Test: Ruling The Countryside - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Ruling The Countryside - 1


Description
This mock test of Test: Ruling The Countryside - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Ruling The Countryside - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ruling The Countryside - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Ruling The Countryside - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ruling The Countryside - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The image given depicts an important Governor General of the East India Company accepting the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa from the Mughal ruler in 1765. Name this British personality.

Solution:

Grant of the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the East India Company by the Great Mughal Shah Alam (1765) Introduction: After Robert Clive had conquered Bengal in 1757, imposing a Nawab (governor) of his choice, the Great Mughal offered him the Diwani (civil administration) of the province.

QUESTION: 2

From the given dates, on which date did the Mughal emperor appoint the East India Company as the Diwan of Bengal?

Solution:

After the Bengal Nawab and Shah Allam II huge defeat against Company, Shah Allam II, the Mughal Emporer appointed the East India Company the diwan of Bengal on 12th August, 1765, by signing the Treaty of Allahabad by Shah Allam II and his son Alamgir and Robert Clive. This treaty meant that the Company gets all the rights of Diwan in Bengal and their beginning of their rule in Bengal. From 1765, the Company ruled Bengal by forming Dual Government.

QUESTION: 3

What was the chief advantage of the Company when appointed as the Diwan of Bengal?

Solution:

On 12th August 1765, the Mughal emperor appointed the East India Company as the Diwan of Bengal. As Diwan, the company became the chief financial administrator of the territory under its control.The company could now administer the land and revenue resources of Bengal and could utilize the revenue to meet the expanses of the Company.

QUESTION: 4

A few statements with respect to the Bengal economy after the Company had become the Diwan are given. Pick out the one that is not applicable to the Bengal economy.

Solution:

The Company became the chief financial administrator of the territory under its control, and so the company had to think and plan the organisation of Bengal in a such a way that it could earn maximum profit out of the territory, profits that could be used to finance their businesses and wars. Thus the bengal economy thrived and progressed.

QUESTION: 5

What happened in 1770 in Bengal so that one-third of the population was wiped out?

Solution:
QUESTION: 6

In which year did Bengal witness the Great Famine?

Solution:

The Great Bengal Famine of 1770 was a famine between 1769 and 1773 that affected the lower Gangetic plain of India from Bihar to the Bengal region. The famine is estimated have killed about 10 million people in Bengal.

QUESTION: 7

From the given possibilities, which year did the British introduce the Permanent Settlement of Bengal?

Solution: The Permanent Settlement (also Premanent Settlement of Bengal) was introduced by Lord Cornwallis in 1793. It was an agreement between the British East India Company and the Landlords of Bengal to settle the Land Revenue to be raised. Lord Cornwallis came to India as the Governor General.
QUESTION: 8

Which Governor General was responsible for the introduction of Permanent Settlement of Bengal? Identify from the picture given .

Solution:

British General Charles Cornwallis, the Earl Cornwallis, was appointed in February 1786 to serve as both Commander-in-Chief of British India and Governor of the Presidency of Fort William, also known as the Bengal Presidency. He oversaw the consolidation of British control over much of peninsular India, setting the stage for the British Raj. He was also instrumental in enacting administrative and legal reforms that fundamentally altered civil administration and land management practices there. According to historian Jerry Dupont, Cornwallis was responsible for "laying the foundation for British rule throughout India and setting standards for the services, courts, and revenue collection that remained remarkably unaltered almost to the end of the British era."

QUESTION: 9

According to the terms of the Permanent Settlement, who were recognized as zamindars?

Solution: Rajas and Taluqdars being known by almost entire village used to own most of the lands, thus British officers assigned the duty to collect taxes of farm produce to the head who can surpass upon the farmers/villagers.
QUESTION: 10

How did the Company ask the Rajas to collect revenue?

Solution:

The rajas and taluqdars were recognised as zamindars. They were asked to collect rent from the peasants and pay revenue to the Company.

Related tests