Test: Colonialism And The Countryside


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Colonialism And The Countryside


Description
This mock test of Test: Colonialism And The Countryside for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Colonialism And The Countryside (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Colonialism And The Countryside quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Colonialism And The Countryside exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Colonialism And The Countryside extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The jotedars, who were more powerful than zamindars in rural Bengal, were most powerful in

Solution:

Within the villages of Bengal, jotedars were more powerful than the zamindars. They were most powerful in North Bengal.

QUESTION: 2

The Company established its rule in Bengal in mid

Solution:

The English East India Company (E.E.I.C.) established its raj in the countryside of Bengal and implemented its revenue policies there.

QUESTION: 3

Zamindars were responsible for

Solution:

Rajas and taluqdars of Bengal were classified as zamindars. They had several villages under their control. They were responsible for paying revenue to the Company, distributing the revenue demand over villages.

QUESTION: 4

Professionally, Buchanan was a/an

Solution:

Francis Buchanan was a physician who came to India and served in Bengal Medical Service from 1794 to 1815. He published reports on several districts of Eastern India.

QUESTION: 5

Till 1832, a large area of land given to Santhals was demarcated as

Solution:

The Santhals were given land and persuaded to settle in the foothills of Rajmahal. By 1832, a large area of land was demarcated as Damin-i-Koh. This was declared to be the land of the Santhals.

QUESTION: 6

The Royatwari system was implemented mainly in

Solution:

Ryotwari system was first introduced in Madras Presidency, later it was extended to Bombay Deccan. Under this system, the revenue was directly settled with the ryot (cultivator).

QUESTION: 7

Taluqdar refers to

Solution:

Taluqdar refers to one who holds a taluq or a connection. Taluq also refers to a territorial unit. After the Permanent Settlement, a new variety of taluqs were created by zamindars.

QUESTION: 8

Village headmen in Bengal were known as

Solution:

Village headmen were called Jotedars and Mandals. They controlled local trade as well as money lending. They were too happy to see the zamindar in trouble. The zamindar could not easily assert his power over them.

QUESTION: 9

Under the Ryotwari system, the lands were resurveyed

Solution:

The Ryotwari system was instituted in some parts of British India. This system was used to collect revenues from the cultivators of the agricultural lands. Under this system, land was surveyed every 30 years.

QUESTION: 10

The life span of Maharaja Mehtab Chand was

Solution:

The life span of Maharaja Mehtab Chand was 1820-1879. He was born in 1820 and ruled from 1832-1879. He was the Raja of Burdwan.