Test: Introduction Of IVC & Town Planning


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Introduction Of IVC & Town Planning


Description
This mock test of Test: Introduction Of IVC & Town Planning for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Introduction Of IVC & Town Planning (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction Of IVC & Town Planning quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Introduction Of IVC & Town Planning exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction Of IVC & Town Planning extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above is are correct?    

Solution:

 Statement 1 is correct: Harappa was excavated by Daya Ram Sahni and in 1922; 

 Statement 2  is incorrect: Mohen-jo-daro was excavated by R.D Banerjee.

 Statement 3  is incorrect: Banawali was excavated by RS Bisht.

QUESTION: 2

Consider the following statements regarding Indus Valley Civilisation

1. It is a bronze age civilization.
2. It flourished around 3500 BC.
3. The script of it is not deciphered.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

 Statement 1 is correct: It is also called Bronze age civilization

 Statement 2 is incorrect: It Flourished around 2,500 BC

 Statement 3 is correct: It also Proto-Historic civilization the script is yet undeciphered.

QUESTION: 3

Which of the following sites is/are part of the Mature Harappan phase?

1. Mehergarh
2. Harappa
3. Mohenjo-daro
4. Lothal

Select the correct answer using the codes given below:

Solution:

Mature Harappan Phase from 2600 to 1900 BCE. By 2600 BC, the Indus Valley Civilization had entered into a mature stage. The early Harappan communities were turned into large urban centres, like Harappa and Mohenjodaro in Pakistan and Lothal in India.

QUESTION: 4

Who of the following proposed Sumerian origin theory regarding Indus Valley Civilization?

Solution:

Sumerian Origin - According to William Mortimer, the IVC people were actually of Sumerian origin.

Pro:  Lot of similarities exist between Sumerian and IVC regarding urban culture and economy. The idea of city building could have spread from Mesopotamia.

QUESTION: 5

Consider the following statements regarding proto-dravidian origin theory of Indus Valley Civilization.

1. A lot of the IVC artefacts resemble the traditional artworks excavated from South India.
2. There is some similarity between the IVC script and the Brahmi Script.

Which of the statements given above is/ are correct?

Solution:

 Statement 1 is correct: A lot of the IVC artefacts resemble the traditional artworks excavated from South India.

 Statement 2 is correct: There is some similarity between the IVC script and. the Brahmi Script.

QUESTION: 6

Consider the following:

1. Granaries
2. Pillared halls
3. Courtyards
4. Burnt bricks

Which of the above is/are characteristics of Indus Valley Civilization architecture?

Solution:

The town planning is based on the division of the towns into 2 main parts-citadel/acropolis and lower town. Citadel is a smaller but higher portion built on an upraised platform with walls fortifying it from all sides. This was used for buildings of large dimensions such as granaries, administrative buildings, pillared halls and courtyard. The use of burnt bricks in the Harappan cities is remarkable, because in the contemporary buildings of Egypt mainly dried bricks were used.

QUESTION: 7

Which of the following statement is not correct regarding Indus Valley Civilization?

Solution:

The IVC cities were planned well in advance. The streets cut each other at ninety degrees or right angles.

QUESTION: 8

Consider the following statements:

1. The Indus bricks were of standard in size
2. The house planning is well evident from the lower town of the Mohenjo-Daro.

Which of the statements given above is/are incorrect?

Solution:

 Statement 1 is correct: The bricks were of standard size and ratio (4:2:1) and similar standardized bricks were employed in all settlements in this culture. Each of the houses is built around a courtyard with rooms built around it.

 Statement 2 is correct: The domestic house planning and architecture is well evident from the lower town of the Mohenjo-Daro.

QUESTION: 9

Concerning Town planning of Indus valley civilization, consider the following statements:

1. Granaries were found only in Harappa and Mohen-jo-Daro sites.
2. Two rows of six granaries were found at Harappa.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

 Statement 1 is incorrect: Granaries were found at several sites such as Harappa, Lothal and Mohenjo-daro.

 Statement 2 is correct: Two rows of six granaries were found at Harappa  that appear to be foundations are arranged along a central passageway that is about 7 meters wide and partly paved with baked bricks.

QUESTION: 10

Which of the following statement is not correct regarding  the Great Bath?

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : a) The Great Bath of Mohenjo-Daro is called as earliest public water tank of the ancient world. It was a huge bath made of brunt/baked bricks. It was probably used for public ceremonies and was situated in a public place.

b) The excavations reveal this fact.

A large number of public baths, the excellent water management system, running water in every house, neat drainage systems and the underground wastewater systems all point out to the importance of hygiene in Harappan life.

c) The Mohenjo Daro site has "The Great Bath" which shows well-defined steps in its contours. The region is claimed to have been used as common bathing area. This structure has outlets to drain out the used water and keep the water clean after repeated usage.

QUESTION: 11

Which of the following has a platform inside the citadel with fire-altars on top of it?

1. Kalibangan    
2. Banwali    
3. Harappa    
4. Chanhudaro      
5. Lothal    
6. Mohenjo-daro

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

• The site Kalibangan has a citadel complex which is roughly a parallelogram (240 by 120 metres) divided into two equal parts with a partition wall and surrounded by a rampart with sections and salients. The wall is made of mud bricks in a ratio of 4:2:1, with mud plaster on both the inner and outer faces. The southern half of the citadel had ceremonial platforms and fire altars. Kalingam had a similar town planning like that of Mohenjo Daro where Fire altars have been discovered.

• Lothal has two primary zones – the upper and the lower town. The citadel or the upper town is located in the south eastern corner and is demarcated by platforms of mud-brick of 4 meters in height instead of a fortification wall. Also Rectangular and circular fire altars were found in the Lothal area. These altars suggest fire worship or worship of Agni, the god of fire.

QUESTION: 12

Match the following:

Solution:

1. Suktagendor was located around 55Kms from the shore of Arabian Sea on the Bank of Dasht River near the Iran Border. It was an important coastal town along with Lothal and Balakot (in Pakistan)and is considered to be the western border of Indus Valley.
2. Alamgirpur is an archaeological site of the Indus Valley Civilisation that thrived along the Yamuna River (c. 3300-1300 BC) from the Harappan Bara period, located in Meerut district, Uttar Pradesh,India. It is the eastern most site of the civilisation.
3. The southern most archaeological site of the Indus Valley/Harappan Civilization is at Diamabad, Maharashtra.
4. Manda is situated on the right Bank of Chenab River in the foothills of PirPanjal range, 28Km north-west of the Jammu, and was considered the northernmost limit of the Harappan Civilisation. It is considered the northmost site of Indus Valley Civilisation.

QUESTION: 13

Match the following:

Solution:

Kolar Gold Fields is a mining region in K.G.F. taluk, Kolar district, Karnataka, India. It is headquartered in Robertsonpet, where employees of Bharat Gold Mines Limited and BEML Limited and their families live. K.G.F. is about 30 kilometres from Kolar, 29 kilometres from Kuppam and 100 kilometres from Bangalore.

Khetri Nagar, well known for its Copper Project, was built by and is under the control of Hindustan Copper Limited, a public sector undertaking under the Government of India. Khetri Nagar is also very well known with the name of 'Copper'.

Lapis lazuli is found in limestone in the Kokcha River valley of Badakhshan province in northeastern Afghanistan, where the Sar-e-Sang mine deposits have been worked for more than 6,000 years.

Jade refers to an ornamental mineral, mostly known for its green varieties. It can refer to either of two different silicate minerals: nephrite, and jadeite. Jade is featured prominently in East Asian, South Asian and Southeast Asian art, but also has an important place in many other cultures.

• Persia's historical Khorasan region was the traditional source of Turquoise for many of the travelling salesmen in Central Asia and Europe at the time.It was from this trade, in fact, that the gemstone received its very name; the trade route into Europe passed through Turkey and the Old French name for anything Turkish was turqueise, which evolved to become the name we know it by today.

QUESTION: 14

The evidence of Indian ships and a piece of woven cloth has been discovered from the seals of which of the following sites?

Solution:

The evidence of Indian ships (figure on a seal) and a piece of woven cloth has been discovered from Mohenjo Daro and not from Lothal, inspite of being near to the sea and being a trade centre.

QUESTION: 15

Until recently the main evidence for fixing the date of the Indus Valley Civilization was the seals found in West Asia in levels ascribable to the reign of Sargon of Akkad and its date was fixed at 2500-1500 B.C. But which method is the latest in fixing the date of Indus Valley Civilization?

Solution:

Carbon – 14 is an isotope of Carbon which is radioactive. We know that its half life is 5730 years, that is, it takes certain number of carbon 14 atoms to become half in number in 5730 years. Using this information and calculating the present radiation from the seals of IVC, the scientist can get a better estimates with respect to the age of those seals.

QUESTION: 16

A scale has been found at which of the Harappan sites?

Solution:

Dear aspirant if you do not remember this then you are advised to again read section on Lothal in the module on Urban Growth & significance of IVC sites.

QUESTION: 17

The Harappan houses opened on the main street in which one of the following cities?

Solution:

Lothal was one of the Indus cities that has houses with doors on the main streets. Lothal was one of the southernmost cities of the ancient Indus Valley Civilization, located in the Bhāl region of the modern state of Gujarāt and first inhabited c. 3700 BCE.

QUESTION: 18

Which of the following statements on the Harappan civilization is wrong?

Solution:
  • In harappan culture, agriculture was main occupation but it swell alongside with cities hence it may be called as peasant urban civilization.
  • The Great Bath is watertight with finely knitted bricks on edge with gypsum plaster and a thick layer of bitumen (waterproof tar) Town planning is the unique feature of Indus valley civilization.
  • Their town planning proves that they lived a highly civilized and developed life. Indus people were the first to build planned cities with scientific drainage systems. The Indus cities were built on a uniform plane.
  • The harappan seals are majorly in square shapes but cylindrical and round were also occasionally found. Therefore, none of the above statements is wrong.
QUESTION: 19

Match the following:

Solution:
  • Amlānand Ghosh was the first person to recognise the Kalibangan site as Harappan and marked it out for excavations.

  • Y.S. Sharma was the person behind the Ropar excavation.

  • Lothal is a mature Harappan settlement near Gulf of Khambhat in Dholka taluka of Ahmedabad in Gujarat. It was first excavated in 1957 by S R Rao.

  • Jagat Pati Joshi (born 14 July 1932) is an Indian archaeologist who discovered the Indus Valley sites of Dholavira and Surkotada.

  • The latest excavated site in India Dholavira discovered by RS Bist and JP Joshi is on the bank of river Luni.

QUESTION: 20

This archaeological site consist of a number of low archaeological mounds created by generations of superimposed mud brick structures. Located close to the mouth of the Bolan Pass, it was abandoned by the time of the emergence of the literate urbanised phase of the Indus Civilisation. An entry in the UNESCO tentative list, it is?

Solution:

It was a small farming village. It is one of the earliest sites with evidence of farming and herding in South Asia. Mehrgarh is now seen as a precursor to the Indus Valley Civilization, displaying the whole sequence from earliest settlement and the start of agriculture, to the mature Harappan Civilisation.