Test: An Imperial Capital: Vijayanagara


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: An Imperial Capital: Vijayanagara


Description
This mock test of Test: An Imperial Capital: Vijayanagara for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: An Imperial Capital: Vijayanagara (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: An Imperial Capital: Vijayanagara quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: An Imperial Capital: Vijayanagara exercise for a better result in the exam. You can find other Test: An Imperial Capital: Vijayanagara extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The scenes from Ramayana were sculpted on the inner walls of:

Solution:

Hazara Rama Temple is one of the well-known temples in Hampi city. Some of the sculpted panels on the walls of the temple have survived.

QUESTION: 2

Hampi was recognised as a site of national importance in

Solution:

Hampi and Pattadakal are the two most famous heritage towns of Karnataka. Hampi was declared as a World Heritage Site by UNESCO in 1986. Famous for its temple ruins, it was the capital of the renowned kingdom of Vijayanagara Empire, from the 14th to 16th centuries.

QUESTION: 3

When did Krishnadeva Raya die?

Solution:

Krishnadeva Raya, the greatest of the Vijayanagara rulers, died in 1529 AD.

QUESTION: 4

The Portuguese traveller who jointly called the 'Audience Hall and Mahanavami Dibba' as the “House of Victory" was

Solution:

Domingo Paes was a Portuguese traveller who visited the Vijayanagara Empire around the year 1520. His account of Hampi, the capital of Vijayanagara Empire, is the most detailed and important of all historic narrations on the city and the Vijayanagara Empire. He visited the city during the rule of Krishnadeva Raya.

QUESTION: 5

Krishnadeva Raya ascended the throne in the year

Solution:

Krishnadeva Raya ruled the Vijayanagara Empire between 1509-29 AD. He was the most famous ruler of Vijayanagara and composed a work on statecraft in Telugu, known as the Amuktamalyada.

QUESTION: 6

The ruins at Hampi were brought to light in 1800 by

Solution:

In 1815, he was appointed the first Surveyor General of India. He prepared the first survey map of the site.

QUESTION: 7

In 1565 AD, the Vijayanagara army fought the battle of Rakshasi-Tangadi under

Solution:

The Vijayanagara army fought the battle of Rakshasi-Tangadi in 1565 AD, under the leadership of the chief minister of Vijayanagara, Rama Raya.

QUESTION: 8

The ruins of Hampi were brought to light in:

Solution:

An engineer, Colonel Colin Mackenzie, brought the ruins of Hampi to light in 1800.

QUESTION: 9

Krishnadeva Raya composed a work on statecraft known as the Amuktamalyada in

Solution:

Krishnadeva Raya ruled the Vijayanagara Empire. His rule was characterised by expansion and consolidation. He died in 1529 CE.

QUESTION: 10

'Amara' is believed to be derived from the Sanskrit word

Solution:

The word 'Samara' means battle or war. Historians argue that the word 'Amara' also resembles the Persian term 'Amir', meaning a high noble.