Test: Framing The Constitution


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Framing The Constitution


Description
This mock test of Test: Framing The Constitution for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Framing The Constitution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Framing The Constitution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Framing The Constitution exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Framing The Constitution extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The political group which viewed the Constituent Assembly as a British institution was

Solution:

The Constituent Assembly that came into being in 1946 was dominated by the Congress. The Socialists were initially unwilling to join, for they believed the Constituent Assembly to be a British creation, and hence not being truly autonomous.

QUESTION: 2

The Congress had accepted that Hindustani ought to be the national language by the

Solution:

Hindustani is a blend of Hindi and Urdu. It was a popular language of a large section of the people of India. It was a composite language. It had developed over the years and had assimilated the words of other languages. However, after independence, the idea of having national language was dropped in order to respect the feelings of linguistic communities. Hindi is an official language of India.

QUESTION: 3

India’s new constitution was signed in

Solution:

On 24 January 1950, 284 members of the Constituent Assembly signed the Indian Constitution at the Constitution Hall, now known as the Central Hall of Parliament, in New Delhi.

QUESTION: 4

The group that initially refused to join the Constituent Assembly, as it was a British creation, was that of

Solution:

Apart from the Muslim League, which boycotted the Constituent Assembly, demanding a separate constitution for the new country of Pakistan, the Socialists were also initially unwilling to join the Constituent Assembly. This was because they viewed it as a British creation, due to which, they felt, it could not function independently.

QUESTION: 5

The First Law Minister of India was

Solution:

During the period of British rule, Ambedkar was a political opponent of the Indian National Congress. But, on the advice of Mahatma Gandhi, he was asked, at India's independence, to join the Union Cabinet as Law Minister.

QUESTION: 6

The nationalist who prepared the Draft Constitution of India was

Solution:

Dr. B.R. Ambedkar, an economist, and a lawyer, joined the Union Cabinet as the Law Minister and served as the Chairman of the Drafting Committee. The Government of India honored Dr.Ambedkar by awarding India's highest civilian award, the ‘Bharat Ratna’, in the year 1990, posthumously to the architect of the Indian Constitution, which came into force from 26th January 1950.

QUESTION: 7

The Constitution of India came into effect on

Solution:

The Indian Constitution, which was completed in December 1949, was adopted officially on 26th January 1950. Consequently, India became a republic country on that day.

QUESTION: 8

The Constituent Assembly member who pleaded for continuing separate electorates, after independence, was

Solution:

On 27th August 1947, B. Pocker Bahadur from Madras made pleaded for continuing separate electorates. In his view, only separate electorates would ensure that minorities, especially Muslims, had a meaningful voice in the governance of India. However, this provoked anger and dismay amongst most nationalists, with many of their arguments opposing the demand. Most of them saw separate electorates as a deliberate measure to divide Indians.

QUESTION: 9

The Vice-President of the interim government in India was

Solution:

Pt. Jawaharlal Nehru was the President of the Congress, the single largest party enjoying the majority in the assembly at the time of Indian independence. Hence, he was elected as the first Prime Minister of independent India, while Dr Rajendra Prasad became the first President of the Indian Union.

QUESTION: 10

The number of members in the Constituent Assembly of Independent India was

Solution:

The Constituent Assembly drafted the Indian Constitution. The main members of the Constitution Assembly were Harendra Kumar Mukherjee, B.R Ambedkar, Krishnaswamy Iyer, K M Munshi, Ganesh Mavlankar, Sarojini Naidu, Dr. Rajendra Prasad and many more. The members of the Constituent Assembly met for the first time in New Delhi on 9th December, 1946, in the Constitution Hall, which is now known as the Central Hall of Parliament House.