Test: In The Earliest Cities - 2


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: In The Earliest Cities - 2


Description
This mock test of Test: In The Earliest Cities - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: In The Earliest Cities - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: In The Earliest Cities - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: In The Earliest Cities - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: In The Earliest Cities - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sites in Sindh and west Punjab are in present-day

Solution:

West Punjab is Pakistan's most populous province, with an estimated population of 110,012,442 as of 2017. Forming the bulk of the transnational Punjab region, it is bordered by the Pakistani provinces of Sindh, Balochistan, and Khyber Pakhtunkhwa, the enclave of Islamabad, and Azad Kashmir. It also shares borders with the Indian states of Punjab, Rajasthan and Jammu and Kashmir. The capital is Lahore, a cultural, historical, economic and cosmopolitan centre of Pakistan where the country's cinema industry, and much of its fashion industry, are based.

Sindh is one of the four provinces of Pakistan, in the southeast of the country, and the historical home of the Sindhi people.[5][6] Sindh is the third largest province of Pakistan by area, and second largest province by population after Punjab. Sindh is bordered by Balochistan province to the west, and Punjab province to the north. Sindh also borders the Indian states of Gujarat and Rajasthan to the east, and Arabian Sea to the south. Sindh's landscape consists mostly of alluvial plains flanking the Indus River, the Thar desert in the eastern portion of the province closest to the border with India, and the Kirthar Mountains in the western part of Sindh.

QUESTION: 2

____ is a dry desert, except for the lands along the river Nile

Solution:

Most of Egypt is a dry desert, except for the lands along the river Nile. There are huge tombs know as Pyramids.

QUESTION: 3

The part of the west was smaller but higher are describe as

Solution:

Many of these cities were divided into two or more parts. Usually, the part to the west was smaller but higher. Archaeologists describe this as the Citadel. Generally, the part to the east was larger but lower. This is called the Lower town.

QUESTION: 4

The part of the east was larger but lower

Solution:

Many of these cities were divided into two or more parts. Usually, the part to the west was smaller but higher. Archaeologists describe this as the citadel. Generally, the part to the east was larger but lower. This is called the lower town.

QUESTION: 5

Great Bath have been found on which site

Solution:

The Great Bath is one of the well-known structures among the ruins of the ancient Indus Valley Civilization at Mohenjo-daro in Sindh, Pakistan. Archaeological evidence indicates that the Great Bath was built in the 3rd millennium BCE, soon after the raising of the "citadel" mound on which it is located.

QUESTION: 6

Cities, such as Kalibangan and Lothal had found

Solution:

Kalibangan and Lothal had fire altars, where sacrifices may have been performed.

QUESTION: 7

Cities which had elaborates store houses

Solution:

Mohenjodaro had the Great Bath, a watertight tank layered with natural tar. Kalibangan and Lothal had fire altars, where sacrifices may have been performed. And some cities like Mohenjodaro, Harappa, and Lothal had elaborate storehouses.

QUESTION: 8

Which of the following is not the earliest cities in the sub-continents

Solution:

The correct option is C.

Mehrgarh is a Neolithic site (dated c. 7000 BCE to c. 2500/2000 BCE), which lies on the Kacchi Plain of Balochistan, Pakistan. Mehrgarh is located near the Bolan Pass, to the west of the Indus River valley and between the present-day Pakistani cities of Quetta, Kalat and Sibi. The site was discovered in 1974 by an archaeological team directed by French archaeologists Jean-François Jarrige and Catherine Jarrige, and was excavated continuously between 1974 and 1986, and again from 1997 to 2000. Archaeological material has been found in six mounds, and about 32,000 artifacts have been collected. The earliest settlement at Mehrgarh—in the northeast corner of the 495-acre (2.00 km2) site—was a small farming village dated between 7000 BCE and 5500 BCE.

QUESTION: 9

carnelian, a beautiful

Solution:

Carnelian is a brownish-red mineral commonly used as a semi-precious gemstone. Hence the correct answer is option (D).

QUESTION: 10

Harappa culture came to an end about

Solution:

The Indus Valley Civilization began to decline around 1800 BCE. Archaeological evidence indicates that trade with Mesopotamia, located largely in modern Iraq, seemed to have ended. The advanced drainage systems and baths of the great cities were built over or blocked. Writing began to disappear, and the standardized weights and measures used for trade and taxation fell out of use.

QUESTION: 11

The Harappans also made seals out of stone. These are generally

Solution:

The Harappans made seals out of stone. These are generally rectangular and usually have an animal carved on them.

QUESTION: 12

The streets drains of Harappa culture were covered with slabs of _____

Solution:

The drainage system of the cities was very well planned and developed. Drains were built alongside the road. Kitchens and bathrooms had drains which were connected to the street drain. The drains were covered with brick slabs which were cleaned from time to time.

QUESTION: 13

Harappans also made pots with beautiful

Solution:

Harappans also made pots with beautiful black designs.

QUESTION: 14

Faience was used to make

Solution:

Faience is a material that is artificially produced. A gum was used to shape sand or powdered quartz into an object. The objects were then glazed, resulting in a shiny, glassy surface. The colours of the glaze were usually blue or sea green. Faience was used to make beads, bangles, earrings, and tiny vessels.

QUESTION: 15

A _______ is a person who is trained to do only one kind of work

Solution:

A specialist is a person who is trained to do only one kind of work, for example, cutting stone, or polishing beads, or carving seals.

QUESTION: 16

In the Grid system the intersection of road at which angle

Solution:

The grid plan, grid street plan, or gridiron plan is a type of city plan in which streets run at right angles to each other, forming a grid. This is an important traffic safety feature, since no one entering the intersection needs to look over their shoulder to see oncoming traffic. Any time traffic flows meet at an acute angle, someone cannot see traffic approaching them. The grid is thus a geometric response to our human physiology. It is very likely the original purpose of grid layouts comes from the Athenian Agora.

QUESTION: 17

Which are substances that are either found naturally (such as wood, or ores of metals) or produced by farmers or herders? These are then processed to produce finished goods

Solution:

The term raw material  denotes materials in unprocessed or minimally processed states; e.g., raw latex, crude oil, cotton, coal, raw biomass, iron ore, air, logs, water, or any product of agriculture, forestry, fishing or mineral in its natural form or which has undergone the transformation required to prepare it for producing finished goods.

QUESTION: 18

The Harappans probably got copper from present-day_____ , and even from ______ in West Asia

Solution:

The Harappans probably got copper from present-day Rajasthan, and even from Oman in West Asia. Tin, which was mixed with copper to produce bronze, may have been brought from present-day Afghanistan and Iran.

QUESTION: 19

Tin was mixed with copper to produce

Solution:

Tin, which was mixed with copper to produce bronze, may have been brought from present-day Afghanistan and Iran.

QUESTION: 20

What was used to dig the earth for turning the soil and planting seeds

Solution:

Plough was used to dig the earth for turning the soil and planting the seeds because it helps to loosen up the soil and provide aeration.Thus multiplication of microbes which is essential for the plant growth will take place.So,better yield of crops.

Related tests