Test: Important Question (Modern India) - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Important Question (Modern India) - 1


Description
This mock test of Test: Important Question (Modern India) - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Important Question (Modern India) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Important Question (Modern India) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Important Question (Modern India) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Important Question (Modern India) - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following:


Solution:

Harappa is an archaeological site in Punjab, Pakistan, about 24 km (15 mi) west of Sahiwal.

Chanhu-daro is an archaeological site belonging to the Indus Valley Civilization. The site is located 130 kilometers (81 mi) south of Mohenjo-daro, in Sindh, Pakistan.

Lothal was one of the southernmost cities of the ancient Indus Valley Civilization, located in the Bhāl region of the modern state of Gujarāt.

Kalibangān is a town located at 29.47°N 74.13°E on the left or southern banks of the Ghaggar in Tehsil Pilibangān, between Suratgarh and Hanumangarh in Hanumangarh District, Rajasthan, India 205 km. from Bikaner. 

Banawali is an archaeological site belonging to Indus Valley Civilization period in Fatehabad district, Haryana, India and is located about 120 km northeast of Kalibangan and 16 km from Fatehabad.

QUESTION: 2

Which one of the following tribal assemblies is mentioned in the Rig Veda?    

Solution:

The Earliest Tribal Assembly – Vidhata

Vidatha appears for 122 times in the Rig-Veda and seems to be the most important assembly in the Rig Vedic period. Vidatha was an assembly meant for secular, religious and military purpose. The Rig-Veda only once indicated the connection of woman with the Sabha whereas Vidatha is frequently associated with woman. Women actively participated in the deliberations with men. Vidatha was the earliest folk assembly of the Aryans, performing all kinds of functions- economic, military religious and social. The Vidatha also provided common ground to clans and tribes for the worship of their gods.

Sabha & its Sabhavati

The term Sabha denotes both the assembly (in early Rig-Vedic) and the assembly hall (later Rig-Vedic). Women called Sabhavati also attended this assembly. It was basically a kin-based assembly and the practice of women attending it was stopped in later-Vedic times. Rig-Veda speaks of the Sabha also as a dicing and gambling assembly, along with a place for dancing, music, witchcraft, and magic.  It discussed pastoral affairs and performed judicial and administrative functions and exercised judicial authority.

Samiti

The references to samiti come from the latest books of the Rig-Veda showing that it assumed importance only towards the end of the Rig-Vedic period. Samiti was a folk assembly in which people of the tribe gathered for transacting tribal business. It discussed philosophical issues and was concerned with religious ceremonies  and prayers. References suggest that the Rajan was elected and re-elected by the Samiti.

The Gana or the Republic

A Gana was a assembly or troop. The leader of the gana is generally  called Ganapati .

The Parisad

The early parisad seems to be a tribal military assembly, partly, matriarchal and partly patriarchal. However, the variety of the references lead to the non-Vedic character of the parisad. In later-Vedic period, it tended to become partly an academy   and partly a royal council dominated by the priests, who functioned as teachers and advisers.

QUESTION: 3

In the early Vedic-period Varna was the term used for class division on the basis of 

Solution:

Varna contextually means "colour, race, tribe, species, kind, sort, nature, character, quality, property" of an object or people in some Vedic and medieval texts. Varna refers to four social classes in the Manusmriti.

QUESTION: 4

Sher Shah Suri died in 1545. Immediately after his death who ascended the throne?    

Solution:

Sher Shah took control of the Mughal Empire in 1538. After his accidental death in 1545, his son Islam Shah became his successor.

QUESTION: 5

The battle of Buxar was fought between    

Solution:

The Battle of Buxar was fought on 23rd October 1764 between the forces of the British East India Company led by Hector Munro and the combined army of Mughal rulers.

The Mughal forces were drawn from 2 princely states, whose rulers were Mir Qasim, the Nawab of Bengal, and the Mughal King Shah Alam II.

QUESTION: 6

The first muslims to come to India were ______ who conquered in ____A.D.

Solution:

Muslims came to Indian Mainland for the first time as Conquerers in 712 AD. When Mohammad Bin Qasim Invaded Sindh and Multan. This topic is important for the complete understanding of the Muslim Rule in India which was later on begun by the Sultan Mohammad Ghaznavi and mohammad Ghori.

QUESTION: 7

Who among the following gave Sher Shah Suri, the title of Sher Khan for killing a Tiger single handed in a hunting adventure? 

Solution:

Bahar Khan Lohani of independent ruler of South Bihar (1522) gave him the title ‘Sher Khan’ for killing a tiger single-handed in a hunting adventure, when he was working under Bahar Khan Lohani.

QUESTION: 8

A decisive battle took place at Khanua in March 1527 between

Solution:

The Battle of Khanwa was fought near the village of Khanwa, in Bharatpur District of Rajasthan, on March 16, 1527. It was fought between the invading forces of the first Mughal Emperor Babur and the Rajput forces led by Rana Sanga of Mewar, after the Battle of Panipat.

QUESTION: 9

In how many Subahs, Akbar's Empire was divided?

Solution:

The subahs were established by badshah (emperor) Akbar the Great during his administrative reforms of years 1572-1580; initially they numbered to 12, but his conquests expanded the number of subahs to 15 by the end of his reign. Subahs were divided into Sarkars, or districts.

QUESTION: 10

The most important Lodhi Sultan was Sikandar Lodhi (1489-1517). He was a contemporary of

Solution:

The most important Lodhi Sultan was Sikandar Lodhi (1489-1517). He was a contemporary of Mahmud Begarha of Gujarat and Rana Sanga of Mewar. He geared the kingdom of Delhi for the coming struggle for power with these states.

QUESTION: 11

Which is the following parts handled the North Indian trade during the Gupta period?

Solution:

Tamralipta or Tamralipti was the name of an ancient city on the Bay of Bengal corresponding with Tamluk in modern-day India. Tamralipta may have been one of the most important urban centres of trade and commerce of early historic India, trading along the Silk Road with China, by Uttarapatha, the northern high road, the main trade route into the Middle East and Europe; and by seafaring routes to Bali, Java and the Far East.

QUESTION: 12

Akbar recited verses composed by _______ ended with the words Atiahu Akbar.

Solution:

Faizi was a Persian poet who he joined Akbar’s suite during the seize of Chittor in 1568. In 1588 was given the status of Malik-ush-Shu’ara (Court Poet) of Akbar. He was one of the Navratnas of Akbar. Born in Agra to a scholar in philosophy and Islamic theology, he was educated mostly by his father. Akbar was impressed by the scholarly aptitude of Faizi and appointed him the tutor of princes Salim, Murad and Daniyal.

Badayuni, the contemporary historian says that he composed over 100 poetic works in Persian. The collection of poems by Faizi was entitled Tabasir al-Subah, which includes Ghazals, Qasidas (Eulogies), Rubai’s and poems. In 1580 he started working on five projects Nal o Daman , the Markaz ul-Advar, the Sulaiman o Bilqis, the Haft Kishvar and the Akbarnama, out of which only 2 first works were completed.

Faizi also translated “Lilavati”, the celebrated Sanskrit work in Maths by Bhaskaracharya, into Persian.

The celebrated work Akbarnama was penned by his brother Abul Fazal.

QUESTION: 13

The master architect under whose guidance the Taj Mahal was designed and completed was

Solution:

Marked as one of the seven wonders of the world, the Taj Mahal was built by Shah Jahan, in memory of his beloved wife, Mumtaz Mahal, and was the best work ever produced by the Mughal architecture. Ustad Isa was the master architect under whose guidance this monument was designed, executed and completed.

QUESTION: 14

Krishnadeva Raya (Vijaya Nagar Empire) had nominated his half brother _______ as his successor.

Solution:

Sri Krishnadevaraya became very unhappy at the turn of events. He nominated his half-brother Achyuta Deva Raya as his successor and died towards the end of 1529.

QUESTION: 15

In whose reign the payment of cash salaries to the soldiers was first started?

Solution:

Alauddin was the first Sultan of Delhi to pay all his soldiers in cash. He determined that the maximum salary he could pay to a well-equipped cavalryman as 234 tankas, with an additional 78 tankas for a cavalryman with two horses.

QUESTION: 16

What is Arhai din ka Jonpra?

Solution:

Adhai Din Ka Jhonpra (literally "shed of 2.5 days") is a mosque in the Ajmer city of Rajasthan, India. It was commissioned by Qutb-ud-Din-Aibak, on orders of Muhammad Ghori, in 1192 CE. It was completed in 1199 CE, and further beautified by Iltutmish of Delhi in 1213 CE. The mosque was constructed on the remains of a Sanskrit college, with materials from destroyed Hindu and Jain temples. It is one of the oldest mosques in India, and the oldest surviving monument in Ajmer.

QUESTION: 17

Whose aim was transforming Darul Harb (non-muslim country) into Dar-ul-Islam (the realm of Islam)?     

Solution:

Aurangzeb aimed at transforming Darul Harb (non-muslim country) into Dar-ul-Islam (the realm of Islam).

QUESTION: 18

The great bath was found at    

Solution:

The Great Bath is one of the well-known structures among the ruins of the ancient Indus Valley Civilization at Mohenjo-daro in Sindh, Pakistan. Archaeological evidence indicates that the Great Bath was built in the 3rd millennium BCE, soon after the raising of the "citadel" mound on which it is located.

QUESTION: 19

Match the following columns:

Solution:

D is the correct option.
Ashoka conquered Kalinga in the 9th year of his reign. Kalinga was modern Odisha. ... Kalinga war was a horrifying event as it was mentioned in 13th Rock Edict of Ashoka. 
Harshavardhana (590–647 AD), famously known as Harsha, was an Indian emperor who ruled North India from 606 AD to 647 AD and Kannauj was his capital. 
Sarnath is the place where the Buddha gave his first sermon after enlightenment, setting the wheel of the dharma (truth) in motion. For more than 1,500 years Sarnath flourished as a major center of Buddhist learning.
Udayin was a king of Magadha in ancient India. According to the Buddhist and Jain accounts, he was the son and successor of the Haryanka king Ajatashatru. Udayin laid the foundation of the city of Pataliputra at the confluence of two rivers, the Son and the Ganges.

QUESTION: 20

Who were the earliest people to produce cotton?    

Solution:

The Harappans were the earliest known people to grow cotton. They produced cotton cloth hundreds of years before anyone else. In fact, the Greek word for cotton is sindon, a word derived from Sind which is a part of the Indus Valley Civilization region.

QUESTION: 21

The Greeks called Cotton as —— which is derived from Sindh    

Solution:

At Lothal and Rangpur, rice and spike- lets were found embedded in clay and pottery. The Indus people were the earliest people to produce cotton. Because cotton was first produced in this area the Greeks called it Sindon, which is derived from Sindh.

QUESTION: 22

Match the following


Solution:

Alam, Flag of the Nizam Shahi dynasty of the Ahmadnagar Sultanate (Contained the verse from the Quran, chapter 61, verse 13, As-Saff).
The Adil Shahi or Adilshahi, was a shia] dynasty, and later accepted the sunni]founded by yusuf Adil sah that ruled the Sultanate of Bijapur.
The Qutb Shahi dynasty ruled the Golconda Sultanate in south India. It was initially a highly Persianate Muslim Turkmen dynasty.
Bidar Sultanate Barid Shahi dynasty. 1489– 1619. Extent of Bidar Sultanate. Capital, Bidar . Common languages, Persian (official)
So, the correct answer would be Option D.
 

QUESTION: 23

What was the significance of the first battle of Panipat?    

Solution:

The First Battle of Panipat was fought on this day, April 21, in the year 1526 making a way for the Mughals, the mightiest power in the Indian history. The battle was fought between Babur's forces and Ibrahim Lodi's troops in Panipat. The battle marked the beginning of the Mughal era. 

QUESTION: 24

Mahavira was born at    

Solution:

Mahavira was born in Kundagrama, a village in Bihar, a modern-day Indian state in the northeast whose capital city is Patna. His birth name was Vardhamana, which means "prospering."

QUESTION: 25

Akbar's religious Policy was characterised by    

Solution:

Disillusioned with orthodox Islam and perhaps hoping to bring about religious unity within his empire, Akbar promulgated Din-i-Ilahi, a syncretic creed derived mainly from Islam and Hinduism as well as some parts of Zoroastrianism and Christianity. Akbar's reign significantly influenced the course of Indian history.

QUESTION: 26

Who generally exercised the most powerful control over the Sultans?    

Solution:

The nobles normally occupied the place next to the Sultan and played a key role in the administration of the state.
Nobles comprised the ruling class and belonged to different tribes and nationalities like the Turkish, Persian, Arabic, Egyptian and Indian Muslims. They exercised the most power as:
1. They helped the Sultan in the expansion of the empire.
2. They helped the Sultan in suppressing rebellions of the Hindus.
3. They helped the Sultan in running the administration.

QUESTION: 27

Who among the following Mughal princess was a great historian?    

Solution:

Gulbadan Begum was a Mughal princess and the youngest daughter of Emperor Babur, the founder of the Mughal Empire and the first Mughal emperor. She is best known as the author of Humayun-Nama, the account of the life of her half-brother, Emperor Humayun, which she wrote on the request of her nephew, Emperor Akbar.

QUESTION: 28

What was the Prime cause of Siraj Ud Daulah's ruin?

Solution:

The battle of Plassey was a big conspiracy led by British and fully supported by men of his court -Mir Jafar and others.

QUESTION: 29

Who started the Dayanand Anglo Vedic college at Lahore?    

Solution:

Founded in 1886 in Lahore by the efforts of Mahatma Hansraj, these schools are run by the Dayanand Anglo-Vedic College Trust and Management Society, also commonly known as the Dayanand Anglo-Vedic Education Society.

QUESTION: 30

Shahu who became the Chhatrapati of Maratha in 1707 A.D. was. the son of

Solution:

Shahu (1682–1749 CE) was the fifth Chhatrapati of the Maratha Empire created by his grandfather, Shivaji. He was son of Sambhaji, Shivaji's eldest son and successor. Shahu, as a child, was taken prisoner along with his mother in 1689 by Mughal sardar, Zulfikar Khan Nusrat Jang[2][better source needed] After the death of Aurangzeb in 1707, leading Mughal courtiers released Shahu with a force of fifty men, thinking that a friendly Maratha leader would be a useful ally. At that time he fought a brief war with his aunt Tarabai in an internecine conflict to gain the Maratha throne in 1708.