Test: Political Socio-Economic Life


20 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Political Socio-Economic Life


Description
This mock test of Test: Political Socio-Economic Life for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Political Socio-Economic Life (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Political Socio-Economic Life quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Political Socio-Economic Life exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Political Socio-Economic Life extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements:
1. The Indus Valley Civilization society was cosmopolitan in character.
2. The Indus Valey Civilization government was decentralized in the ruling.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

 Statement 1 is correct - The population of Indus civilization was cosmopolitan in character, having four ethnic types, viz., Proto-Australoid, Mediterranean, Mongoloid and Alpine.
► Statement 2 is incorrect - The construction of planned cities and roads, drainage system, organized trade and uniformity of the means of weights and measurements proved that there existed a strong centralized government.

QUESTION: 2

Which of the following best describe the theocracy form of government?

Solution:

Theocracy is a form of  government in which a religious institution is the source from which all authority derives.

QUESTION: 3

Consider the following statements:
1. Wheat and barley were the staple foods of the Indus Valley people.
2. Cotton and lentils were not known to Indus people.
3. The diet of people in IVC did not include Non-vegetarian.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct & Statement 2 is incorrect - Wheat and barley were the staple foods and besides that sesame, lentils and cotton were also grown.
► Statement 3 is incorrect - The staple food of the people comprised wheat, barley, milk and some vegetables like peas, sesamum and fruits like date palms. The diet also included Non-vegetarian components such as Mutton, pork, poultry, fish etc.

QUESTION: 4

In which of the following site spindles were discovered?

Solution:

Many spindles were discovered at the Harappan sites. This proves the use of cotton for weaving cloths.

QUESTION: 5

Consider the following statements:
1. The art of pottery attained wonderful excellence at Mohenjo-Daro
2. Copper was abundant to the Indus Valley People.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

 Statement 1 is correct - Most of the house-hold articles were made of pottery or metals like copper and bronze. The art of pottery attained wonderful excellence at Mohenjo-Daro.
 Statement 2 is incorrect - The copper was scarce, common men could hardly afford to possess copper weapons. The ruling class had a monopoly of the copper weapons.

QUESTION: 6

In which of the following places the bones and skeletons of horses have been found?

Solution:

The bones and skeletons of horses have been found at Kalibangan and Sukanjodaro in the upper layers which shows that horses were also domesticated.

QUESTION: 7

Which of the following items were being exported by the Indus Valley traders?

Solution:

Import/export of other metals and stones – Silver –imported from Afghanistan and Turquoise from Iran. Besides ivory works, combs, pearls, cotton goods were exported to West Asia from the Indus cities.

QUESTION: 8

Consider the following countries:
1. Oman
2. Afghanistan
3. Iran
4. Mesopotamia
Indus Valley people have trade links with Which of the above countries?

Solution:

Foreign Trade with Mesopotamia – It was inhabited by Sumerians at that time, present-day southern Iraq.

Foreign trade with Oman - copper was imported from Oman - chemical analysis shows Omani copper and Harappan artifacts seems to have traces of nickel which indicates common origin.

Import/export of other metals and stones – Silver –imported from Afghan istan and Turquoise from Iran.

QUESTION: 9

Consider the following statements:
1. The Indus valley civilization society was matriarchal.
2. The Mesopotamia civilization was patriarchal
3. The Indus valley people built temple whereas the Mesopotamia people never have a place for worship.
Which of the above statements are with respect to the comparison of Indus Valley Civilization to Mesopotamia civilization?

Solution:
QUESTION: 10

The beginning of agriculture can be ascribed most suitably to which of these times?

Solution:

The first agriculture appears to have developed at the closing of the last Pleistocene glacial period, or Ice Age (about 11,700 years ago). From around 9,500 BC, the Neolithic founder crops such as wheat and barley were cultivated. Rice was domesticated in China between 11,500 and 6,200 BC.

QUESTION: 11

With reference to the Indus Valley civilization, consider the following statements:

1. Indus valley civilization was the biggest exporter of semi-precious stones and a major importer of agricultural products.
2. Fishing was a regular occupation while hunting and bull fighting were banned.
3. Linga worship was prevalent and even natural figures like trees were worshipped.
4. Lothal was an important point of trade between the Harappan civilization and the remaining part of India as well as Mesopotamia.

Select the correct answer using the following code

Solution:

► Statement 1 : Gold, copper, tin and several semi-precious stones were imported. Main exports were several agricultural products such as wheat, barely, peas, oil seeds etc.
► Statement 2 : Hunting and bull fighting were common pastimes, not banned. Marbles, balls and dice were also used for games.
► Statement 3 : The chief female deity was the Mother Goddess represented in terracotta figurines. In latter times, Linga worship was prevalent. Trees and animals were also worshipped by the Harappans. They also believed in ghosts and evil forces and used amulets as protection against them.
► Statement 4 : Lothal is an important Harappan centre.

QUESTION: 12

Which West Asian site is associated with the discovery of a bale of cloth evidently an export from Harappan India?

Solution:

A sealing at Umma is reported to have been associated with a bale of cloth -evidently an export from India.

QUESTION: 13

The Harappan people did not grow;

Solution:

The Indus Valley civilization grew wheat and barley as their staple food. Besides this, they also grew peas, sesamum, lentils and other pulses. In some places, particularly Gujarat, they also grew millets. It has not been proved if they consumed rice or not. Though they fed wild rice to their cattle, rice did not become an important crop until the post-Harappan phase. Fruits were also included in their diet, notably, melon, pomegranate, coconut fruit and banana. 

QUESTION: 14

The sea-borne trade is proved by the discovery of an ancient dockyard, connected through the Bhogavar river with the Gulf of Cambay was at:

Solution:

The discovery of the Lothal port and dock in 1955 highlighted the maritime of IVC. The structure was connected to the old riverbed of Sabarmati. That the trade was at least partly sea-borne is proved by the discovery of the ancient dockyard at Lothal which connected the Bhogavar river with the Gulf of Cambay.

QUESTION: 15

Which of the following is not true of the Indus valley people?

Solution:

There was no special difference between the dress of men and women. The clothes consisted of some lower garment like dhoti and upper garment like shawl. Dress or f abri c has not survived, but statues and figurines suggest two pieces of clothes were used by both men and women.

QUESTION: 16

Which of the following statements regarding the Indus valley people is true and very revealing?

Solution:

The script remained un-deciphered but same. Trade links were good with Mesopotamia but both civilizations had nothing in common between them.

QUESTION: 17

On what basis it is stated that cloth was exported from the Indus valley to Mesopotamia?

Solution:

Apart from written evidence of Mesopotamian records which shows that they had relations with Meluha, that is, an ancient Indus region from about 2350 B.C, cotton fabrics of Harappan seals have also been found in Sumer, which was the center of Mesopotamian civilization.

QUESTION: 18

It is known to all that the people of Indus Valley carried on trade with the famous contemporary centres of culture. How do we know that they carried on trade with Mesopotamia?

Solution:

Please go through the section of ‘Tertiary activity’ under the heading of Economic condition of the period in the module – 2 of IVC if you are facing problem in this question.

LINK

Political, Social & Economic Life of the people during IVC

QUESTION: 19

Which of the following statement is wrong?

Solution:

Please add on these facts to your knowledge.

QUESTION: 20

The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was

Solution:

The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was Bahrain. It was called ‘Dilmun’ in the Mesopotamian texts. 

Related tests