Test: Special Material On Modern India - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Special Material On Modern India - 1


Description
This mock test of Test: Special Material On Modern India - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Special Material On Modern India - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Special Material On Modern India - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Special Material On Modern India - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Special Material On Modern India - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Gotra, Vis and Jana of the later-Vedic period may be corresponding to which of the following of the Iranian world?

Solution:

The institution of gotra appeared in the later Vedic times. Gotra, Vis, and Jana may be corresponding to the viz., Zantu and Dagun of the Iranian world.

QUESTION: 2

Which of the following directed the ladies to leave the hall of learning where some principles of gynaecology were explained, which are indelicate for the female ear?

Solution:

Evidence of ladies taking part in advanced Vedic studies is found in 'Stage' directions in the Taittiya Aryanka and Aiteriya Upanishads, where ladies were directed to leave the hall of learning where some principles of gynaecology were explained, which are indelicate for the female ear.

QUESTION: 3

There is a trace of Police officials in the Ugras who occur in one passage of the

Solution:

The list of victims at the symbolic human sacrifice of the later texts of the Yajurveda provides us with a large variety of occupations. In one of them we might find a trace of police officials in the Ugras who occur in one passage of the Brihadaranyaka Upanishad.

QUESTION: 4

During the Sangam Age, the Romans are said to have built temple of Augustus at

Solution:

Indian west coast had numerous ports when compared with Indian east coast. The reason for concentration of ports in west coast could be that they were easily approached by the traders of Roman Empire. Muciri, an ancient port town, is popular among the port towns in the west coast (Chera country). Greeks or Yavanas called this port as Muziris. It was here, the temple of Augustus was built by Romans.

QUESTION: 5

During the Sangam period which one of the following dynasties sent embassies to Roman emperor Augustus?

Solution:

Nicolaus of Damascus describes an embassy sent by the "Indian king Porus (or Pandion, Pandya or Pandita (Buddhism)) to Caesar Augustus. The embassy traveled with a diplomatic letter on a skin in Greek. One of its members was a sramana who burned himself alive in Athens to demonstrate his faith. Nicholas of Damascus met the embassy at Antioch and this is related by Strabo and Dio Cassius.

QUESTION: 6

What were the ‘ma’ and ‘veli’ in Sangam period?

Solution:

For surveys and taxation purposes, various measurements were used to measure the land and its produce. The small land was known as Ma and bigger one as Veli. One Veli was equal to a hundred Kuli. 

QUESTION: 7

Which one of the following is wrongly matched?

I. Isa-Nunukkam—Greatest work of Tamil grammar

II. Padirru-Pattu—One of the part of eight anthologies

III. Thirukural—Supposed to be the fifth veda

IV. Silappadikaram—Extols the virtuous life

Solution:

Isai Nunukkam is a grammar book for the Tamil language. It was written by Sikandi, before the second Sangam period.
Patiṟṟuppattu is a classical Tamil poetic work and one of the Eight Anthologies (Ettuthokai) in the Sangam literature. It is a panegyric collection that exclusively contains puram (war, public life) category of Sangam poems.The God Vishnu is the centre of this work and is referred to as Thirumal who holds the disk and the conch. The invocatory poem is on Krishna.
Thiruvalluvar was the author of the book ‘Tirukkural (also known as the Kural). It is a classic Tamil sangam literature consisting of 1330 couplets or Kurals. The book is also called as the fifth Veda or ‘Bible of the Tamil Land’.
Silappatikaram is the earliest Tamil epic. It is a poem of 5,730 lines in almost entirely akaval (aciriyam) meter. The epic is a tragic love story of an ordinary couple, Kannaki and her husband Kovalan. The Silappathikaram has more ancient roots in the Tamil bardic tradition, as Kannaki and other characters of the story are mentioned or alluded to in the Sangam literature such as in the Naṟṟiṇai and later texts such as the Kovalam Katai. It is attributed to a prince-turned-monk Iḷaṅkõ Aṭikaḷ, and was probably composed about 5th- or 6th-century CE.

QUESTION: 8

Which one of the following dynasties was constantly at war with the Cheras during the later Sangam period?

Solution:

The three ruling houses of Tamil India, the Pandyas, Cheras, and Cholas, fought for supremacy of southern India and Sri Lanka. These dynasties promoted early literature on the Indian subcontinent and built important Hindu temples.

QUESTION: 9

Match the following:

Solution:

A is the correct option.

  • Undiyejeral was called “Imayavaramban”, he who had the Himalayas as his boundary'.

  • Lord Venkateswara(Maha Vishnu) is the presiding deity of Tirumala Venkateswara Temple located in Tirupati, Andhra Pradesh, India.

  • Eripatti, Land, revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank.

QUESTION: 10

The names of the Jain Tirthankaras said to have been mentioned in the Rig-veda are

Solution:

The Jain Tirthankaras, Lord Aristanemi (22nd Tirthankar) and Lord Rishabh Nath (1st Tirthankar) has been mentioned in Rigveda.

QUESTION: 11

Match the following:

Solution:

The  correct answer is A as all are correctly matched in option A .

QUESTION: 12

 The Pali texts speak of the three types of villages during the Pre-Maurya period. Which of the following is not one of them?

Solution:
QUESTION: 13

What is Vaddhaki?

Solution:

Vaddhaki, apparently covered all kinds of woodcraft . A settlement of vaddhakis is able to make both furniture and seagoing ships".

QUESTION: 14

What is Shippikani mentioned in the Jataka?

Solution:
QUESTION: 15

The Statue of Gomateshwara at Sravanabelgola was erected by

Solution:

Bahubali also called Gomateshwara was an Arihant. According to Jainism, he was the second of the hundred sons of the first Tirthankara, Rishabha and king of Podanpur. A monolithic statue of Bahubali referred to as “Gommateshvara” built by the Ganga dynasty minister and commander Chamundaraya is a 60 feet (18 m) monolith and is situated above a hill in Shravanabelagola, in the Hassan district of Karnataka. It was built in the 10th century AD.

QUESTION: 16

The rise of Buddhism can not be explained solely by the persuasive force of a doctrine of overwhelming elevation. What were the socioeconomic transformations then in progress?

Solution:
QUESTION: 17

Which of the following is correct about the contribution of Buddhism?

I. Created a feeling of political unity, peace and universal brotherhood.

II. Gave the idea of classless society, no accumulation of wealth and development of Apabhramsa.

III. Had a reformatory influence on Hinduism.

IV. Helped in the development of education, literature and had greater influence on art.

Solution:
QUESTION: 18

Which of the following is responsible for the earliest work in the Apabhramsa and its first grammar?

Solution:

B is the correct option.Apabhramsha language, literary language of the final phase of the Middle Indo-Aryan languages. When the Prakrit languages were formalized by literary use, their variations came to be known as Apabhramsha and seen in Mahayana sutras which were a broad genre of Buddhist scriptures that various traditions of Mahayana Buddhism accept as canonical. They are largely preserved in the Chinese Buddhist canon, the Tibetan Buddhist canon, and in extant Sanskrit manuscripts.

QUESTION: 19

In which one of the following are the germs of the Bhagavata cult found?

I. Jatakas

II. Vedas

III. Upanishads

IV. Puranas

Solution:

The germs of the Bhagavata cult were found in the Jatakas, Vedas, Upanishads and Puranas.
Hence, the correct option would be Option C.
 

QUESTION: 20

Krishna was known to the Greek writer as

Solution:

Megasthenes was a Greek historian who came to India in the fourth century B.C. as a ambassador of Seleucus Nicator. Mauryan Empire was the greatest of world, full of prosperity. Actually he didn’t identified Sri Krishna as Heracles in-fact he, due to problem to pronounce Hare Krishna; pronounced him “Heracles”. The incorrect names may be because the Greek, like other westerners, were not able to pronounce the Sanskrit words or Indian names correctly. Many scholars have suggested that the deity identified as Heracles was Lord Krishna.

QUESTION: 21

Who says, “if women was not admitted in the monasteries, Buddism would have continued for thousand of years, but because this admission has been granted it would last only five hundred years”?

Solution:

B is the correct option. Said Budha in one of his sermons  “if women was not admitted in the monasteries, Buddism would have continued for thousand of years, but because this admission has been granted it would last only five hundred years”

QUESTION: 22

Which one of the following is correct regarding the great vows of Jainism?

I. Ahimsa

II. Asteyam

III. Brahmacharyam

IV. Satyam

V. Aparigraha

Solution:

Right knowledge, right faith, and right conduct are the three most essentials for attaining liberation in Jainism. In order to acquire these, one must observe the five great vows:

  • Non-violence - Ahimsa
  • Truth - Satya
  • Non-stealing - Achaurya or Asteya
  • Celibacy/Chastity - Brahmacharya
  • Non-attachment/Non-possession – Aparigraha 
QUESTION: 23

According to Jainism for the stoppage of the influx of new Karmas and eradication of the old one must

Solution:
QUESTION: 24

Which one of the following school of philosophy was the main off-shoot of Bhagavatism?

Solution:

Samkhya (Sanskrit: सांख्य, IAST: sāṃkhya) is one of the six āstika schools of Hindu philosophy. It is most related to the Yoga school of Hinduism, and it was influential on other schools of Indian philosophy. Sāmkhya is an enumerationist philosophy whose epistemology accepts three of six pramanas (proofs) as the only reliable means of gaining knowledge. These include pratyakṣa (perception), anumāṇa (inference) and śabda (āptavacana). Sometimes described as one of the rationalist schools of Indian philosophy, this ancient school's reliance on reason was exclusive but strong.

QUESTION: 25

Which one of the following names was not given to Bhagvatism?

Solution:

The correct option is C.
 "The goddess of the Gopas or Abhiras, having her origin from the famous family of the ... Bhagavatism did not admit an analogy between the humans. 

QUESTION: 26

Bhagavata Gita is the most popular treatise of Bhagavatism.Which one of the following is the path which led one toattain salvation prescribed by it?

I. Knowledge

II. Action

III. Devotion or Bhakti

Solution:
QUESTION: 27

 There is a reference in Arthashastra about temples built in honour of

Solution:

The Mahabharata elevated Krishna to divine status.With passing time, his cult following grew along with that of Sankarshana Balarama. Megasthenes, the Greek envoy in the court of Emperor Chandragupta, in his work Indica, speaks about the flourishing cult of the Indian Herakles,Krishna, in the fourth century BCE.At the same time, Kautilya in his Arthashastra also speaks of a religious order devoted to Sankarshana and Krishna. Gradually, temples were built to worship these two divinities in north India. An inscription from the second century BCE found at Ghosundi, near Nagari, in Chittorgarh district of Rajasthan, speaks of a stone enclosure built around the temple called Narayana Vatika, where worship used to be offered to Sankarshana and Vasudeva.
 

QUESTION: 28

After second century A.D. Shaivism was divided into different schools. Which one of the following is one of them?

I. Pasupata

II. Saiva

III. Kapalika

IV. Kalamukha

Solution:
QUESTION: 29

Match the following:
[Evidences of the spread of Shaivism under the Magadha, Maurya and Shunga relers]

Solution:

A is the correct option.

  • Panini begins with the fourteen Siva Sutras; tradition tells us Siva himself passed these to Panini.
  • In order to reach Lord Shiva, Patanjali, with his mastery over grammatical forms, spontaneously composed a prayer in praise of the Lord without using any extended (Dirgha) syllable, (without Charana and Shringa) 
  • The Greek connection of Shiva. Hercules is believed to be either Balram or Lord Krishna.-quoted by Megasthenes.
     
QUESTION: 30

Which of the following is not a Mahajanapada during the sixth century B.C.?

Solution:

The Mahajanapadas were a set of sixteen kingdoms that existed in ancient India. It all began when the tribes (janas) of the late Vedic period decided to form their own territorial communities, which eventually gave rise to new and permanent areas of settlements called ‘states’ or ‘janapadas.’ 
The list of Mahajanapadas is:
1.  Anga
2.  Assaka (or Asmaka)
3.  Avanti
4.  Chedi
5.  Gandhara
6.  Kashi
7.  Kamboja
8.  Kosala
9.  Kuru
10. Magadha
11. Malla
12. Machcha (or Matsya)
13. Panchala
14. Surasena
15. Vriji
16. Vatsa (or Vamsa)