Test: Kings, Farmers And Town


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Kings, Farmers And Town


Description
This mock test of Test: Kings, Farmers And Town for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Kings, Farmers And Town (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Kings, Farmers And Town quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Kings, Farmers And Town exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Kings, Farmers And Town extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The first issue of Epigraphia Indica was published in

Solution:

The first volume of Epigraphia Indica was edited by Burgess and brought out in the year 1888. This was a critically edited periodical, containing important inscriptions in different languages and scripts.

QUESTION: 2

The term 'Sovanika' was used in ancient India as reference to

Solution:

A goldsmith is a metalworker, who specializes in working with gold and other precious metals.

QUESTION: 3

The Prayaga Prashasti was composed in

Solution:

Prashastis - It is a Sanskrit word meaning “in praise of” Prashasti is a special kind of inscription which was made on stones and pillars in praise of different kings and gives information about the king and his reign. Eg- Allahabad Pillar Inscription.

QUESTION: 4

Megasthenes mentions a committee with six subcommittees of military, of which the fifth looked after

Solution:

Of the six subcommittees in the committee for coordinating the Mauryan military, the first one looked after the navy, the second managed transport and provisions, the third was responsible for foot-soldiers, the fourth for horses and the sixth for elephants.

QUESTION: 5

The Arthashastra was composed by

Solution:

Kautilya or Chanakya was the prime minister of Chandragupta Maurya, the founder of the Mauryan dynasty. The text Arthashastra deals with the monetary and fiscal policies, public welfare, international relations and war strategies in great detail.

QUESTION: 6

According to a rock inscription in Sanskrit, composed around second century CE, the Sudarshana lake was repaired by a king of the

Solution:

Rudradaman I (r. 130–150) was a Shaka ruler from the Western Kshatrapas dynasty. Rudradaman I was instrumental in the decline of the Satavahana Empire. The Sanskrit Junagadh inscription of 150 CE credits him with supporting the cultural arts and Sanskrit literature and repairing the dam built by Mauryas. He repaired embankments of lake Sudarshana, which was earlier constructed by the Mauryas for checking floods.

QUESTION: 7

The Prakrit name for present-day Rajgir in Bihar was

Solution:

Rajagaha was the capital of Magadha. Interestingly, the old name means “house of the king”. It was a fortified settlement located amongst hills.

QUESTION: 8

The first ever ruler to propagate the principles of Dhamma was

Solution:

The Dhamma, as explained in Asokan edicts, is not a religion or religious system, but a moral law, which is a common meeting ground for all religions. After the Kalinga war, the greatest ideal and objective before Ashoka was the propagation of Dhamma.

QUESTION: 9

Alexander Cunningham published a set of Asokan inscriptions in

Solution:

He published ‘Bhilsa Topes’, one of the earliest works on Buddhism, in 1854. He was the first Director-General of the Archaeological Survey of India (ASI), and is often called the 'father of Indian archaeology'.

QUESTION: 10

The early Tamil Sangam literature mentions slaves known as

Solution:

Even today, the word 'adimai' means slave and 'adimaigal' is plural for slaves.

Related tests