Test: Displacing Indigenous Peoples


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Displacing Indigenous Peoples


Description
This mock test of Test: Displacing Indigenous Peoples for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Displacing Indigenous Peoples (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Displacing Indigenous Peoples quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Displacing Indigenous Peoples exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Displacing Indigenous Peoples extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Britain recognised the USA as an independent country inA.178

Solution:

Thirteen colonies of USA were under the control of Britain. These thirteen colonies or settlements were: The Four New England colonies (New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, and Rhode island; Four middle colonies (New York, New Jersey, Pennsylvania, with Delaware); and Five southern colonies (Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina, and Georgia).

QUESTION: 2

The Constitution Act in America, which accepted the existing aboriginal and treaty rights of the natives, was passed in the year

Solution:

In 1969, when the American government refused to recognise aboriginal rights’, the natives held several demonstrations and debates. Ultimately, in 1982, the Constitution Act accepted existing aboriginal and treaty rights of natives.

QUESTION: 3

The year in which Amerigo de Vespucci’s Travels was published was

Solution:

Amerigo Vespucci (1454 - 1512) was an Italian merchant, explorer and cartographer. He was one of the earliest explorers of the New World (Americas). The new continents of North and South Americas were named in his honour.

QUESTION: 4

Workers who provided cheap labour in Australia were -

Solution:

Chinese immigrants provided cheap labour. The government became uneasy about being dependent on non-whites. However, the government in both the countries banned Chinese immigrants.

QUESTION: 5

In Canada, the Metis revolted against the colonization of their land between

Solution:

The Metis are a people of native European descent in Canada. Fiercely proud of their heritage, the Métis enjoyed a reputation for their courage, honesty and hospitality.

QUESTION: 6

The French Canadian rebellion occurred in the year:

Solution:

The Rebellions of 1837 took place in both Upper and Lower Canada. In Lower Canada, the rebellion was, in large part, an expression of a resurgent French Canadian Nationalism. The French Canadian majority constituted the overwhelming majority in the locally elected Assembly, established by the Canada or Constitutional Act, 1791.

QUESTION: 7

Europeans wanted to cut down native forests and replace them with

Solution:

The natives grew crops for their own use, not for sale or profit. Jefferson dreamt of a country which was populated by Europeans and had small farms. The Europeans wanted to cut down the forests and replace them with cornfields.

QUESTION: 8

Karl Marx described the American frontier as ‘the last positive capitalist utopia” in his book

Solution:

Karl Marx was a great German philosopher. This book was 'Grundrisse' written in 1858, in German language.

QUESTION: 9

The Native American tribe, which was forcibly evicted by US President Andrew Jackson, was ____________.

Solution:

Under the orders of US President Andrew Jackson, the US army evicted thousands of Cherokees, and forced them to move west, to the Great American Desert. Many Cherokees died along the way. This incident is known as the 'Trail of Tears'.

QUESTION: 10

The term Terra Nullius means -

Solution:

The Australian government had always termed the land of Austarlia as terra nullius. In 1992, the Australian High Court declared that terra nullius was legally invalid, and recognised native claims to land from before 1770.

Related tests