Test: Indus Valley Civilization (State Service Exams)


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Indus Valley Civilization (State Service Exams)


Description
This mock test of Test: Indus Valley Civilization (State Service Exams) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Indus Valley Civilization (State Service Exams) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Indus Valley Civilization (State Service Exams) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Indus Valley Civilization (State Service Exams) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Indus Valley Civilization (State Service Exams) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who among the following had discovered the Indus Valley Site Surkotada?

Solution:

Surkotada was excavated by J.P Joshi in 1964.

QUESTION: 2

According to which theory the Indus People had come from the Mediterranean region?

Solution:

Proto-Dravidian Origin - the IVC people were originally Dravidian people who had come there from the Mediterranean region

QUESTION: 3

In which of the following state the Indus kalibangan site is located?

Solution:

Kalibangan - It is an ancient town located on the banks of the Ghaggar river in Rajasthan. It means 'black bangles' which it derives from the dense distribution of the fragments of black bangles which were found at the surface of its mounds 

QUESTION: 4

In which of the following Indus Valley site the dockyard which lies on the eastern edge of the site had discovered?

Solution:

Lothal is located between the Sabarmati river and its tributary, the Bhogava, in Saurashtra in Gujarat. The most distinctive feature of Lothal is the dockyard, which lies on the eastern edge of the site.

QUESTION: 5

Which of the following is the most common material making seals during the Indus Valley Civilization?

Solution:

Steatite, a soft stone found in the river beds, was although the most common the material used to make seals, however agate, chert, copper, faience and terracotta seals have also been found.

QUESTION: 6

Which of the following activity is not familiar for the Indus valley Peo ple?

Solution:

No temples or religious places have been discovered from Harappan cities.No building has been discovered at any Harappan site that can be positively identified as a temple, but the Great Bath at Mohenjodaro may have been used for ritual purposes.

QUESTION: 7

Which of the following civilization is the Indus Valley  People followed?

Solution:

The Indus civilization was highly developed & it was not bound by religious rule, it was a secular civilization. Sir John Marshall an archaeologist says that it was not a new civilization on Indian soil, it was quite old & developed.

QUESTION: 8

Which of the following animal is less familiar to the Indus Valley People.

Solution:

According to Indus seals, domesticated animals were mostly goats, buffaloes, oxen, elephants, dogs, and camels, but Harappans were not familiar with the horse.

QUESTION: 9

Who among the following referred to Indus Valley Civilization as the Harappan culture?

Solution:

In the year 1912, J. Fleet discovered Harappan seals. This incident led to an excavation campaign under Sir John Hubert Marshall in 1921-1922.

QUESTION: 10

The remarkable thing about the arrangement of the houses in the cities is that they followed the following system:

Solution:

By 2600 BC, Mohenjodaro and Harappa are the major cities of the Indus Valley Civilization, which were built with blocks divided by a grid of straight streets and running north-south and east-west. Each block was subdivided into small lanes.

QUESTION: 11

Which of the following is used in the floor of the Great Bath, besides burnt bricks and mortar?

Solution:
  • The floor of the bath was constructed of sawn bricks set on edge in 'The Great Bath'. It is a finely built brick structure that measures 12m by 7m and is nearly 3m deep from the surrounding pavement.
  • The floor of the bath was constructed of sawn bricks set on edge in gypsum mortar, with a layer of bitumen sandwiched between the inner and outer bricklayers.
  • Water was supplied by a large well in an adjacent room, and an outlet from one corner of the bath led to a high corbelled drain disgorging on the west side of the mound. 
QUESTION: 12

Who said, “The Indus Civilization perished as a result of internal decay accelerated by the shock of barbarian raids”?

Solution:

V. Gordon Childe, in full Vere Gordon Childe, (born April 14, 1892, Sydney, New South Wales, Australia—died October 19, 1957, Mount Victoria, New South Wales) is Australian-born British historian, linguist, and archaeologist whose study of European prehistory of the 2nd and 3rd millennia BCE sought to evaluate the relationship between Europe and the Middle East and to examine the structure and character of the preliterate cultures of the Western world in antiquity.

QUESTION: 13

One of the Indus sites has the uniqueness of having double burials i.e. the practice of burying a male and a female together in a single grave. Which of the following is the famous for double burial discovery? 

Solution:
  • Evidence of double burial (burying a male and a female in a single grave) has been found at Lothal. The most common method of burial was found in Kalibangan.
  • It was to place the body of the deceased in an extended position, with the head towards the north, in a simple pit or brick chamber.
QUESTION: 14

Which of the following birds was worshipped by the Harappan people?

Solution:

They worshipped the bird Pigeon. The worship of mythical animals is evident from the existence of a human figure with a bull's horns, hoofs and a tail. Besides animals, these people also worshipped the Sun, the Fire and the Water.

QUESTION: 15

Which of the following domesticated animals was absent in the terracottas of the Indus civilization?

Solution:
  • The cow was absent in the terracottas of the Indus civilization.
  • The terracotta figurines excavated at Harappan site had images of oxen, buffaloes, pigs, goat, sheep and humped bull.
  • The cow was famous in Vedic culture.
QUESTION: 16

Which West Asian site is associated with the discovery of a bale of cloth an export from Harappan India?

Solution:

Incidentally, a sealing at Umma is reported to have been associated with a bale of cloth-evidently an export from India.

QUESTION: 17

Which one of the following was the principal article of food of the Indus valley people?

Solution:

They grew most wheat and barley and also rice at some places along with pulses, sesame, linseed and mustard. 

QUESTION: 18

Which one of the following Harappan site does suggest ploughing (evidence of furrow). Identify it.

Solution:

The furrows discovered in the pre-Harappan phase at Kalibangan (Rajasthan) indicate that the fields were ploughed during the Harappan period. The Harappans probably used the wooden plough drawn by oxen and camels.

QUESTION: 19

The discovery, in the upper levels of a Harappan site, of human skeletons lying pell-mell, with a skull having injury mark, shows the invasion and massacre. What is that site?

Solution:
QUESTION: 20

It is found in Mesopotamian records that there were two intermediate trading stations between Mesopotamia and Harappan regions. Identify the places.

Solution:

The Mesopotamian records from about 2350 BC onwards refer to trade relations with Meluha, which was the ancient name given to the Indus region, and they also speak of two intermediate stations called ‘Dilmun’ (identified with Bahrain on the Persian Gulf) and Makan (Makran Coast).

Similar Content

Related tests