Test: Nazism And The Rise Of Hitler - 3


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Nazism And The Rise Of Hitler - 3


Description
This mock test of Test: Nazism And The Rise Of Hitler - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Nazism And The Rise Of Hitler - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nazism And The Rise Of Hitler - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Nazism And The Rise Of Hitler - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nazism And The Rise Of Hitler - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following can best define Nazism?  

Solution:

Although Helmuth may not have realised all that it meant, his father had been a Nazi and a supporter of Adolf Hitler. Many of you will know something about the Nazis and Hitler. You probably know of Hitlerís determination to make Germany into a mighty power and his ambition of conquering all of Europe. You may have heard that he killed Jews. But Nazism was not one or two isolated acts. It was a system, a structure of ideas about the world and politics. Let us try and understand what Nazism was all about. Let us see why Helmuthís father killed himself and what the basis of his fear was.

QUESTION: 2

Who were the 'desirables' ?  

Solution:

Nordic Germans were considered as more superior and indegenous in Germany.They were considered as very strong and fit.This idea of Hitler was influenced by the two scientists namely Herbert Spencer and Charles Darwin who mentioned about the survival of the fittest in this world.

QUESTION: 3

Hitler's ideas of racialism were based on which of the following thinkers

Solution:

Hitler's racism borrowed from thinkers like Charles Darwin (1809-1882) and Herbert Spencer (1820-1903). Darwin was a natural scientist who tried to explain the creation of plants and animals through the concepts of evolution and natural selection.

QUESTION: 4

Which of the following was the immediate factor for the Great Depression (1929-1932) ?  

Solution:

The Wall Street Crash of 1929 was the greatest stock market crash in the history of the United States. It happened in the New York Stock Exchangeon Tuesday October 29, 1929, now known as Black Tuesday. Bank failures followed, resulting in businesses closing, which started the Great Depression.

QUESTION: 5

When did Hitler try to seize control of Bavaria and capture Berlin?

Solution:
QUESTION: 6

Who among the given were called "November Criminals" ? 

Solution:

The first world war had a devastating impact on the entire Europe both psychology and financially. From a continent of creditors, Europe turned into one of debtors. unfortunately the infant Weimar republic was being made to pay for the sin of the old empire. The republic carried the burden of war guilt and national humiliation and way financially crippled by being forced to pay compensation. Those who supported the weimar republic, mainly socialist, Catholic and democrats, became easy target in the conservative nationalist circle. They were mockingly called November criminals.  

QUESTION: 7

Who among the following topped the list of undesirables' ? 

Solution:

Jews topped the list of undesirables. At first, the Nazis boycotted Jewish businesses for one day in April 1933. Then legislation excluded Jews from certain professions. The Nuremberg Laws created very detailed Nazi definitions of who was Jewish. Many people who never considered themselves Jewish suddenly became targets of Nazi persecution.

QUESTION: 8

Which of the following was the treaty signed by Germany after its defeat in World War I ?  

Solution:

The Treaty ended the state of war between Germany and the Allied Powers. It was signed on 28 June 1919 in Versailles, exactly five years after the assassination of Archduke Franz Ferdinand which directly led to World War I. The other Central Powers on the German side of World War I signed separate treaties.

QUESTION: 9

Which of the following was the most feared security force of the Nazi State ? 

Solution:

In order to control and maintain the German society, along with the existing general police force and e SA or Storm Soldiers, the special surveillance and defense units like the Gestapo (secret state police), the criminal police, the Security Service (SD) and SS (the protection units)were formed. But the most feared protection unit of the Nazi state was the Gestapo. This unit had the power to review cases of treason, spying, sabotage and illegal attacks on the Nazi Party and Germany.  

QUESTION: 10

What was not a factor in the rise of Hitler ?

Solution:

The Weimar Republic is an unofficial historical designation for the German state from 1918 to 1933. The name derives from the city of Weimar, where its constitutional assembly first took place. The official name of the republic remained Deutsches Reich unchanged from 1871, because of the German tradition of substates. 

QUESTION: 11

Which nations were the Axis powers during World War II ?  

Solution:

World War II was fought between two major groups of nations. They became known as the Axis Powers and the Allied Powers. The major Axis Powers were Germany, Italy, and Japan. 

QUESTION: 12

The International War Tribunal was set up in ?

Solution:

The four major Allied powers—France, the Soviet Union, the United Kingdom, and the United States—set up the International Military Tribunal (IMT) in Nuremberg, Germany, to prosecute and punish “the major war criminals of the European Axis.” 

QUESTION: 13

World War II began with German invasion of ?

Solution:

The German-Soviet Pact of August 1939, which stated that Poland was to be partitioned between the two powers, enabled Germany to attack Poland without the fear of Soviet intervention. On September 1, 1939, Germany invaded Poland. The Polish army was defeated within weeks of the invasion.

QUESTION: 14

 Which of the following is not true of ordinary people in Nazi Germany?

Solution:
QUESTION: 15

Which was not a feature of Jew stereotypes ?

Solution:

Charity is considered one of the highest virtues in Hinduism. Hindus are advised to cultivate generosity to overcome their selfish nature and cultivate detachment and dispassion. The scriptures suggest that generosity or charitable nature leads to removal of sinful karma and thereby to self-purification.

QUESTION: 16

Which of the following was not a feature of the new Nazi style of politics ? 

Solution:

Three features of the new style of politics:

i) placed a lot of emphasis on rituals, propagand, spectacles to mobilise people.

ii) rallies and public meeting held were held to support for hitler and instill a sense of unity among people.

iii)red banners with swastika nazi salute rounds of applause after speeches were part of spectacle of power.

QUESTION: 17

Which of the following is not true of ordinary people in Nazi Germany?

Solution:
QUESTION: 18

What was Jungvolk ? 

Solution:

The Deutsches Jung volk in der Hitler judged was a separate section for boys aged 10 to 14 of the Hitler youth organization in Nazi Germany.

QUESTION: 19

Allied Powers in World War II 

Solution:

World War II (1939–1945) Axis powers (Germany, Italy, Japan, Hungary, Romania, Bulgaria) versus Allies (U.S., Britain, France, USSR, Australia, Belgium, Brazil, Canada, China, Denmark, Greece, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, South Africa, Yugoslavia).

QUESTION: 20

Which of the given parties came to be known as Nazi Party ?  

Solution:

The National Socialist German Workers' Party, commonly referred to in English as the Nazi Party, was a far-right political party in Germany that was active between 1920 and 1945, that created and supported the ideology of National Socialism. Its precursor, the German Workers' Party, existed from 1919 to 1920.