Test: From The Beginning Of Time


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: From The Beginning Of Time


Description
This mock test of Test: From The Beginning Of Time for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: From The Beginning Of Time (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: From The Beginning Of Time quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: From The Beginning Of Time exercise for a better result in the exam. You can find other Test: From The Beginning Of Time extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The main reason that led to a change from foraging to farming occupation was:

Solution:

Early people used to gather food and lived by hunting animals. Gradually, they came to know about the growth of plants. They then started growing plants and shifted to a settled life. The plants chosen by them gradually transformed and eventually appeared entirely different from the wild ones. Wild animals that were milder in behaviour turned to these settled areas to feed themselves. This led to the beginning of domestication of wild animals. This led to domestication and pastoralism becoming new ways of life.

QUESTION: 2

Population pressure in some areas increased due to the

Solution:

Man’s ability to maintain knowledge helped him to transform himself from a mere nomad to a pastoral and further to a settled life. He learned to cultivate crops and was thus able to produce more than his requirement. Availability of food helped in the increase of population as more and more people took to settled lives.

QUESTION: 3

In the Eastern Hadza community, the lands belonged to

Solution:

The Eastern Hadza people did not assert rights over land and its resources. Any individual may live wherever he likes and may hunt animals, collect roots, berries, and honey and draw water anywhere in Hadza country without any sort of restriction.

QUESTION: 4

The last Ice Age ended around:

Solution:

The end of the Ice Age, around 13,000 years ago, led to creation of warmer, wetter conditions. These conditions were favourable for the growth of grasses like wild barley and wheat. ASimultaneously, both open forests and grasslands expanded and an increase in populations of certain animal species such as wild sheep, goat, cattle, pig and donkey.

QUESTION: 5

An archaeological site, which was used for quarrying limestone was:

Solution:

Neander Valley is a gorge in Germany. It is popular for the quarrying of limestone. Here, the evidence of early man was discovered by workers who were quarrying for limestone in August 1856.

QUESTION: 6

Dexterity of the hands refers to:

Solution:

The flexibility of the hands increased from one specie of early humans to other specie. Increase in the flexibility allowed them to make tools, to hold tools and hunt animals.

QUESTION: 7

Zagros mountains, which form one limit of the Fertile Crescent, is situated in:

Solution:

The Fertile Crescent, one of areas for the earliest agricultural and pastoralist activities (around 10,000 years ago), extended from the Mediterranean Coast to the Zagros Mountains in Iran.

QUESTION: 8

Genus is the branch of the:

Solution:

Hominids belong to a family known as Hominidae, which includes all forms of human beings. The distinctive characteristics of hominids include a large brain size, upright posture, bipedal locomotion and specialisation of the hand. Later on, hominids came to be divided into branches called genus, whose important types include Australopithecus and Homo.

QUESTION: 9

The Hominids survived for about:

Solution:

Hominids probably migrated from East Africa to Southern and Northern Africa, to Southern and North-eastern Asia, and probably to Europe, around between 2 and 1.5 million years ago. It survived for nearly a million years.

QUESTION: 10

The term ‘pathological idiot’ has been used with reference to

Solution:

The skull of the Neanderthal man, first discovered at Neander Valley in Germany, was initially rejected by scholars. Some of them, dismissing its antiquity, regarded it as 'brutish' or that of a 'pathological idiot'.