to Devgiri(renamed as Daulatabad) to provide proficient administration to the southern states.But it's warm and humid climate didn't suited the Delhi people.For the increment of kingdom revenue,he imposed incremental taxes on the farmers of Ganga-Yamuna doab.But famine in the region, revoked rebellion.To tackle the femine situation,sultan created femine code and food supply centres i.e.Diwan-i-kohi.But it was too late. During this period silver supply was lessened ,so sultan introduced token currency like brass/copper and even leather to pass at a value of contemporary silver coins i.e. tanka.This token currency ruined the economy of the kingdom.Foreign traders lose their confidence in trade with indian emperor.

QUESTION: 3

Which of the following is/are true about the Angkorvat temple:
1. Angkor is a place in the modern-day South East Asian island Java
2. The temple was originally built to be a Buddhist temple

Solution:

Angkot vat is in Cambodia, intended to be a
Vishnu temple, later transformed to Buddhism.

QUESTION: 4

Takshashila has got historical significance. Which of the following statements is/are true about Takshashila University:
1. The site of the university is currently located in the state of Bihar
2. The adviser of Chandragupta Maurya, Chanakya was a teacher at the university.
3. Buddhist Jatakas mentions Takshashila as the capital of Gandhara

Solution:

Initially, Chanakya was a Professor of economics and political science at the ancient university of "Takshashila". Chanakya played an important role in establishment of Mauryan Empire. He served as the chief advisor to both Mauryan emperor, Chandragupta and his son Bindusara.
Buddhist literature, especially the Jatakas, mentions it as the capital of the kingdom of Gandhara and as a great centre of learning. Gandhara is also mentioned as a satrapy, or province, in the inscriptions of the Achaemenian (Persian) king Darius I in the 5th century bce.

QUESTION: 5

Buddhism has symbolic gestures in the form of Mudras. Which of the following is an explanation for the Jnana Mudra:

Solution:

Option B is  the explanation of Vitarka Mudra.

Option C is the explanation of Uttarabodhi mudra.

Option D is the explanation of Abhaya mudra.

QUESTION: 6

Which of the following statements is/are true about Sangam literature:
1. The poems were collected in groups of hundreds called Purananuru
2. Sangam texts are secular texts unlike the Vedic texts which are religious
3. Sangam literature was written in both Tamil and Sanskrit languages

Solution:

The Purananuru (Tamil: புறநானூறு, Puṟanāṉūṟu, literally "four hundred [poems] in the genre puram"), sometimes called Puram or Purappattu, is a classical Tamil poetic work and traditionally the last of the Eight Anthologies (Ettuthokai) in the Sangam literature. It is a collection of 400 heroic poems about kings, wars and public life, of which two are lost and a few have survived into the modern age in fragments. The collected poems were composed by 157 poets, of which 14 are anonymous and at least 10 were poetess.
The Sangam texts are different from the Vedic texts, particularly the Rig Veda. They do not constitute religious literature. The short and long poems were composed by numerous poets in praise of various heroes and heroines and are in secular nature.

QUESTION: 7

Which of the following statements is/are true about Indus Valley Civilization:
1. More sites are in India than in Pakistan
2. Trade relations of the people from Indus valley could be established with Mesopotamia
3. In Kalibangan, evidences about double cropping were found
4. There were articles made of bronze found at the sites

Solution:

All are correct

QUESTION: 8

With reference to the schools of Indian philosophy, which of the following is an atheistic school of philosophy:

Solution:

Samkhya denies the final cause of Ishwara and considers Veda as reliable source of knowledge. Yoga believes in personal god. Mimamsa has atheistic and theistic doctrines. Kapalika does not exist.

QUESTION: 9

With reference to Upanishads, which of the following statements is/are correct about Brihad aranayak Upanishad:
1. It is the largest Upanishad
2. It is about a discussion between Yajnavalka and his wife Gargi

Solution:

The Brihadaranyaka Upanishad is one of the Principal Upanishads and one of the first Upanishadic scriptures of Hinduism.
Brihadaranyaka Upanishad is about the discussion between both - Gargi participated in the brahmayajna, a philosophic debate organized by King Janaka (Father of Sita) and challenges the sage Yajnavalkya with perplexing questions on the issue of atman (soul).

QUESTION: 10

Which of the following statements is/are true about Vedas:

1. Rig Veda has details about the Varna system
2. Atharvana Veda had mentions about medicine
3. Vedas contained three parts- Samhitas, Aranyakas, Brahmanas
4. Upanishads are not part of the four Vedas

Solution:

(a) The varnas have been known since a hymn in the Rigveda (the oldest surviving Indian text) that portrays the Brahman (priest), the Kshatriya (noble),the Vaishya (commoner), and the Shudra (servant) issued forth at creation from the mouth, arms, thighs, and feet of the primeval person (purusha).
(b) The Atharvaveda (AV) is by all accounts a curious compendium of medicine in its various stages of evolution and contains the most primitive as well as some of the most highly developed stages of therapy.
(c) the early part of Vedas are called Samhitas and the ritualistic commentary on the mantras and rituals are called the Brahmanas which together are identified as the ceremonial karma-kanda, while Aranyakas and Upanishads are referred to as the jnana-kanda.
(d) In fact Upanishads are parts of Vedas. Rig, Yajur, Sama and Atharva are the four Vedas. A Veda is divided into four parts, namely, Samhita, Brahmana, Aranyaka and Upanishad.Since Upanishad forms the end part of a Veda it is also called as Vedanta.

QUESTION: 11

Which of the following is NOT correct about Jainism:

Solution:

There were two divisions among the followers of jainism 

1. Swetambaras (the white clad) 

2. Digambaras (the sky clad).

QUESTION: 12

With reference to the schools of Indian philosophy, which of the following is/are true about Shudhadvaita:

1. It was propounded by Shankaracharya
2. It talks about the path of Pustimarg
3. It is focussed on the worship of Lord Krishna
4. It means pure non-dualism, which is different from the Dvaitha vada of Madhavacharya

Solution:

The proponent of Shuddhādvaita was Vallabha. It says that World is Leela of God that is Krishna and he is Sat-Chid-Aananda. It identifies Bhakti as the only means of liberation. Vallabha was also a famous saint of Pushti Marg. He won the famous debate of Brahmavad over Shankars.
Shuddadvaita is the "purely non-dual" philosophy propounded by Vallabhacharya (1479-1531 CE), the founding philosopher and guru of the Vallabha sampradāya ("tradition of Vallabha") or Puṣṭimārga.

QUESTION: 13

Consider the following statements about Ayagapata. Which among them is/are incorrect:

1. These are plate inscriptions during the period of Cholas
2. It is a prayer slab with decorations of Jain veneration symbols like stupas and dharmachakra
3. They had some symbols depicting Buddha’s life on it.

Solution:

(a) The slabs are decorated with an object of Jain veneration such as the stupa (relic mound), dharmacakra (wheel of law), triratna (three jewels), astamangala (eight auspicious symbols), and caityavriksha (sacred tree) or with an image of a Tirthankara (saviour) or of a venerable monk.

(b) the original Buddha did not write down his teachings and did not like images of himself to be revered, symbols were used to remember and share his lessons. These symbols proved to be highly adaptable, working their ways into cultures that were receptive to Buddhist philosophy.

QUESTION: 14

Which of the following statements is/are correct about Greeko-Buddhist art:
1. It also influenced the art of Mathura
2. Buddha was shown with a soft body and kind eyes, unlike the depiction of Greek kings with muscular body and a Toga

Solution:

All are correct

QUESTION: 15

Which of the statements is/are true about Mehrauli Iron pillar inscriptions:

1. It was constructed under the reign of Gupta king Chandragupta 2
2. It depicts the skill of ancient Indian blacksmiths for its resistance to corrosion

Solution:

All are correct

QUESTION: 16

Indian History can also be understood from the accounts of some foreign travellers. Which of the following statements is/are true about the Fa Hien’s account of India:

1. Caste system existed in India and Chandas were untouchables
2. His account also gives information about the Nalanda University

Solution:

fa-hein writes that the bulk of population during the Gupta age was vegetarian and usually followed the principle of Ahimsa. The caste system prevailed and untouchability had become an established institution in this age. The chandalas occupied the lowest rank in the society.

QUESTION: 17

Which of the following statements is true about Bhakti Movement in India:

Solution:

The correct option is B.
Kabir was another well-known poet in the bhakti movement who also belonged to the nirgun bhakti tradition. Both Ravidas and Kabir challenged upper caste hegemony. Disciples of Kabir are known as Kabir-panthis.

QUESTION: 18

Which of the following statements is true about Bhagavatism:

1. Under Bhagavatism, importance of worshipping Vishnu increased compared to the Vedic times
2. Narayana, a tribal God, was merged with Vishnu, a Vedic God
3. Bhagavatism was marked by bhakti and ahimsa
4. The religion appealed liberally to the artisans and merchants who were becoming more important

Solution:

All are correct

QUESTION: 19

Which of the following statements is/are correct during the period of Pallavas:

1. Pallavas built stone temples and the most famous being the seven rathas temple at Mahabalipuram
2. In south India, there were three types of villages: ur, sabha and nagaram

Solution:

Both are correct

QUESTION: 20

In the context of ancient Indian traditional systems, which of the following statements is/are true:

1. In Bhakti cult, people made offerings to the god in return for “prasada”
2. Tantricism did not allow women and shudras into its ranks.

Solution:

Both are correct

QUESTION: 21

Which of the following statements is/are true about the ancient Indian arts of expression:

1. Tandava is masculine while Lasya is a feminine dance
2. Abhinaya is achieved through three aspects only- Angika, Vachika, Sathvika

Solution:

There is a fourth aspect- Aaharya

QUESTION: 22

Who among the following accompanies the orchestra of Bharatnatyam dances:

1. Violinist
2. Tabla player
3. Vocalist
4. Cymbal player

Solution:

Tabla is not a part of bharatnatyam

QUESTION: 23

Which of the following is not related to Hindustani Music:

Solution:

Pallavi is related to carnatic

QUESTION: 24

Which of the following is incorrect about the ways the colonialism had affected the tribals around the beginning of the 19th century:

1. There was large influx of Christian missionaries into the tribal areas
2. The traditional forest rights of the tribals was not affected as Britishers were more interested in the Cotton
and Tea production
3. The uprisings among the tribals like the Bhil uprising, the Sanyasi rebellion and the Chaur uprising were brutally suppressed by the British

Solution:

Unrestricted access to Christian missionaries
occurred was permitted only after 1833. The position of tribal people was reduced to agricultural labourers, share-croppers and rack-rented tenants and hence their forest rights disturbed.

QUESTION: 25

Which of the following is/are true about the tribal revolts against colonialism:

1. The Santhal rebellion was the most massive among them
2. Santhals believed that they had the backing of Thakur (God) for the revolt
3. Birsa proclaimed a rebellion and also that Satyug would be established in the place of Kalyug, for the Munda tribesmen

Solution:

All are correct

QUESTION: 26

Which of the following statements is/are the features of Indigo revolt after the 1857:
1. The intelligentsia of Bengal played a powerful campaign supporting the rebellious peasantry
2. The reaction of the government was not very repressive as the revolt of 1857 just concluded

Solution:

The role played by the intelligentsia of Bengal who organised a powerful campaign in support of the peasantry.Thus, the Revolt displayed the traits of a tremendous initiative, well planned and well executed, which ensured its success.
The Indigo Revolt of 1859-60 were one of the most expressive revolt of the peasant community against the ravages of the Europeans.The extreme losses the peasants had to bear,corruption among the planters,the extreme activities of the planters(even by using 'lathiyals') to coerce the peasants made them revolt against the foreigners.
 

QUESTION: 27

Which of the following statements is/are true regarding the formation of the Indian National Congress in 1885:

1. The government was concerned about the formation of Irish type agitations
2. The nationalist demands in the initial days were like- reduction of military expenditure; Indianization of
Government services and no reduction of import duties on textile products
3. Vernacular Press Act were also opposed by the INC in the early days of its formation

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation :- This was followed in the south by the formation of the Irish Volunteers to restrain Ulster. Both Nationalists and Republicans, except for the All-for-Ireland Party, brushed unionist concerns aside with "no concessions for Ulster", treating their threat as a bluff.

On the surface, the nationalist Indian demands of those years — no reduction of import duties on textile import no expansion in Afghanistan or Burma, the right to bear arms, freedom of the Press, reduction of military expenditure, higher expenditure on famine relief, Indianization of the civil services, the right of Indians to join the semi-military volunteer corps, the right of Indian judges to try Europeans in criminal cases, the appeal to British voters to vote for a party which would to Indians — look rather mild, especially when considered separately. 

Indian Association

In 1878 it Indian Association opposed the Vernacular Press Act, which stifled the Indian press. It advocated local self-government.

QUESTION: 28

In the context of the economic critique of colonialism, which of the following statements is/are true:

1. Gopala Krishna Gokhale was the first to make an effort towards analysing the colonial economic
policies
2. By the beginning of the 20th century, Indian leaders shared a common opinion that the essence of British rule is to make India a supplier of raw materials and a market for British made products

Solution:

Economic analysis was made earlier too.
Dadabhai Nauroji came up with his Drain Theory

QUESTION: 29

Which of the following was true about the Vernacular Press Act, 1878, during the British rule:

1. The Act was directed only against both the Indian language and English newspapers
2. Amrit Bazaar Patrika was converted into an English language Newspaper overnight in response to the Act
3. Lord Ripon repealed the Act in 1881

Solution:

Only against the Indian language newspapers

QUESTION: 30

Pick the correct statements about Gopala Krishna Gokhale:

1. He was famous for his budget speeches in the Imperial Legislative Council and outperformed the
veterans as a Parliamentarian
2. He was a mentor to both Gandhi and Jinnah
3. He founded the Poona Sarvajanik Sabha

Solution:

He was not among the founders of Poona
Sarvajanik Sabha. Founded by MG Ranade in 1870.

Related tests