Test: New Empires And Kingdoms - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: New Empires And Kingdoms - 1


Description
This mock test of Test: New Empires And Kingdoms - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: New Empires And Kingdoms - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: New Empires And Kingdoms - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: New Empires And Kingdoms - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: New Empires And Kingdoms - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Prashasti is a

Solution:
QUESTION: 2

Prashasti was composed for

Solution:

The correct option is A.
Prashastis is a special kind of inscription meaning "in praise of". They were composed in praise of the rulers. 

QUESTION: 3

The famous ruler of Gupta dynasty

Solution:

He is called Napoleon of India for his monumental achievements in a single lifetime and amazing military prowess, and his lifestyle. He is also credited with reunification of India to a great extent for the first time since Mauryan Empire. Samudragupta, then known as Prince inherited a politically unstable realm.

QUESTION: 4

Who was the poet in the Samudragupta court

Solution:

Harisena, also called Harishena or Hirisena, was a 4th-century Sanskrit poet, panegyrist, and government minister. He was an important figure in the court of Gupta emperor, Samudragupta. His most famous poem, written c. 345 C.E., describes the bravery of Samudragupta and is inscribed on the Allahabad Pillar.

QUESTION: 5

Harshavardhana, was the king of

Solution:

 Harsha (c. 590–647 CE), also known as Harshavardhana, was an Indian emperor who ruled North India from 606 to 647 CE. He was a member of the Vardhana dynasty; and was the son of Prabhakarvardhana who defeated the Alchon Huna invaders, and the younger brother of Rajyavardhana, a king of Thanesar, present-day Haryana.

QUESTION: 6

Who wrote the biography Harshacharita

Solution:

The Harshacharita is the biography of Indian emperor Harsha by Banabhatta, also known as Bana, who was a Sanskrit writer of seventh-century CE India.

QUESTION: 7

Who was the father of Samudragupta

Solution:

The correct option is D.
Chandragupta I was a king of the Gupta dynasty, who ruled in northern India. His title Maharajadhiraja suggests that he was the first emperor of the dynasty.

QUESTION: 8

__________ was an assembly of Brahmin land owners.

Solution:

Sabha was the place where all the brahmin land owners used to assembled and discuss their problems and it's solutions. 
So, Option D is correct.
 

QUESTION: 9

______ was an organisation of merchants

Solution:

A merchant is a person who trades in commodities produced by other people. Historically, a merchant is anyone who is involved in business or trade.
Nagaram was an organization of merchants.
 

QUESTION: 10

Which of the following is not the feature of the play written in the earliest times

Solution:

The correct option is Option B.

The plays written in the earliest times did not provide occasional glimpses of the lives of animals.

Related tests