Test: Religion, Sculptures & Seals


15 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Religion, Sculptures & Seals


Description
This mock test of Test: Religion, Sculptures & Seals for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Religion, Sculptures & Seals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Religion, Sculptures & Seals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Religion, Sculptures & Seals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Religion, Sculptures & Seals extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which of the following site, the terracotta sculpture of the Mother Goddes is found?

Solution:

The most famous terracotta sculpture is that of the Mother Goddess found from MohenjoDaro. It is very detailed showing a punched nose, artistic ornamentation over the body and a fanned headgear.

QUESTION: 2

Which of the following materials was mainly used in the manufacturing of Harappan seals?

Solution:

Most of the seals were made of steatite, which is a kind of soft stone. A few of them were also made of terracotta, gold, agate, chert, ivory and faience. The standard Harappan seal was square in shape with a 2X2 dimension.

QUESTION: 3

Consider the following statements concerning  the Indus valley people stone sculpture:
1. They used red, grey sandstone and steatite.
2. A red sandstone figure of a naked male torso was found in Banawali
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is correct - The most commonly used stones where red and grey sandstone as well as steatite

► Statement 2 is incorrect - Two sculptures are famous. A red sandstone figure of a naked male torso found in Harappa. It has separate sockets for the arms and legs.

QUESTION: 4

Consider the following statements regarding the IVC people metal sculpture:
1. They used the Lost Wax Technique for creating sculptures
2. The dancing girl from Mohen-jo-Daro was standing in the swastika dance posture.
3. They created bronze animal figures as well.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is correct - A technique known as “Lost Wax Technique” or “cire-perdue” was used for this purpose.

 Statement 2  is incorrect - She sports a necklace and her hair is tied into a bun. She is standing in the “tribhanga” dance posture.

► Statement 3 is correct - Besides the figurine, bronze figures of a buffalo and a humped bull were also found.

QUESTION: 5

Which of the following animal was not found on the seal depicting the male deity (Pasupati Mahadeva)?

Solution:

Pashupati Seal depicts a figure seated cross-legged in a yogic posture with a horned headdress. The figure is surrounded by an elephant &a tiger are there on the right side of the figure while a rhinoceros and buffalo are seen on the left side, two antelopes/deer are shown below the seat of the figure. It is believed to be a representation of Proto Shiva.

QUESTION: 6

Consider the following statements concerning the use of seals by the Indus Valley People :
1. The seals were used for the identification of the trader.
2. The seals were used for decorative amulets.
3. The seals were used for educational purposes.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is correct - Seals also served as identification of the trader

► Statement 2 is correct - Seals with holes in them might have been used as amulets and were found in burial pits.

 Statement 3 is correct - The presence of mathematical images could also mean that they were also used for educational purposes.

QUESTION: 7

Consider the following statements:
1. The Indus Valley Civilization pottery had inconsistency in its structure.
2. Red and Black pottery were more prevalent.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is incorrect - The findings reveal a wide variety of wheel-made pots which show the consistent characteristics and standards of an organised manufacturing system.
► Statement 2 is incorrect - Plain pottery was the more prevalent one and was made of red clay. They were used mainly for household purposes.

QUESTION: 8

Which of the following tree the Indus people considered as their sacred one?

Solution:

People considered certain trees such as Pipal as sacred and were also practised Animism, wherein animals or half-animals are worshipped.

QUESTION: 9

Consider the following statements concerning the Indus people religious life:
1. The Indus people probably believed in an after-life.
2. The religion had held a dominating sway over the daily lives of the masses.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is correct - Further, the IVC people probably believed in an after-life. This is clear from the practice of burying materialistic goods in pots in burial pits.

► Statement 2 is incorrect - However, religion did not hold a dominating sway over the daily lives of the masses.

QUESTION: 10

Which of the following material was not used for making tools during the Indus Valley Civilization?

Solution:

Tools were made out of bronze, copper, stone, bone or clay.

QUESTION: 11

In which of the following site the angle measuring instruments were found?

Solution:

The IVC people developed a precise weighing and measurement system. The discovery of angle measuring instruments from Lothal site is proof of this.

QUESTION: 12

Consider the following pairs:

Which of the pairs given above is are correct?    

Solution:

► Statement 1 is incorrect - A Copper scale was discovered in Harappa.

► Statement 2 is correct - A Toy plough had been excavated from Banawali.

► Statement 3 is correct - A Wooden mortar was dug out in Harappa.

QUESTION: 13

Consider the following statements concerning the Indus script:
1. The script has more than two thousand signs.
2. The script was usually written left to right.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

► Statement 1 is incorrect - The script is pictographic and more than four hundred signs have been identified. However, it remains un-deciphered.

► Statement 2 is incorrect - The script was usually written right to left and sometimes followed the boustrophedon method of writing.

QUESTION: 14

In which of the following site, an example of a double burial has been discovered?

Solution:

In Lothal, an example of a double burial has been discovered.

QUESTION: 15

Consider the following statements concerning the Indus valley Burial Practices:
1. A dog buried with human oval pit burials was discovered in Ropar.
2. The placing of the body in a foetal position is the hallmark of the later phase of IVC.
3. The separate burial pits for dogs were discovered in Kashmir
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is correct - A dog buried with human oval pit burials was discovered in Ropar, Punjab.

► Statement 2 is incorrect - The placing of the body in a foetal position is the hallmark of the early phase of IVC.

► Statement 3 is correct - In Kashmir’s Burzahom site, separate burial pits for dogs were discovered.

Related tests