Test: Decline Of IVC


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Decline Of IVC


Description
This mock test of Test: Decline Of IVC for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Decline Of IVC (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Decline Of IVC quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Decline Of IVC exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Decline Of IVC extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Indus Valley Civilization belongs to which of the following periods?

Solution:

Historical period is said to be the one where there is a written DECIPHERED script. However, although IVC had a script but it is yet remains un-deciphered and therefore, the period of IVC is said to be in proto-history.

QUESTION: 2

Who said, “The Indus Civilization perished as a result of internal decay accelerated by the shock of barbarian raids”?

Solution:

Gordon Childe, Australian-born British historian, linguist, and archaeologist, combined the Gradual decline theory with the Aryan invasion theory and said, “The Indus Civilization perished as a result of internal decay accelerated by the shock of barbarian raids.”

QUESTION: 3

Which one of the following Harappan sites does suggest ploughing?

Solution:

Kalibangan is distinguished by its unique fire altars and "world's earliest ploughed field.” It is a town located in Hanumangarh District, Rajasthan. Kalibangan's excavation report was published in its entirety in 2003 by the Archaeological Survey of India, 34 years after the completion of excavations.

QUESTION: 4

Not far from Lothal there is a place, where it is noticed that the mature Harappa culture degenerated and transformed itself later into other cultures. Identify that place.

Solution:

In Rangpur, which is not far from Lothal, it is noticed that the mature Harappa culture degenerated and transformed itself later into other cultures. Please remember this fact as it is.

QUESTION: 5

The skeletal remains in the burials show that the population comprised of:
1. Mediterranean
2. Alpines
3. Proto-Australoids
4. Mongoloids

Solution:

All of the following are the skeletal remains in the burials.

QUESTION: 6

The upper layers unearthed at Mohenjodaro, Harappa, Kalibangan and a few other places reveal that the construction was carried out without any prescribed plan, public buildings were in decay and water supply fell into disarray.What does it mean?

Solution:

Firstly in 2700 BC the indus valley civilization was very planned. The Mature urban phase is marked by systematic town planning, extensive brickwork, distinction between the citadel and the lower town, all of this practically disappeared in the post Harrapan Phase. This is the period of decline of the civilization.

QUESTION: 7

Which of the following evidences of Indus Valley Civilization suggests that the Aryans could not have originated in the Harappan age?

Solution:

The Aryans were known as cattle bearers and nomadic people hence. Whereas, the Harappan civilization had many urban centers like Mohenjo-Daro. So, option C is correct.

QUESTION: 8

Consider the following statements:

1. Change in the rainfall patterns
2. Over utilisation of resources
3. Ecological degradation
4. Earthquakes and drying of rivers due to tectonic shifting
5. Natural calamities like recurring floods
6. Aryan Invasion

Which of the above are  possible reasons for the decline of  Indus Valley Civilization?

Solution:

Causes for the Decline Aryan Invasion

  • There are many theories regarding the decline of  IVC. Some of them conflict and contradict each other!

  • Change in the rainfall patterns: Around 2000 BC serious flooding in plains and cities 

  • Over utilisation of resources 

  • Ecological degradation: Decreasing fertility of the soil due to excessive exploitation 

  • Earthquakes and drying of rivers due to tectonic shifting 

  • Natural calamities like recurring floods 

  • Aryan Invasion as they had superior weapons as well as swift horses.

QUESTION: 9

Which of the following evidence found in the IVC sites to supporting the Aryan Invasion theory?

Solution:

One of the discoveries (30 skeletons in the upper level of the site) made at Mohenjo daro in the 1920s support the hypothesis that Aryan invaders destroyed the Harappa civilization. Dead bodies were found at Great bath which suggests that war had taken place between IVC and Aryans

QUESTION: 10

Consider the following statements:

1. Continuity of standard weights and measures which were used till recently
2. Basic unit of measurement became the basic unit of the Indian rupee that is 16 anna
3. Construction of an artificial dock

Which of the statements above is/are supporting the continuity of IVC in contemporary culture?

Solution:

Continuity of IVC in the Economic Sphere

  • Discovery of standard weights and measures, some of which were continued to be used in India till recently. 
  • Basic unit of measurement became the basic unit of Indian rupee ie 16 Annas. 
  • The idea of standardization. 
  • Construction of an artificial dock. 
  • The binary systems and other instruments of measurement and weights are still in practice.
  • Potter’s wheel, carts and boats are still in use until today.

Similar Content

Related tests