Test: How When And Where Test - 2


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: How When And Where Test - 2


Description
This mock test of Test: How When And Where Test - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: How When And Where Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: How When And Where Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: How When And Where Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: How When And Where Test - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

History is considered to be a study of _____________.

Solution:

History is the study of past  events. People know what happened in the past by looking at things from the past including sources (like books, newspapers, and letters) and artifacts (like pottery, tools, and human or animal remains.)

QUESTION: 2

History is about finding out how things were in the past and how things have ________

Solution:

Evolution is the process of change in all forms of life over generations, and evolutionary biology is the study of how evolution occurs.

QUESTION: 3

A list of historical events is given below. Choose the one where a precise date can be fixed.

Solution:

Nathuram Godse. Nathuram Vinayak Godse (19 May 1910 – 15 November 1949) was a right-wing advocate of Hindu nationalism who assassinated Mahatma Gandhi in New Delhi on 30 January 1948. He shot Gandhi in the chest three times at point-blank range.

QUESTION: 4

Historians now write about a host of issues. From the following issues, pick out the correct option with respect to this statement.
(i) Historians look at how cultures and society make an impact 
(ii) Historians look at what products are produced, what people ate and how cities and markets developed
(iii) Historians look at how people earn their livelihood

Solution:

Historians do look at how cultures and society make an impact.Historians look at what products are produced, what people ate and how cities and markets developed. Historians look at how people earn their livelihood.

QUESTION: 5

When did Tipu Sultan became the ruler of Mysore?

Solution:

Ruler of Mysore. After Hyder Ali died in the year 1782, Tipu became the new ruler of Mysore. He had already fought in two victories wars – the First Anglo Mysore and the Second Anglo Mysore War, under the leadership of his father. He knew that British forces were a great threat to his kingdom.

QUESTION: 6

Which one of the following is True with respect to the date selection by the Historians?

Solution:

From the book the following information is inferred that There was a time when historians were fascinated with dates. There were heated debates about the dates on which rulers were crowned or battles were fought. In the common-sense notion, history was synonymous with dates. Thus the answer is option A.

QUESTION: 7

The chosen set of dates by the Historians become more vital when the focus is on a

Solution:

The chosen set of dates by the Historians become more vital when the focus is on a particular set of events. This is because history is recorded chronologically. It helps to know that one event happened before another event so that one can examine the relationship between events.

QUESTION: 8

Identify this personality based on the clues given. He joined the English East India Company as a clerk and then later became the first Governor general of India in 1773 

Solution:

Warren Hastings, an English statesman, was the first Governor of the Presidency of Fort William, the head of the Supreme Council of Bengal, and thereby the first de facto Governor-General of India from 1773 to 1785. In 1787, he was accused of corruption and impeached, but after a long trial, he was acquitted in 1795.

QUESTION: 9

When Historians write History, they divide it into different chapters. Why ?

Solution:

Historians try to divide history into different periods to capture the characteristics of a particular time. This helps to focus on the central features of a time. This also shows how we see the significance of the change from one period to the next and provide logic connections and consistency.

QUESTION: 10

Historians classify the events and demarcate the difference between periods to _____

Solution:
QUESTION: 11

Pick out the statement that does not justify the significance of a timeline in History.

Solution:

Timelines are often used in history textbooks and biographies — they explain what happened during a certain period of time or to a particular person, starting with the earliest event and moving forward through time. Your own personal timeline, for example, might begin with your birth. Many timelines are represented graphically by an actual line that's dotted with points representing important events.

QUESTION: 12

To which country did James Mill, the author of the book A History of British India belong to?

Solution:

In 1802 Mill moved to London, where he began a career as a writer of pamphlets, articles, and eventually books. In 1806 he began his monumental The History of British India, which he published in 1817. Mill had never traveled to India and knew none of the Indian languages.

QUESTION: 13

Name the three volume work of James Mill, the Scottish economist and philosopher.

Solution:

In 1817, James Mill, a Scottish economist and political philosopher, published a massive three-volume work, A History of British India . In this, he divided Indian history into three periods – Hindu, Muslim and British. This periodisation came to be widely accepted.

QUESTION: 14

Name the three important divisions of Indian History according to James Mill.

Solution:

James Mill: James Mill was a Scottish economist and political philosopher. In 1817, he wrote ‘A History of British India’. Mills divided the Indian history into three periods and called them Hindu, Muslim and British periods.

James Mill has divided Indian history into three periods.

• Hindu 

• Muslim 

• British 

The reasons for this division by James Mill 

• According to Mill before the British came to India, Hindu and Muslim dictators ruled the country. 

• There was religious intolerance, caste discrimination and superstitious practices in the Indian society. 

• Mill felt that only the British could bring enlightenment and happiness to the Indians by refining them. 

• He felt that European culture, arts and law were necessary to uplift the downtrodden Indians. 

QUESTION: 15

According to James Mill, all Asian societies were at a ____________ level of civilization when compared to Europe.

Solution:
QUESTION: 16

James Mill was of the opinion that before British came to India, __________ruled the country.

Solution:

In 1817, James Mill, a Scottish economist and a political philosopher, published AHistory of British India in three volumes. He divided Indian history into three periods—Hindu, Muslim and British.

QUESTION: 17

As mentioned by James Mill, some important social practices prevalent in early India are given below. Choose the one option that was not mentioned by James Mill.
(i) Religious intolerance 
(ii) Caste taboos
(iii) Superstitious practices

Solution:
QUESTION: 18

A few observations made by James Mill are given below. Choose the one that is not True with respect to James Mills theories.

Solution:

He forwarded the viewpoint that all Asian societies were at a lower level of civilisation than Europe. That before the arrival of the British, India was ruled by Hindu and Muslim despots. Social life was plagued by religious strife, caste based discrimination and superstition. Mill propounded the notion that the period before British rule was of darkness and that the British rule represented all the forces of progress and civilisation.

QUESTION: 19

What was the important suggestion made by James Mill to the British?

Solution:

Mill, in fact, suggested that the British should conquer all the territories in India to ensure the enlightenment and happiness of the Indian people. For India was not capable of progress without British help.

QUESTION: 20

Select the appropriate word from the options and complete the pictorial representation : 

Solution:

Indian history is divided into 3 parts ancient, medieval and modern.

Related tests