Test: Political And Social Conditions (800-1200 A.D) - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Political And Social Conditions (800-1200 A.D) - 1


Description
This mock test of Test: Political And Social Conditions (800-1200 A.D) - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Political And Social Conditions (800-1200 A.D) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Political And Social Conditions (800-1200 A.D) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Political And Social Conditions (800-1200 A.D) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Political And Social Conditions (800-1200 A.D) - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which choice gives the correct historical order of the following Rashtrakuta kings?

I. Krishna III
II Indra III
III. Amoghavarsa-I
IV Dhruva
V. Krishna-I
VI Dantidurga

Solution:

Dantidurga, also known as Dantivarman or Dantidurga II was the founder of the Rashtrakuta Empire of Manyakheta. His capital was based in Gulbarga region of Karnataka. His successor was his uncle Krishna I who extended his kingdom to all of Karnataka.
Reign: c. 735 – c. 756 CE
Krishna I, an uncle of Dantidurga, took charge of the growing Rashtrakuta Empire by defeating the last Badami Chalukya ruler Kirtivarman II in 757. This is known from the copper plate grant of Emperor Govinda III of 807 and a copper plate grant of the Gujarat Rashtrakuta Emperor Karka from Baroda.
Reign: c. 756 – c. 774 CE
Dhruva was one of the most notable rulers of the Rashtrakuta Empire. He ascended the throne after replacing his elder brother Govinda II. Govinda II had become unpopular among his subjects on account of his various misconducts as a ruler, including excessive indulgence in sensual pleasures.
Reign: 780 – 793 CE
Amoghavarsha I was a Rashtrakuta emperor, the greatest ruler of the Rashtrakuta dynasty, and one of the great emperors of India. His reign of 64 years is one of the longest precisely dated monarchical reigns on record.
Reign: c. 815 – c. 877 CE (63-64 years)
Indra III was the grandson of Rashtrakuta Krishna II and son of Chedi princess Lakshmi. He became the ruler of the empire due to the early demise of his father Jagattunga. He had many titles such as Nithyavarsha, Rattakandarapa, Rajamarathanda and Kirthinarayana.
Reign: 914–927 CE
Krishna III whose Kannada name was Kannara was the last great warrior and able monarch of the Rashtrakuta Dynasty of Manyakheta. He was a shrewd administrator and skillful military campaigner.
Reign: 939 – 967 C.E
 

QUESTION: 2

Which of the following can be considered as the causes for the decline of trade and commerce in North India between 750 & 1200 A.D.
I. Decrease in the use of coins.
II. Emergence of a wide variety of local weights and measures.
III. Unstable political conditions.
IV. Availability of little surplus production.
V. Decline of the Roman and Sassanid empires.

Solution:

The correct option is D.
All the following are considered as the causes for the decline of trade and commerce in North India between 750 & 1200 A.D.

QUESTION: 3

Which two Buddhist monks of the Pala period are responsible for the introduction of Buddhism in Tibet?

I. Atisha Dipankara
II. Santarakshita
III. Dharmarajika
IV. Asvaghosa

Solution:

In the 8th century Buddhism really took hold in Tibet. Trisong Detsen invited Indian Buddhist scholars to his court, and Tibetan Buddhists today trace their oldest spiritual roots to the Indian masters Padmasambhāva (8th century) and Śāntarakṣita (725–788), who founded the Nyingma, The Ancient Ones, the oldest school of Tibetan Buddhism. At this early time also, from the south came the influence of scholars under the Pāla dynasty in the Indian state of Magadha. They had achieved a blend of Mahāyāna and Vajrayāna that has come to characterize all forms of Tibetan Buddhism. Their teaching in sutra centered on The Abhisamayālankāra, a 4th-century Yogācārin text, but prominent among them were the Mādhyamika scholars Śāntarakṣita and Atisha Dipankara.

QUESTION: 4

Amoghavarsha-I, the famous Rashtrakuta ruler, was the author of

I. Sibakasindamani
II. Gita Govind
III. Kavirajamarga
IV. Ratnamalika

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following Orissa type of Nagara styles of temples are found at Bhuvaneswar?

I. Mukteswara Temple
II. Lingaraja Temple
III. Parasurameswara Temple
IV. Jagannath Temple

Solution:
QUESTION: 6

Which of the following temples of the Nagara style are located at Khajuraho?

I. Devi Jagadamba
II. Kandariya Mahadeva
III. Parsvanatha
IV. Duladeo

Solution:

The correct option is D.
All of these temples of the Nagara style are located at Khajuraho

QUESTION: 7

“The Hindus believe that there is no country like theirs, no King like theirs, no religion like theirs, no science like theirs. If they travelled and mixed with other nations, they would soon change their mind, for their ancestors were not so narrow minded as the present generation.” In this the author is referring to which period of the Hindu generation?

Solution:

The 11th century is the period from 1001 to 1100 in accordance with the Julian calendar in the Common Era, and the 1st century of the 2nd millennium. In the history of Europe, this period is considered theearly part of the High Middle Ages.

QUESTION: 8

“On having made some progress, I began to show them the elements on which this science rests............. They thought me to be a sorcerer and when speaking of me to their leading men in their native tongue, they spoke of me as the sea....

Solution:

C is the correct option. Abu Rayhan al-Biruni was an Iranian scholar and polymath during the Islamic Golden Age. He has been variously called as the "founder of Indology", "Father of Comparative Religion", "Father of modern geodesy", and the first anthropologist. The above sentence was quoted by im.

QUESTION: 9

Which factor brings out clearly the feudal nature of regional states from 800 to 1200 A.D.?

Solution:

Subinfeudation is the practice by which tenants, holding land under the king or other superior lord, carved out new and distinct tenures in their turn by sub-letting or alienating a part of their lands.

QUESTION: 10

The feudatories during 800-1200 A.D. had a number of minor obligations and privileges but one of them is the most revealing which one is that?

Solution:

The correct option is D as The feudatories were permitted to use various symbols of dignity and royalty. Is one of the most revealing.

QUESTION: 11

The struggle for the supremacy of northern India among three leading ruling dynasties of India viz, the Palas, Pratiharas and the Rashtrakutas towards the close of the 8th century is known as Tripartite struggle. What was the bone of contention between the three during that period?

Solution:

The Tripartite Struggle for control of northern India took placein the ninth century. The struggle was between the PratiharaEmpire, the Pala Empire and the Rashtrakuta Empire.Towards the end of the successor of Nagabhata II of the Gurjara-Pratihara dynasty, successfully attacked Kanauj and established control there.

QUESTION: 12

Which parts of India were dominated by the Pala empire from the middle of the 8th century A.D. till the middle of the 9th century A.D.

Solution:
QUESTION: 13

Which parts of India were dominated by the Pratihara empire from the middle of the 9th century A.D. till the middle of the 10th century A.D.?

Solution:

A is the correct option.The Gurjara-Pratihara dynasty was an imperial power during the Late Classical period on the Indian subcontinent, that ruled much of Northern and westrn India from the mid-8th to the 11th century. They ruled first at Ujjain and later at Kannauj(the western part).

QUESTION: 14

Which of the following kings was the founder of Gahadavala dynasty with Kanyakubja as its seat of power?

Solution:

Rudolf Hoernlé once proposed that the Gahadavalas were an offshoot of the Pala dynasty of Gauda, but this theory has been totally rejected now. Another theory identifies the dynasty's founder Chandradeva as the Kannauj Rashtrakuta scion Chandra.

QUESTION: 15

Which one of the following Pala kings was elected by the people or nobles in the 8th century to save them from the chaotic conditions of the time?

Solution:
QUESTION: 16

During the reign of which one of the following kings, the Chola king Rajendra I is said to have invaded Bengal?

Solution:
QUESTION: 17

Who of the following Pala king founded the Vikramasila University?

Solution:

Dharmapala (ruled 8th century) was the second ruler of the Pala Empire of Bengal region in the Indian Subcontinent. He was the son and successor of Gopala, the founder of the Pala Dynasty.

QUESTION: 18

Which one of the following statements about the Pala empire is incorrect?

Solution:

The empire started disintegrated after the death of Devapala, and his successor Narayanapala lost control of Assam and Orissa. He also briefly lost control over Magadha and north Bengal. The Pala empire disintegrated into smaller kingdoms during the reign of Vigrahapala II.

QUESTION: 19

Which of the following points regarding achievements of the Pala is incorrect?

Solution:

The Pala period was a period of excellence in architecture and sculpture. The stupas at Naianda display how the Gupta style continued to exist as a model in arc Mtecture during the Palas. Chandraprabha, the prince of Bikrampur, was a student of Sil Rakshit. Chandraprabha is famous by the name ‘Atisa Dipankara’.

QUESTION: 20

What was the supreme contribution of the Palas of Bengal?

Solution:

The reign of King Trisong Detsen, which began about 755 CE, Buddhismbecame the official religion of the Tibetan people. The King also invited famousBuddhist teachers such as Shantarakshita and Padmasambhava to Tibet. He is credited with building Samye, the first monastery in Tibet, in the late 8th century.

QUESTION: 21

What was the name of Gurjara Pratihara king who was defeated by the Pala king Devapala?

Solution:

Nagabhata I defeated the Arab army under Junaid and Tamin during the Caliphate campaigns in India. Under Nagabhata II, the Gurjara-Pratiharas became the most powerful dynasty in northern India. He was succeeded by his son Ramabhadra, who ruled briefly before being succeeded by his son, Mihira Bhoja.

QUESTION: 22

Who of the following was the founder of the Rashtrakuta kingdom?

Solution:

The Elichpur clan was a feudatory of the Badami Chalukyas, and during the rule of Dantidurga, it overthrew Chalukya Kirtivarman II and went on to build an empire with the Gulbarga region in modern Karnataka as its base. This clan came to be known as the Rashtrakutas of Manyakheta, rising to power in South India in 753.

QUESTION: 23

Where was the capital of the Rashtrakutas located?

Solution:

The Rashtrakuta empire of Manyakheta was a notable Deccan empire that ruled most of the modern-day region of south and central India between the 8th to the 10th centuries. Their regal capital wasManyakheta in Gulbarga district, Karnataka state, India.

QUESTION: 24

Which one of the following Rashtrakuta kings defeated Pratihara ruler Nagabhata I?

Solution:
QUESTION: 25

Which of the statements on Amoghavarsha is not correct?

Solution:

The Battle of Vatapi was a decisive engagement which took place between thePallavas and Chalukyas near the Chalukya capital of Vatapi (present day Badami) in 642. The battle resulted in the defeat and death of the Chalukya king Pulakeshin II and the commencement of Pallava occupation of Vatapi which lasted until 654.

QUESTION: 26

Which was the chief reason for the dominant role of the Rashtrakutas in the 9th century? 

Solution:
QUESTION: 27

Taila II, a feudatory of Krishna III, overthrew the Rashtrakuta dynasty. Which dynasty did Taila II found?

Solution:
QUESTION: 28

Which of the following was the Rajput clans of Agni-kula?

Solution:

The Agnivanshi lineage (Agnivansha or Agnikula) is one of the three lineages into which the Rajput clans are divided, the others being the Suryavanshi (descended from Surya, the sun god) and the Chandravanshi (descended from Chandra, the moon god).

QUESTION: 29

Which one of the following Rashtrakuta king built the famous rock-out temple of Shiva at Ellora?

Solution:

Rashtrakuta king, krishna-1 had built the kailash temple of ellora. It is considered as the wonder of rock-out architecture.

QUESTION: 30

What was the name of the Pratihara king who defeated the Arab invaders?

Solution:

Nagabhata I (r. c. 730-760 CE) was an Indian king who founded the imperial Gurjara Pratihara dynasty. He ruled the Avanti (or Malava) region in present-day Madhya Pradesh, from his capital at Ujjain. He may have extended his control over the Gurjara country, which includes parts of present-day Gujarat and Rajasthan. He repulsed an Arab invasion from Sindh, probably led by Junayd ibn Abd al-Rahman al-Murri or Al Hakam ibn Awana. But the incomplete history suggests that Nagabhata was defeated by the Rashtrakuta king Dantidurga

Similar Content

Related tests