Test: From Gathering To Growing Food - 2


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: From Gathering To Growing Food - 2


Description
This mock test of Test: From Gathering To Growing Food - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: From Gathering To Growing Food - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: From Gathering To Growing Food - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: From Gathering To Growing Food - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: From Gathering To Growing Food - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Chalcolithic age "Chalo" means

Solution:

Although bronze, and later iron, became the preferred material for weapons and tools, copper found wide uses in such wares as cooking vessels, household utensils, mirrors, and ornaments. Although unsuited for casting, copper is malleable and readily worked by hammering, chasing, engraving, and cold-rolling. Thus, chalocolithic also called as copper age.

QUESTION: 2

Neolithic means

Solution:

Neolithic, also called New Stone Age, final stage of cultural evolution or technological development among prehistoric humans. It was characterized by stone tools shaped by polishing or grinding, dependence on domesticated plants or animals, settlement in permanent villages, and the appearance of such crafts as pottery and weaving. The Neolithic followed the Paleolithic Period, or age of chipped-stone tools, and preceded the Bronze Age, or early period of metal tools.

QUESTION: 3

People began using pots for

Solution:

People started using earthen pots for cooking food such as rice, wheat and lentils, as these had become an important part of the diet.

QUESTION: 4

The earliest domesticated animals were

Solution:

Goats were probably the first animals to be domesticated, followed closely by sheep. In Southeast Asia, chickens also were domesticated about 10,000 years ago. Later, people began domesticating larger animals, such as oxen or horses, for plowing and transportation.

QUESTION: 5

Mehrgarh is in present day

Solution:

Mehrgarh is a large Neolithic and Chalcolithic site located at the foot of the Bolan pass on the Kachi plain of Baluchistan (also spelled Balochistan), in modern day Pakistan.

QUESTION: 6

Crops which were cultivated in Paiyampalli

Solution:

Black gram and millets were the Crops which were cultivated in Paiyampalli (andhra pradesh).

QUESTION: 7

Match the following animals from what they have been used for:

Solution:

-Some breeds of Sheep are used specifically for meat, others for milk and some breeds are used to produce both wool and meat 

-Farmers in the past used to rely on their bullocks for ploughing paddy fields. Oxen are also used for Bullock carts for transports of goods & for transportation of people from one place to other. Before the advent of machinery traditional ploughing of farms was done using iron ploughs and ox .

-Pork is the culinary name for the meat of a domestic pig. It is the most commonly consumed meat worldwide, with evidence of pig husbandry dating back to 5000 BC. Pork is eaten both freshly cooked and preserved.

QUESTION: 8

Meso means in Mesolithic age is

Solution:

Mesolithic, also called Middle Stone Age, ancient cultural stage that existed between the Paleolithic (Old Stone Age), with its chipped stone tools, and the Neolithic (New Stone Age), with its polished stone.

QUESTION: 9

Which of the following sites are in Uttar Pradesh

Solution:

Koldihwa is an archaeological site in Uttar Pradesh, India. It is situated in the valleys of Belan River near village Devghat. Along with Mahagara, it is one of the few Neolithic sites in Uttar Pradesh. Both are in district Prayagraj. Also, Koldihwa and Mahagara, both are on the opposite banks of Belan River.

QUESTION: 10

Hallur is in present day

Solution:

Hallur is an archaeological site located in the Haveri district (which was carved out of Dharwad district), in the Indian state of Karnataka.

QUESTION: 11

_____ is an important Neolithic site in Assam

Solution:

Daojali Hading is an important Neolithic site in Dima Hasao District of Assam, India on a low hillock about 1000 feet above sea level, near Brahmaputra valley close to routes leading into China and Myanmar.

QUESTION: 12

Which was the first metal to be discovered

Solution:

As a matter of fact, copper was the first metal that man discovered in 9000 BCE. The other metals used in pre-historic times were goldsilvertinlead, and iron.

QUESTION: 13

_____ was the main occupation of people of the Chalcolithic age

Solution:

Agriculture is the cultivation of land and breeding of animals and plants to provide food, fiber, medicinal plants and other products to sustain and enhance life. Agriculture was the key development in the rise of sedentary human civilization, whereby farming of domesticated species created food surpluses that enabled people to live in cities. 

QUESTION: 14

Microlith were made during which period

Solution:

Any culture of the Paleolithic or Neolithic (and especially the Mesolithic in Europe) epochs would have used microliths. We see lithic technology as primative, but creating stone tools is not easy. It is definitely an art and a science, and some stone tools are beautiful.

QUESTION: 15

Tools of points, crescentic blades and scrappers etc were used in which stone age

Solution:

The Upper Paleolithic has the earliest known evidence of organized settlements, in the form of campsites, some with storage pits.

QUESTION: 16

Barter system is

Solution:

A barter system is an old method of exchange. Th is system has been used for centuries and long before money was invented. People exchanged services and goods for other services and goods in return.

QUESTION: 17

How historian come to know why animals were important in Megalithic age

Solution:

Mastodons, saber-toothed cats, giant ground sloths and other megafauna roamed. Stone Age humans hunted large mammals, including wooly mammoths, giant bison and deer.

QUESTION: 18

Copper was discovered by ___ man

Solution:

The Chalcolithic period refers to that part of Old World prehistory wedged between the first farming societies called Neolithic, and the urban and literate societies of the Bronze Age. In Greek, Chalcolithic means "copper age" (more or less), and indeed, the Chalcolithic period is generally--but not always--associated with wide-spread copper metallurgy. Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 19

Hunter-gatherers would have NOT made and used pots because

Solution:

Because they were food gatherer not food-producers. They did not have large quantity of grains as a produce from agriculture. They did not require any pot or basket to store grains.

QUESTION: 20

Domestication means

Solution:

Domestication is the process of taming an animal and keeping it as a pet or on a farm. Hence the correct answer is option (C).

Related tests