Test: Ashoka The Emperor Who Gave Up War - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Ashoka The Emperor Who Gave Up War - 1


Description
This mock test of Test: Ashoka The Emperor Who Gave Up War - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Ashoka The Emperor Who Gave Up War - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ashoka The Emperor Who Gave Up War - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Ashoka The Emperor Who Gave Up War - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ashoka The Emperor Who Gave Up War - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Place where Ashokan Pillar is located

Solution:

It was originally placed on the top of the Ashoka pillar at the important Buddhist site of Sarnath by the Emperor Ashoka, in about 250 BCE. The pillar, sometimes called the Asoka Column, is still in its original location, but the Lion Capital is now in the Sarnath Museum, in the state of Uttar Pradesh, India.

QUESTION: 2

How many lion are there on national emblem

Solution:

Minus the inverted bell-shaped lotus flower, this has been adopted as the National Emblem of India, seen from another angle, showing the horse on the left and the bull on the right of the Ashoka Chakra in the circular base on which the four Indian lions are standing back to back.

QUESTION: 3

Capital city of Ashoka

Solution:

Ashoka’s capital was Pataliputra (in Magadha, present-day Patna), with provincial capitals at Taxila and Ujjain. Ashoka waged a destructive war against the state of Kalinga (modern Odisha), which he conquered in about 260 BCE.

QUESTION: 4

Chaitya is a

Solution:

Chaitya and stupa both are sacred places for the Buddhist community. A chaitya is considered as the earliest form of a stupa. In modern text on Indianarchitecture, the term chaitya-griha (chaitya hall) is often used to denote assembly or prayer hall that houses a stupa. In a sense it is similar to a house or griha. so D is correct option.

QUESTION: 5

What is statecraft?

Solution:

Statecraft is an approach to the study of political science and public administration.

QUESTION: 6

A figure on the pillar of Sarnath on its top

Solution:

The national emblem of India and a mark of Emperor Ashoka's visit to Sarnath, the Ashoka Pillar crafted out of stone is an impressive structure with four lions at the top. This 50 m long pillar along with the Dhamek Stupa, are Ashoka's gift to Buddhism and the entire complex has a calm aura to it.

QUESTION: 7

Greek king of west Asia

Solution:
QUESTION: 8

A state of an vast empire is known as

Solution:
QUESTION: 9

The gateway to the northwest was

Solution:

Taxila is an important archaeological site in Indian subcontinent located in the modern city with the same name in Punjab, Pakistan. It lies about 32 km (20 mi) north-west of Islamabad and Rawalpindi, just off the famous Grand Trunk Road.The origin of Taxila as a city goes back to c. 1000 BCE.

Since ancient Taxila was situated at the pivotal junction of the Indian subcontinent and Central Asia, Taxila was considered the gateway to the northwest. 

QUESTION: 10

New name of Pataliputra

Solution:

One legend ascribes the origin of Patna to a mythological king, Putraka, who created Patna by a magic stroke for his queen Patali, literally Trumpet flower, which gives it its ancient name Pataligram. It is said that in honour of the first born to the queen, the city was named Pataliputra.