Modern India (Indian History) - MCQ Online Test (3)


25 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Modern India (Indian History) - MCQ Online Test (3)


Description
This mock test of Modern India (Indian History) - MCQ Online Test (3) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Modern India (Indian History) - MCQ Online Test (3) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Modern India (Indian History) - MCQ Online Test (3) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Modern India (Indian History) - MCQ Online Test (3) exercise for a better result in the exam. You can find other Modern India (Indian History) - MCQ Online Test (3) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Mitra Mela                Bal Gangadhar Tilak
(2) India House               Shyamji Krishnavarma
(3) Yugantar                    Barindra Kumar Ghosh

Solution:

Mitra Mela was organized by VD Savarkar. Later, it was merged into Abhinav Bharat which was also organized by VD Savarkar. 

QUESTION: 2

Who among the following participated in Khilafat Movement?

(1) Shaukat Ali
(2) M.A Ansari
(3) Mohammad Ali Jinnah
(4) Maulana Abul Kalam Azad

Solution:

Khilafat Movement was started alongside the Non Cooperation Movement and was led by leaders like Ali brothers, M.A Ansari, Maulana Abul Kalam Azad etc. 

QUESTION: 3

Which of the following were the issues of Non Cooperation Movement?

(1) Attainment of swaraj
(2) Enquiry into Jalianwala bagh tragedy
(3) Khilafat issue

Solution:

Non Cooperation Movement was started by Mahatma Gandhi for attainment of swaraj. Mahatma Gandhi also demanded enquiry into Jalianwala bagh tragedy during Rowlatt satyagraha. Khilafat movement became a part of Non Cooperation Movement. 

QUESTION: 4

Which of the following were the special features of the Rowlatt Act?

(1) All members of jury were to be Europeans.
(2) Consideration of evidence not admissible by the law of evidence.
(3) Judgment of the special court could not be appealedc

Solution:

Rowlatt Act gave extraordinary powers of search, arrest, demand of security etc to the government. 

QUESTION: 5

Which of the following pairs are correctly matched?

 Case                                        Associated personality 
(1) Delhi Conspiracy Case                 Sachin Sanyal 
(2) Alipore Conspiracy Case              Aurobindo Ghosh
(3) Kakori Conspiracy Case               Bhagat Singh
(4) Kanpur Conspiracy Case              S.A Dange

Solution:

Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan, Roshal Lal, Rajendra Lahiri etc were involved in Kakori Conspiracy Case. Bhagat Singh’s trial was done under Lahore Conspiracy Case.

QUESTION: 6

Which of the following were the recommendations of the Whitley Commission?

(1) Adoption of standard wages in jute industries
(2) Formation of works committees to promote cordial relations between the employees and the employers.

Solution:

Whitley commission was appointed to suggest measures for labour welfare and improvement in labour relations. 

QUESTION: 7

What was the role of Alluri Sitaram Raju in Indian national movement?

Solution:

Alluri Sitaram Raju propogated Mahatma Gandhi’s message of Swaraj among tribal people of Gudem Hills and organized them for mass struggle.

QUESTION: 8

Which of the following statements are correct?

(1) Large number of women participated in Civil Disobedience Movement.
(2) The participation of workers increased in Civil Disobedience Movement in comparison to Non Cooperation Movement.
(3) Hindu-Muslim unity was better in Civil Disobedience Movement in comparison to Non Cooperation Movement.

Solution:

Large scale participation of women was an important feature of the Civil Disobedience Movement. During the Salt March, thousands of women came out of their homes to listen to the speeches of Gandhi. women participated in protest marches, manufactured salt, and picketed foreign cloth and liquor shops.

QUESTION: 9

Which of the following statements are correct?

(1) Moplah uprising was an agrarian movement.
(2) The Moplah peasants revolted against the Hindu landlords’ oppressive policies.

Solution:

The Moplah peasants revolted against the Hindu landlords’ oppression who were loyal to British government, but the movement later took communal colour.

QUESTION: 10

Which of the following statements are correct regarding Ryotwari settlement?

(1) The Zamindar was responsible to pay land revenue to the state.
(2) A patta was maintained to keep the records of land revenue.
(3) Land revenue was based on the quality of the soil and nature of crop grown

Solution:

Ryotwari settlement was directly done with the peasants. Land revenue was directly taken from Ryots (peasants). 

QUESTION: 11

Which of the following statements are correct about Bombay Plan?

(1) It was published by leading industrialist of India.
(2) It focused only on industrialization in India.

Solution:

Bombay Plan aimed to double the output of agricultural sector and a five-fold growth in industrial output.

QUESTION: 12

Which of the following were the salient features of Charter Act, 1833?

(1) It marked the beginning of legislature in India.
(2) It completely abolished the trade monopoly of East India Company in India

Solution:

The company became the political agent of British Crown in India. It provided for a single Central Legislative Assembly in India. 

QUESTION: 13

Which of the following statements regarding The Government of India Act, 1919 is/are correct?

(1) The term of Legislative Assembly was to be three years 
(2) The distribution of seats among different provinces was based on the population
(3) Principle of separate electorate was extended to Sikhs. 

Solution:

The distribution of seats among the different provinces was based on the relative importance of the provinces.

QUESTION: 14

Which of the following statements are correct?

(1) Codification of laws was done by Lord Cornwallis
(2) Financial decentralization for the first time was done by Lord Ripon

Solution:

Lord Mayo was the first Viceroy to take steps for financial decentralization.

QUESTION: 15

What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

(1) He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.
(2) He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb
(3) He organized Bhils of Panchamahal region against the British  

Solution:

Tatia Tope helped to coordinate between Rani Laxmibai and Nana Saheb. 

QUESTION: 16

What was the main reason for the rise of Faraizi movement?

Solution:

The movement was started by Haji Shariatullah and was continued by his son Dadu Mian to expel English intruders from Bengal. 

QUESTION: 17

Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Ramosi rising                    Chittur Singh
(2) Santhal rising                    Birsa Munda
(3) Satara revolt                     Dhar Rao

Solution:

Santhal revolt was led by Kanhu and Sidhu. Birsa Munda was a charismatic leader and organized Munda tribe against British.

QUESTION: 18

Which of the following pairs are correctly matched?

(1) India League                                         Dadabhai Nauroji
(2) Poona Sarvajanik Sabha                      MG Ranade
(3) Bombay Presidency Association       Badruddin Tyabji

Solution:

Pune Sarvajanik Sabha, was a sociopolitical organisation in British India which started with the aim of working as a mediating body between the government and people of India and to popularise the peasants' legal rights. It started as an elected body of 95 members elected by 6000 persons on April 2, 1870.
Badruddin Tyabji (10 October 1844 – 19 August 1906) was an Indian lawyer, activist and politician during British Raj. Tyabji was the first Indian to practice as a barrister of the High Court of Bombay who served as the third President of the Indian National Congress. He was one of the founding member and first Muslim president of Indian National Congress.

QUESTION: 19

The Bombay Presidency Association was formed in 1885 in opposition to 

(1) Salt tax
(2) Lytton’s reactionary policies
(3) Ilbert’s bill controversy
(4) British land revenue policy

Solution:

The Bombay Presidency Association was formed by Mehta, Telang and Tyabji. 

QUESTION: 20

Bal Gangadhar Tilak was sentenced to six years transportation in 1908​

Solution:

After Surat split, the government tried to suppress the extremist leaders by charging them in different cases. Tilak was imprisoned for six years for his anti-British stand in his newspaper Kesari. 

QUESTION: 21

After the Partition of Bengal, which of the following were the parts of ideology of the extremist leaders?

(1) Belief in the power of masses
(2) Swaraj as the ultimate goal
(3) Supporting the self sacrifice and Direct political action

Solution:

After the partition of Bengal, the moderates and extremists leaders had different views and attitudes, the moderates did not believe in the capacity of the masses.

QUESTION: 22

Which of the following statements are correct about Ghadar party?

(1) The first president of the party was Lala Hardyal
(2) It was based out of San Francisco

Solution:

The first president of the party was Sohan Singh Bhakana. Lala Hardyal was its general secretary.

QUESTION: 23

Who among the following were associated with Home Rule League?

(1) B.P Wadia
(2) George Arundale
(3) Indulal Yagnik

Solution:

B.P Wadia, George Arundale, Indulal Yagnik, Jamnadas Dwarkadas etc were prominent members of Annie Besant’s Home Rule League. 

QUESTION: 24

Which of the following statement(s) regarding The Government of India Act, 1919 is/are correct?

(1) The tenure of Legislative Assembly was to be three years. 
(2) The distribution of seats among different provinces was based on the population.
(3) System of diarchy was introduced in provincial governments.  

Solution:

The distribution of seats among different provinces was based on the relative importance of the provinces.

QUESTION: 25

What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

(1) He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb
(2) He organized Bhils of Panchamahal region against the British
(3) He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.

Solution:

Tatia Tope helped to coordinate between Rani Laxmibai and Nana Saheb.