Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 2


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 2


Description
This mock test of Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

____ means unquestioned control over an area in which the royal horse move uninterrupted

Solution:
QUESTION: 2

Which of the following is not a Mahajanapadas

Solution:

The Mahājanapadas were sixteen kingdoms or oligarchic republics that existed in ancient India from the sixth to fourth centuries BCE. Two of them were most probably ganatantras and others had forms of monarchy. Inamgaon wasn’t one of them.

QUESTION: 3

Who worked as a farmers in the agriculture field

Solution:

Dass, Landless and women were considered the lowest class jn the Varna system, who were to serve all the upper 3 classes and worked as Agriculturalists in the Later Vedic era.

QUESTION: 4

Spices and precious stones came to Magadha from

Solution:

C is the correct option.Magadha was an ancient Indian kingdom in southern Bihar, and was counted as one of the sixteen Mahajanapadas, 'Great Countries' of ancient India. From south India, the Traders brought spices and precious Stones to Magadh.

QUESTION: 5

The capital city of the Vajji was

Solution:

Vrijji, Pali Vajji, confederacy of the Licchavis and neighbouring peoples in BiharIndia, that existed from the 6th century bce to the 4th century ce. Its capital was at Vaishali (in modern Besarh). It was governed as an aristocratic republic.

QUESTION: 6

Champa was the capital of

Solution:

Anga was an ancient Indian kingdom that flourished on the eastern Indian subcontinent and one of the sixteen mahajanapadas ("large state"). It lay to the east of its neighbour and rival, Magadha, and was separated from it by the river Champa. The capital of Anga was located on the bank of this river and was also named Champa. It was prominent for its wealth and commerce. Anga was annexed by Magadha in the 6th century BCE.

QUESTION: 7

Champa was a great port in

Solution:

The correct option is A.
Anga was an ancient Indian kingdom that flourished on the eastern Indian subcontinent and one of the sixteen mahajanapadas. It lay to the east of its neighbour and rival, Magadha, and was separated from it by the river Champa in the modern day Bhagalpur and Munger in the state of Bihar. The capital of Anga was located on the bank of this river and was also named Champa and Malini. It was prominent for its wealth and commerce.

QUESTION: 8

Patliputra is present day

Solution:

Patliputra is present day Patna. It was a city in ancient India, originally built by Magadha ruler Udayin in 490 BCE as a small fort (Pāṭaligrāma) near the Ganges river.

QUESTION: 9

Who was gramini

Solution:
QUESTION: 10

Classification of society into four groups on the basis of their occupation is called

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following is not among the four varnas

Solution:

The Varna system in Dharma-shastras divides society into four varnas (Brahmins, Kshatriyas, Vaishya and Shudras). Those who fall out of this system because of their grievous sins are ostracised as outcastes (untouchables) and considered outside the varna system.

QUESTION: 12

Which among the following is not capital of big cities of that period

Solution:

The correct option is Option D.
As per Pali Tripitak, Pawa was the second capital of the Mallas, the first being Kushinara. Pawa is now being identified with present day 'Fazilnagar', a place 16 kms south – east of Kushinagar. The district of Kushinagar had been witness to the glorious ancient history and culture.
Champa, also spelled Campa, city of ancient India, the capital of the kingdom of Anga (a region corresponding with the eastern part of present-day Bihar state). It is identified with two villages of that name on the south bank of the Ganges (Ganga) River east of Munger.
The core of the kingdom was the area of Bihar south of the Ganges; its first capital was Rajagriha (modern day Rajgir), then Pataliputra (modern Patna).
 

QUESTION: 13

Amatya means

Solution:

Amatya means Finance Minister, was the title given by Tararani bai. He was the person who has seen 4 regime of Chhatrapati Shivaji Maharaj, Chhatrapati Sambhaji Maharaj, Chhatrapati Rajaram Maharaj, and Tararani saheb.

QUESTION: 14

____ and its tributaries flows through the kingdom of Magadha

Solution:

D is the correct option. We know that the Magadha kingdom was located in North East region of India (not in the region of 7 sister states but the area of bihar). History says that it covered most of the parts from Bihar and orissa. Since river ganga flows In that region, we can conclude that Magadha empire was in the area of tributaries of Ganga.

QUESTION: 15

Chhotanagpur Plateau has been rich in

Solution:

Chhota Nagpur plateau is a store house of mineral resources such as mica, bauxite, copper, limestone, iron ore and coal. The Damodar valley is rich in coal and it is considered as the prime centre of coking coal in the country.

QUESTION: 16

____ began to be used on a much larger scale

Solution:

Chhota Nagpur plateau is a store house of mineral resources such as mica, bauxite, copper, limestone, iron ore and coal. The Damodar valley is rich in coal and it is considered as the prime centre of coking coal in the country.

QUESTION: 17

The small tribes of the earlier period that gave way to large kingdoms were called

Solution:

This freed up more land for agriculture and eventually the smaller, fragmented tribes made way for larger and coherent kingdomsknown as Janapadas.

QUESTION: 18

Magadha and ___ are examples of monarchical mahajanapadas

Solution:

In the post-Vedic period, the entire northern territory mostly situated north of the Vindhyas and extending from the North-West frontier to Bihar was divided into sixteen states called Sodasha Mahajanapadas. These Mahajanapadas were either monarchical or republican in character. Examples of monarchical mahajanapadas are; Magadha: Between Anga and Vatsa there lay the kingdom of Magadha, corresponding to modern Patna and Gaya districts, bounded on the north and west by the rivers Ganga and Son, on the south by the Vindhya outcrop and on the east by the river Champa.
Vatsa: The Vatsa country had a monarchical form of government. Its capital was Kausambi (identified with the village of Kosam, 38 miles from Allahabad. Kausambi, a very prosperous city was the most important entre pot of goods and passengers from the south and the west.

QUESTION: 19

A group of merchants following the same trade known as

Solution:

Shreyni is a hindi word which means a group of people doing the same business,task or operation.

QUESTION: 20

The farmers gave one-sixth of their produce to the king which was called

Solution: