Test : Culture And Decline Of IVC


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test : Culture And Decline Of IVC


Description
This mock test of Test : Culture And Decline Of IVC for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test : Culture And Decline Of IVC (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : Culture And Decline Of IVC quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test : Culture And Decline Of IVC exercise for a better result in the exam. You can find other Test : Culture And Decline Of IVC extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements:
1. Change in the rainfall patterns
2. Over utilisation of resources
3. Ecological degradation
4. Earthquakes and drying of rivers due to tectonic shifting
5. Natural calamities like recurring floods
6. Aryan Invasion
Which of the above are possible reasons for the decline of Indus Valley Civilization?

Solution:
  • Causes for the Decline Aryan Invasion
  • There are many theories regarding the decline of IVC. Some of them conflict and contradict each other
  • Change in the rainfall patterns: Around 2000 BC serious flooding in plains and cities
  • Over utilisation of resources
  • Ecological degradation: Decreasing fertility of the soil due to excessive exploitation
  • Earthquakes and drying of rivers due to tectonic shifting
  • Natural calamities like recurring floods
  • Aryan Invasion as they had superior weapons as well as swift horses
QUESTION: 2

Which of the following evidence found in the IVC sites to supporting the Aryan Invasion theory?

Solution:

One of the discoveries (30 skeletons in the upper level of the site) made at Mohenjo-daro in the 1920s support the hypothesis that Aryan invaders destroyed the Harappa civilization. Dead bodies were found at Great bath which suggests that war had taken place between IVC and Aryans.

QUESTION: 3

Not far from Lothal there is a place, where it is noticed that the mature Harappa culture degenerated and transformed itself later into other cultures. Identify that place.

Solution:

In Rangpur, which is not far from Lothal, it is noticed that the mature Harappa culture degenerated and transformed itself later into other cultures. Please remember this fact as it is.

QUESTION: 4

Which one of the following was the most suitable reasons, which made the Harappans move away from their urban settlement?

Solution:
  • The Indus Valley Civilization declined around 1800 BCE, and scholars’ debate which factors resulted in the civilization’s demise. One theory suggested that a nomadic, Indo-European tribe called the Aryans invaded and conquered the Indus Valley Civilization, though more recent evidence tends to contradict this claim. Many scholars believe that the collapse of the Indus Valley Civilization was caused by climate change. Some experts believe the drying of the Saraswati River, which began around 1900 BCE, was the main cause for climate change, while others conclude that a great flood struck the area.
  • Various elements of the Indus Civilization are found in later cultures, suggesting the civilization did not disappear suddenly due to an invasion. Many scholars argue that changes in river patterns caused the large civilization to break up into smaller communities called late Harappan cultures.
QUESTION: 5

The famous bearded man statue was found in which city?

Solution:

A well-known piece of art of the Harappan period is a stone sculpture of a bearded man discovered at Mohenjodaro. His eyes are half closed indicating a posture of meditation. Across the left shoulder is an embroidered cloak. In the opinion of some scholars, it could be a bust of a priest.

QUESTION: 6

Consider the following statements regarding the later phase of the Indus valley Burial Practices:
1. A dog buried with human oval pit burials was discovered in Ropar.
2. The placing of the body in a foetal position is the hallmark of the later phase of IVC.
3. The separate burial pits for dogs were discovered in Kashmir
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is correct - A dog buried with human oval pit burials was discovered in Ropar, Punjab.
  • Statement 2 is incorrect - The placing of the body in a foetal position is the hallmark of the early phase of IVC.
  • Statement 3 is correct - In Kashmir’s Burzahom site, separate burial pits for dogs were discovered.
QUESTION: 7

In which of the following site, the terracotta sculpture of the Mother Goddess is found?

Solution:

The most famous terracotta sculpture is that of the Mother Goddess found from MohenjoDaro. It is very detailed showing a punched nose, artistic ornamentation over the body and a fanned headgear.

QUESTION: 8

Consider the following statements regarding the IVC people metal sculpture:
1. They used the Lost Wax Technique for creating sculptures
2. The dancing girl from Mohenjo-Daro was standing in the swastika dance posture.
3. They created bronze animal figures as well.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is correct - A technique known as “Lost Wax Technique” or “cire-perdue” was used for this purpose.
  • Statement 2 is incorrect - She sports a necklace and her hair is tied into a bun. She is standing in the “tribhanga” dance posture.
  • Statement 3 is correct - Besides the figurine, bronze figures of a buffalo and a humped bull were also found.
QUESTION: 9

Which of the following animal was not found on the seal depicting the male deity (Pasupati Mahadeva)?

Solution:

Pashupati Seal depicts a figure seated cross-legged in a yogic posture with a horned headdress. The figure is surrounded by an elephant & a tiger are there on the right side of the figure while a rhinoceros and buffalo are seen on the left side, two antelopes/deer are shown below the seat of the figure. It is believed to be a representation of Proto Shiva.

QUESTION: 10

The famous dancing girl statue found in Mohenjo-daro is made from which material?

Solution:

The dancing girl statue is made from Bronze made in lost-wax casting.

Similar Content

Related tests