Test : Political, Social And Economic Life


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test : Political, Social And Economic Life


Description
This mock test of Test : Political, Social And Economic Life for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test : Political, Social And Economic Life (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test : Political, Social And Economic Life quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test : Political, Social And Economic Life exercise for a better result in the exam. You can find other Test : Political, Social And Economic Life extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements:
1. The Indus Valley Civilization society was cosmopolitan in character.
2. The Indus Valley Civilization government was decentralized in the ruling.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is correct - The population of Indus civilization was cosmopolitan in character, having four ethnic types, viz., Proto-Australoid, Mediterranean, Mongoloid and Alpine.
  • Statement 2 is incorrect - The construction of planned cities and roads, drainage system, organized trade and uniformity of the means of weights and measurements proved that there existed a strong centralized government.
QUESTION: 2

Which of the following best describe the theocracy form of government?

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation : A theocracy is a type of government that is ruled by a divine being or religious texts. A ruler or group uses the power of god(s) and texts to create laws and guide government decisions.

QUESTION: 3

Which was the backbone of Indus economy?

Solution:

As in most other contemporary civilizations, agriculture was the backbone of the Indus economy. The people made extensive use of the wooden ploughs. Barley and wheat were the main food crops. Agriculture sustained the rudimentary urban centers that emerged.

QUESTION: 4

The cultivation of crops brought about great changes in man’s life. It marks the beginning of a new age known as the:

Solution:

In India, it spanned from around 7,000 B.C. to 1,000 B.C. The Neolithic Age is mainly characterized by the development of settled agriculture and the use of tools and weapons made of polished stones. The major crops grown during this period were ragi, horse gram, cotton, rice, wheat, and barley.

QUESTION: 5

Which of the following is the most common material making seals during the Indus Valley Civilization?

Solution:

Steatite, a soft stone found in the river beds, was although the most common the material used to make seals; however, agate, chert, copper, faience and terracotta seals have also been found.

QUESTION: 6

Which of the following activity is not familiar for the Indus valley People?

Solution:

No temples or religious places have been discovered from Harappan cities. No building has been discovered at any Harappan site that can be positively identified as a temple, but the Great Bath at Mohenjo-daro may have been used for ritual purposes.

QUESTION: 7

Which of the following tree the Indus people considered as their sacred one?

Solution:

People considered certain trees such as Pipal as sacred and were also practised Animism, wherein animals or half-animals are worshipped.

QUESTION: 8

Consider the following statements concerning the Indus people religious life:
1. The Indus people probably believed in an after-life.
2. The religion had held a dominating sway over the daily lives of the masses.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is correct - Further, the IVC people probably believed in an after-life. This is clear from the practice of burying materialistic goods in pots in burial pits.
  • Statement 2 is incorrect - However, religion did not hold a dominating sway over the daily lives of the masses.
QUESTION: 9

Which of the following birds was worshipped by the Harappan people?

Solution:

They worshipped the bird Pigeon. The worship of mythical animals is evident from the existence of a human figure with a bull's horns, hoofs and a tail. Besides animals, these people also worshipped the Sun, the Fire and the Water.

QUESTION: 10

Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements; 
1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene
2. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Statement 1 is correct - The Indus civilization was highly developed & it was not bound by religious rule, it was a secular civilization. Sir John Marshall an archaeologist says that it was not a new civilization on Indian soil, it was quite old & developed.
  • Statement 2 is correct - Farmers in Indus valley civilization were the first to weave cotton textiles. Some of the cotton textiles were unearthed in 1929 in Mohenjo-Daro site which is now in Pakistan.