Test: New Kings And Kingdoms - 2


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: New Kings And Kingdoms - 2


Description
This mock test of Test: New Kings And Kingdoms - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: New Kings And Kingdoms - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: New Kings And Kingdoms - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: New Kings And Kingdoms - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: New Kings And Kingdoms - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Following sources used by the Kalhana except

Solution:

Kalhana was a great Sanskrit poet who wrote a long Sanskrit poem describing the history of Kashmir. He used a variety of sources, including inscription, documents, eyewitness account. He was different from the writers of Prashastis for he was often critical about rulers and their policies.

QUESTION: 2

The city of Kanauj is in the

Solution:

Kannauj (near modern Kanpur) was rich fertile plain between the Ganges and Yamuna rivers. Kannauj was already established business hub. It had been capital city and a political center. These were the reasons rulers wanted to control Kannauj and the Ganga valley.

QUESTION: 3

Which of the following rulers involved in the tripartite struggles

Solution:

The Tripartite Struggle for control of northern India took place in the ninth century. The struggle was between the Gurjara-Pratihara Empire, the Pala Empire and the Rashtrakuta Empire. Towards the end of the successor of Nagabhata II,the ruler of pratiharas successfully attacked Kanauj and established control there.

QUESTION: 4

Mahmud of Ghazni was the ruler of

Solution:

Mahmud of Ghazni was the first independent ruler of the Ghaznavid dynasty, ruling from 999 to 1030.The Ghaznavid dynasty was a Persianate Muslim dynasty of Turkic mamluk origin, at their greatest extent ruling large parts of Afghanistan.

QUESTION: 5

Somnath temple is in

Solution:

The Somnath temple located in Prabhas Patan near Veraval in Saurashtra on the western coast of Gujarat, is believed to be the first among the twelve jyotirlinga shrines of Shiva. It is an important pilgrimage and tourist spot of Gujarat.

QUESTION: 6

Sultan is an

Solution:

Sultan is a position with several historical meanings. Originally, it was an Arabic abstract noun meaning "strength", "authority", "rulership", derived from the verbal noun sulṭah, meaning "authority" or "power".

QUESTION: 7

Kitab-al Hind written by

Solution:

Alberuni stayed in Mahmud of Ghazni’s court and wrote the famous Kitab-ul-Hind, an account on India. Al-Biruni’s Kitab-ul-Hind, written in Arabic, is simple and lucid. It is a voluminous text, divided into 80 chapters on subjects such as religion and philosophy, festivals, astronomy, alchemy, manners and customs, social life, weights and measures, iconography, laws and metrology.

QUESTION: 8

Chahamanas were known as

Solution:

The Chahamanas of Shakambhari  colloquially known as the Chauhans of Sambhar, were an Indian dynasty that ruled parts of the present-day Rajasthan and its neighbouring areas between 7th to 12th centuries. The territory ruled by them was known as Sapadalaksha.

QUESTION: 9

Chahamanas ruled over the

Solution:

Chahamanas were later known as chauhans they ruled over the region around Delhi and Ajmer.The best known Chahamana ruler was Prithviraja III, Who defeated Sulthan Muhammad Ghori in 1191.

QUESTION: 10

Who was the founder of the Chola kingdom?     

Solution:

Vijayalaya, possibly a feudatory of the Pallava dynasty, took an opportunity arising out of a conflict between the Pandya dynasty and Pallava dynasty in c. 850, captured Thanjavur from Muttarayar, and established the imperial line of the medieval Chola Dynasty.

QUESTION: 11

Who were subordinate to the Pallava kings of Kanchipuram

Solution:

Cholas were subordinates of the pallava kings of Kanchipuram. Vijayala,of the chola from uraiyur,captured the Kaveri delta from Muttaraiyar in the middle of the ninth century and built the town of Thanjavur.

QUESTION: 12

Muvendavelan is ? 

Solution:

Muvendavelan is a peasant serving three kings

QUESTION: 13

A minor chiefly family known as the Muttaraiyar held power in the

Solution:

A minor chiefly family known as the Muttaraiyar held power in the Kaveri delta. They were subordinate to the Pallava kings of Kanchipuram. Vijayalaya, who belonged to the ancient chiefly family of the Cholas from Uraiyur, captured the delta from the Muttaraiyar in the middle of the ninth century. The successors of Vijayalaya conquered neighbouring regions and the kingdom grew in size and power. Rajaraja I and Rajendra I were the most powerful Chola leaders.

QUESTION: 14

Rajaraja I, considered the most powerful

Solution:

In 925, his son Parantaka I conquered Sri Lanka (known as Ilangai). Parantaka I also defeated the Rashtrakuta dynasty under Krishna II in the battle of Vallala. Rajaraja Chola I and Rajendra Chola I were the greatest rulers of the Chola dynasty, extending it beyond the traditional limits of a Tamil kingdom.

QUESTION: 15

Rajaraja's son

Solution:

Rajendra Chola I or Rajendra I was a Chola emperor of India who succeeded his father Rajaraja Chola I to the throne in 1014 CE. He is considered as one of the greatest emperors of India.

QUESTION: 16

Chola bronze images are considered amongst the finest in the

Solution:

The big temples of Thanjavur and Gangaikondacholapuram, built by Rajaraja and Rajendra, are architectural and sculptural marvels. Chola temples often became the nuclei of settlements which grew around them. These were centres of craft production. Amongst the crafts associated with temples, the making of bronze images was the most distinctive. Chola bronze images are considered amongst the finest in the world. While most images were of deities, sometimes images were made of devotees as well.

QUESTION: 17

Many of the achievements of the Cholas were made possible through new developments in

Solution:

Many of the achievements of the Cholas were made possible through new developments in agriculture.

- Settlements of peasants, known as ur, became prosperous with the spread of irrigation agriculture. Groups of such villages formed larger units called nadu.

- The village council and the nadu had several administrative functions including dispensing justice and collecting taxes.

- Rich peasants of the Vellala caste exercised considerable control over the affairs of the nadu under the supervision of the central Chola govt.

QUESTION: 18

The river Kaveri branches off into several small channels before emptying into the

Solution:

That the river Kaveri branches off into several small channels before emptying into the Bay of Bengal. These channels overflow frequently, depositing fertile soil on their banks. Water from the channels also provides the necessary moisture for agriculture, particularly the cultivation of rice.

QUESTION: 19

Agriculture had developed earlier in other parts of ______ , it was only from the fifth or sixth century that this area was opened up for large-scale cultivation

Solution:

Agriculture had developed earlier in other parts of Tamil Nadu, it was only from the fifth or sixth century that this area was opened up for large scale cultivation.

QUESTION: 20

Settlements of peasants, known as____ , became prosperous with the spread of irrigation agriculture

Solution:

Settlements of the peasants were known as ‘ur’, became prosperous with spread of irrigation and agriculture.

Group of such villages formed larger units called ‘nadu’. The village council and the ‘nadu’had the several administrative functions including dispensing justice and collecting taxes.

Rich peasants of the Vellala caste exercise considerable control over the affairs of ‘nadu’ under the supervision of cental Chola Government.

Muvendavelan and Araiyar were entrusted them with important offices of the state at the centre.

The brahmadeya looked after by an assembly or sabha.

Association of traders were known as nagrams. They also performed administrative functions in towns.