Test: Foreign Invasion


10 Questions MCQ Test History for UPSC CSE | Test: Foreign Invasion


Description
Attempt Test: Foreign Invasion | 10 questions in 15 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study History for UPSC CSE for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Consider the following:

1. Indo-Greeks

2. Kushans

3. Shakas

4. Parthians

Which of the following is the correct chronological order of their arrival in India?

Solution: Correct chronological order is

Indo-Greeks->Shakas->Parthians->Kushanas

QUESTION: 2

In the Indian subcontinent, the first coins to bear the names and images of rulers were issued by the

Solution: Mauryas issued punch-marked coins made of silver and copper. Indo-greeks used names of rulers on coins. First gold coins were issued by Kushanas (some sources dispute this fact).

QUESTION: 3

Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the Sunga dynasty founder?

Solution: Kalidasa's Malavikagnimitram is based on some events of the reign of Pushyamitra Shunga. The play tells the story of the love of Agnimitra, the Shunga emperor at Vidisha.

QUESTION: 4

Consider the following statements.

Assertion (A): Kushanas banned gold coins taken from their empire on the silk route.

Reason (R): Kushanas could not control the Silk route and were at a loss from its trade.

In the context of the above, which of these is correct?

Solution:
  • The best-known rulers who controlled the Silk Route were the Kushanas, who ruled over central Asia and northwest India around 2000 years ago.

  • Their two major centres of power were Peshawar and Mathura. During their rule, a branch of the Silk Route extended from Central Asia down to the seaports at the river Indus's mouth, from where silk was shipped westwards to the Roman Empire.

  • The Kushanas were amongst the earliest rulers of the subcontinent to issue gold. So, both A and R are wrong.

QUESTION: 5

'Kanishka must have conquered the greater part of the Gangetic plain', the evidence of this statement comes from which of the following facts:

1. Coins of Kanishka are found in places like Mathura, Sravasti and Benares.

2. His coins exhibit only Buddhist images, not Hindu gods, a popular cult in the Gangetic plain.

Which of the above is/are correct?

Solution:
  • Kanishka's empire included Afghanistan, Gandhara, Sind and Punjab and later he also conquered Magadha and extended his power Bodh Gaya. This is evident from the coins found in the region.

  • Kanishka embraced Buddhism, but his coins exhibit Buddha and Hindu gods' images as he was not against any religion. So, 2 is wrong.

QUESTION: 6

An important item of trade from Ancient India was precious in Roman Empire so much that it was known as 'black gold'. What does the item refer to?

Solution:
  • Frequently referred to as 'black gold' in ancient India, on account of its demand and trade value mainly due to its high trade value, the Zamorin ruler of Malabar coast had a flourishing trade centre for the export of pepper and other spices in Kerala.

  • The main mercantile traders were Arabs and people from the Middle East. The early Roman Empire got direct access to the Malabar Coast in India and its range of exotic spices after Egypt's conquest in 30 BCE.

  • The pepper prices were extremely high in the Middle Ages, and the Romans completely dominated the trade.

QUESTION: 7

Consider the following statements:

1. Kushanas controlled the Silk Route in North-Western India and Central Asia for many years.

2. Kushanas issued gold coins which were in turn used by the traders in the Silk Route.

Which of the above statement(s) is/are incorrect?

Solution:
  • The best-known rulers who controlled the Silk Route were the Kushanas, who ruled over central Asia and northwest India around 2000 years ago. Their two major centres of power were Peshawar and Mathura.

  •  

    Taxila was also included in their kingdom. During their rule, a branch of the Silk Route extended from Central Asia down to the seaports at the river Indus's mouth, from where silk was shipped westwards to the Roman Empire.

  •  

    The Kushanas were amongst the earliest rulers of the subcontinent to issue gold coins. Traders used these along the Silk Route.

 

 

 

QUESTION: 8

There are several passes in the Northwestern Mountains of India. From them, Alexander of Macedon came to India through

Solution:
  • Many passes in the northwest Himalayas, such as the Khyber, Bolan, Kurram, Swat valley and Gomal, provided easy routes between India and the Central Asian region.

  • There has been a continuous flow of traffic through these passes to enter India and for trade. The Swat valley in this region formed an important route because Alexander of Macedon came to India through this route.

QUESTION: 9

Consider the following about the religious impact of the Greeks, Kushanas, Shakas, and Parthians called Yavanas.

1. They patronized religions like Buddhism.

2. Their coins contained images of religious Hindu figures.

Which of the above is/are correct?

Solution:
  • They soon merged with the Indian society and adopted Indian names and inter-married.

  • Even their coins started carrying the images of Indian gods like Vishnu, Ganesha and Mahesha.

  • The fact that they had adapted to the Indian society easily may explain why foreign rulers patronized Buddhism.

QUESTION: 10

In Ancient India, a means of claiming high status for the Kings was to identify with various deities. Consider the following regarding it.

1. Kushana rulers installed god-like colossal statues of them.

2. Some Kushanas adopted the title Devaputra, which implied the 'son of the God'.

3. Vijayanagara kings claimed to rule on behalf of the god Virupaksha.

4. Vijayanagara rulers adopted the title 'Brahma-vama' to segment themselves as the highest castes equivalent to God.

Select the correct answer using the codes below,

Solution:
  • Huge statues of Kushanas have been found in a shrine at Mat near Mathura (Uttar Pradesh). Similar statutes have been found in a shrine in Afghanistan as well.

  • The title Devaputra was possibly inspired by Chinese rulers who called themselves sons of heaven.

  • They indicated their close links with the gods using the title 'Hindu Suratrana' meaning Hindu Sultan.

  • No such titles were adopted.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code