MCQ: Work, Life And Leisure - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | MCQ: Work, Life And Leisure - 1


Description
This mock test of MCQ: Work, Life And Leisure - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC MCQ: Work, Life And Leisure - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ: Work, Life And Leisure - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this MCQ: Work, Life And Leisure - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ: Work, Life And Leisure - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Novel written by Durgacharan Ray about the city of Calcutta is—

Solution:

The novel written by Durgacharan Ray on the modern Indian city of Calcutta was, ‘Debganer Martye  Aagaman’whuich means,’ The Gods Visit Earth’.   Impressed by the city, the Gods decided to build a Museum and a High Court in Heaven.

QUESTION: 2

Which of the following city is called ‘Mayapuri’—

Solution:

Bombay is known as a 'mayapuri', a 'City of Dreams' for the following reasons:

Despite its overcrowding and lack of sanitation facilities, a continulous stream of migrants pours in the city of Mumbai, i.e., erstwhile Bombay. This so since Bombay has historically provided ample eocnomic opprtunities for those seeking to find employment.

QUESTION: 3

“The Bitter cry of outcast London” written by—

Solution:

Andrew Mearns’s The Bitter Cry of Outcast London is acknowledged as a pivotal document in nineteenth-century British housing reform. It offers an exposé of the housing conditions in one section of South London in 1883 and concludes with a call for social reform. 

QUESTION: 4

Which of the following film was made by Dada Saheb Phalke?

Solution:

Raja Harishchandra is a 1913 Indian silent film, directed and produced by Dadasaheb Phalke. It is often considered the first full-length Indian feature film. 

QUESTION: 5

Which was the Indian first city to get smoke nuisance?

Solution:

Calcutta was the first city to get smoke nuisance legislation in 1863 as it was polluted due to the industries , coal used in railways and harmful vapours from factory chimney.

QUESTION: 6

Most of the people in the film industry were –

Solution:

The Bombay film industry gives employment to hundreds of thousands of people. Most of the people in the film industry were themselves migrants who came from Lahore, Calcutta, Madras and that are why the story of many Bombay films dealt with the new migrants.

QUESTION: 7

Who developed the principal of ‘Garden City’?

Solution:

Ebenezer Howard

Garden Cities were underpinned by a strong vision developed by Ebenezer Howard, who in his seminal book of 1898, To-morrow: A Peaceful Path to Real Reform, described how 'the advantages of the most energetic and active town life, with all the beauty and delight of the country, may be secured in perfect combination'.

QUESTION: 8

The first underground railway was built in –

Solution:

The first line of London's Underground, the earliest underground railroad in the world, was opened in 1863, before electricity, cars.

QUESTION: 9

What were tenements –

Solution:

a large building divided into flats/apartments, --especially in a poor area of a city
- a tenement block
- families living in overcrowded tenements
- living in a crowded tenement

QUESTION: 10

What does a ‘Metropolis’ refer to

Solution:

The capital or chief city of a country or region.

‘he preferred the peaceful life of the countryside to the bustle of the metropolis’

Related tests