Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous Status - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous Status - 1


Description
This mock test of Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous Status - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous Status - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous Status - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous Status - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Decline Of Mughal Empire And The Rise Of Autonomous Status - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Arrange the following Mughal Emperors in the correct chronological sequence:

I. Jahandar Shah

II. Shah Alam I

III. Ahmad Shah

IV. Muhammad Shah

V. Farrukh Siyar

Solution:

The Great Mughals (1526–1707)
1. Zahir-ud-din Muhammad "Babur" (1526-1530) - Important battles were the first battle of Panipat (1526) and the battle of Khanwa (1527)
2. Nasir-ud-din Muhammad "Humayun" (1530-1540 & 1555-1556) - Humayun was defeated by Sher Shah Suri in the battle of Chausa (1539) and Kannauj (1540)
3. Jalal-ud-din Muhammad "Akbar” (1556-1605) - Re-established the Mughal empire after defeating Hemu in the 2nd battle of Panipat (1556)
4. Nur-ud-din Muhammad Salim titled "Jahangir" (1605-1627)
5. Shahab-ud-din Muhammad Khurram titled "Shah Jahan" (1628-1658) - builder of the world wonder Taj Mahal in Agra
6. Muhi-ud-din Mohammad “Aurangzeb” titled “Alamgir” (1658-1707)
The Later Mughals (1707–1857)
7. Qutb-ud-din Muazzam Bahadur Shah titled “Shah Alam I", otherwise known as “Bahadur Shah I” (1707-1712)
8. Muizz-ud-din Muhammad "Jahandar Shah" (1712-1713)
9. Muin-ud-din Muhammad "Farrukh-Siyar" (1713-1719)
10. Shams-ud-din Muhammad "Rafi-ud-Darajat" (1719)
11. Rafi-ud-din Muhammad Rafi-ud-Daulah titled "Shah Jahan II" (1719)
12. Nasir-ud-din Roshan Akhtar “Muhammad Shah” nicknamed "Rangila" (1719-1748). Nadir Shah defeated himin the battle of Karnal in 1739
13. Mujahid-ud-din Muhammad "Ahmad Shah" (1748-1754)
14. Aziz-ud-din "Alamgir II" (1754-1759)
15. Jalal ud-din Ali Gauhar "Shah Alam II" (1759-1806) - Shah Alam was defeated in the battle of Buxar in 1764 by the British
16. Muin-ud-din Muhammad "Akbar Shah II" (1806-1837)17. Siraj-ud-din Muhammad "Bahadur Shah Zafar" (1837-1857) - He took part in the 1857 war of independence and was exiled to Rangoon in Burma, where he died in 1862.
Babur was the first ruler of the Mughal dynasty while Aurangzeb was the last powerful ruler. The rulers from Babur to Aurangzeb are known as the Great Mughals as they were powerful rulers. The Mughal empire ended with Bahadur Shah II, otherwise known as Bahadur Shah Zafar.
 

QUESTION: 2

Arrange the following conquests of Ranjit Singh in the chronological order:

I. Ludhiana

II. Amritsar

III. Kangra

IV. Lahore

Solution:

In 1799, Raja Ranjit Singh's army of 25,000 Khalsa, supported by another 25,000 Khalsa led by his mother-in-law Rani Sada Kaur of Kanhaiya misl, in a joint operation attacked the region controlled by Bhangi Sikhs centered around Lahore. The rulers escaped, marking Lahore as the first major conquest of Ranjit Singh.
In 1809, British East India company and head of the Sikh kingdom named Ranjit Singh signed an agreement which is called Treaty of Amritsar. After the conquest of Amritsar, Ranjit Singh took possession of the city.
The Treaty of Amritsar of 1809 was an agreement between the British East India Company and Maharaja Ranjit Singh, the Sikh leader who founded the Sikh empire. Among the outcomes was that Singh gained a carte blanche to further consolidate his territorial gains north of the Sutlej river at the expense both of other Sikh chiefs and their peers among the other dominant communities. It was a pact between Charles T. Metcalfe and Maharaja Ranjit Singh.
Maharaja Sansar Chand fought multiple battles with Gurkhas on one side and Sikh King Maharaja Ranjit Singh on the other. The Fort remained with the Katochs until 1828 when Ranjit Singh annexed it after Sansar Chand's death. The fort was finally taken by the British after the Sikh war of 1846.
 

QUESTION: 3

From which of the following countries did Tipu seek help to expel the British from India?

I. Afghanistan

II. Arabia

III. France

IV. Russia

Solution:

Tipu had not reconciled to the loss of his prestige by the treaty of Srirangapattana. Lord Wellesely forced Tipu to sign the subsidiary alliance but he refused and tried to get help from France, Afghanistan, Russia, Turkey and Arabia. British along with the Maratha and Nizam attacked Mysore. Tipu fought undauntedly. He was the greatest enemy of the British and was very courageous.

QUESTION: 4

Treaty of Seringapatam, signed by Tipu and Cornwallis, contained

I. Payment of a war indemnity of about Rs.3 crores by Tipu.

II. Stationing o f a British R esi d ent at Seringapatam.

III. Sending two of his sons by Tipu as hostages to the British camp.

IV. Surrender of almost half of Tipu‘s territories,

Which were to be shared among the English, the Nizam and the Marathas.

Solution:

As tipu had good relations with the French, the britishers didn't like him and also, he placed some restrictions on britishers forvex on the Malabar coast, he restricted them from where there was the only source of pepper for britishers. So, this led to conflicts and britishers with alliance of nizams of Hyderabad and Martha announced war against Tipu. In the third Mysore war, Tipu had to pay a huge fine and sent his two sons as hostages to the British camp.

QUESTION: 5

Who was the Governor of Madras who concluded the Treaty of Mangalore with Tipu Sultan?

Solution:

In 1782 Hyder suddenly died and Tipu became king. In 1783 the British took the town of Coimbatore and by January 1784 Tipu retook Mangalore from the British. With neither side in a position to win, the war ended in stalemate and was then concluded with the Treaty of Mangalore.

QUESTION: 6

Arrange the following events in the reign of Ranjit Singh in the chronological sequence:

I. Assumption of the title of Maharaja of Lahore by Ranjit Singh.

II. Mission of Metcalfe to Ranjit Singh.

III. Acquisition of the Kohinoor by Ranjit Singh from Shah Shuja of Afghanistan.

IV. Occupation of Kashmir by Ranjit Singh

V. Meeting between William Bentinck and Ranjit Singh.

Solution:

In 1799 he took possession of Lahore, the economic and cultural center of Punjab, and assumed the title of maharaja.

The Treaty of Amritsar of 1809 was an agreement between the British East India Company and Maharaja Ranjit Singh, the Sikh leader who founded the Sikh empire. Among the outcomes was that Singh gained a carte blanche to further consolidate his territorial gains north of the Sutlej river at the expense both of other Sikh chiefs and their peers among the other dominant communities. It was a pact between Charles T. Metcalfe and Maharaja Ranjit Singh. Metcalfe's mission gave Ranjit much respect for the company's disciplined troops as well as the determination never to cross swords with the British troops.

A descendant of Abdali, Shah Shuja Durrani brought the Kohinoor back to India in 1813 and gave it to Ranjit Singh,the ruler of Lahore, in exchange for his help in winning back the throne of Afghanistan.

The powerful Sikh ruler of the Punjab, Ranjit Singh, attacked three times in Kashmir in 1813, 1814 and 1819 respectively.

It was then followed by the meeting of Bentinck and Ranjit Singh on 25 October, 1831 at Rupar on the bank of the river Sutlej amidst show and splendor.

QUESTION: 7

Match the following:

Solution:

The war started when the Marathas attacked Mysore in 1766. Haider Ali purchased peace with the Marathas on payment of rupees thirty five lakh to them. The Marathas, then, turned back. Next, the Nizam attacked Mysore with the help of an English force. But the attack did not quite succeed. In September 1767, the Nizam left the side of the English and joined hands with Haider Ali. Smith, the English commander, could not face their combined forces and retreated to Trichinopoly where Colonel Wood joined him. The Nizam and Haider Ali failed to gain any success in the battle near Trichinopoly and in December, 1767, Haider Ali was defeated at another place. The English planned to attack Hyderabad which broke up the spirit of the Nizam. He left the side of Haider Ali and entered into a treaty with the English in March, 1768.
The second Anglo-Mysore War in 1782, both of whom were taken prisoner to Seringapatam. This war saw the rise of Sir Eyre Coote, the British commander who defeated Hyder Ali at the Battle of Porto Novo and Arni. Tipu continued the war following his father's death.
Third Anglo-Mysore War
General Sir William Medows KB (31 December 1738 – 14 November 1813) was an Englishman and a general in the British Army.
Major Lachlan Macquarie (77th Regiment) served in the 4th Anglo-Mysore War of 1799 on the General Staff of General James Stuart, commander of the Bombay Army.
 

QUESTION: 8

Which of the following statements about the Anglo-Nizam relations are true?

Solution:

The correct option is D.
All the given statements are correct with reference to anglo-nizam relations.
 

QUESTION: 9

Three sons of Aurangzeb fought among themselves for the throne after his death. Who emerged victorious and came to the throne?

Solution:

On Aurangzeb’s death his three sons fought among themselves for the throne. A 65years old Bahadur Shah emerged victorious.

QUESTION: 10

The Mughal Empire declined during the first half of the 18th century. Matters became so worse that the British army occupied Delhi in

Solution:

The great Mughal Empire, the envy of its contemporaries for almost two centuries, declined and disintegrated during the first half of the eighteenth century. The Mughal emperors lost their power and glory and their empire shrank to a few square miles around Delhi.
n the end, in 1803, Delhi itself was occupied by the British army and the proud Mughal emperor was reduced to the status of a mere pensioner of a foreign power.

QUESTION: 11

Muazzam, who took the title of Bahadur Shah, tried to gain control over the Rajput state of Amber by replacing Jai Singh by his younger brother

Solution:
QUESTION: 12

Which of the following was not granted to the Marathas in the Deccan by Bahadur Shah?

Solution:

Chauth was a regular tax or tribute imposed, from early 18th century, by the Maratha Empire in India. It was an annual tax nominally levied at 25% on revenue or produce, hence the name. It was levied on the lands which were under nominal Mughal rule. The sardeshmukhi was an additional 10% levy on top of the chauth. 

QUESTION: 13

Bahadur Shah tried to conciliate the rebellious Sikhs by making peace with a Sikh leader and giving him a high mansab (rank). Identify him

Solution:

Bahadur Shah had tried to conciliate the rebellious Sikhs by making peacewith Guru Gobind Singh and giving him a high mansab (rank). But after the death of the Guru, the Sikhs once again raised the banner of revolt in Punjab under theleadership of Banda Bahadur.

QUESTION: 14

The fort of Lohgarh was built by

Solution:

The Lohgarh Sahib Fort (meaning Iron Fort) about 30 kilometres from Sadaura was made by Bhai Lakhi Rai Wanjara under instructions from Guru Hargobind Sahib. Its construction began sometime in the 1620s and was finally completed in 1710.

QUESTION: 15

Bahadur Shah conciliated the Bundela chief, Chatarsal. Besides, a Jat chief joined him in fighting Banda Bahadur. Identify him

Solution:

Churaman Singh was Zamindar of Sinsini and the head of the Jat state of Bharatpur in Rajasthan, India. He was son of Bhajja Singh and younger brother of Raja Ram Jat. He was the first unanimously elected leader of Jats in 1695.

QUESTION: 16

Bahadur Shah was succeeded by

Solution:

Jahandar Shah faced trouble from Muhammad Farrukhsiyar, grandson of Bahadur Shah, and the second son of Azim-ush-Shan. Farrukhsiyar, after the death of his father, proclaimed himself as the emperor. With the help of the Saiyid brothers, he was able to defeat Jahandar Shah in the battlefield of Samugarh, on January 6, 1713. Jahandar Shah and Lal Kanwar escaped and went back to Delhi and sought help of Zulfiqar Khan. Instead of helping Jahandar Shah, Zulfiqar Khan imprisoned him in order to gain favor of the new emperor. Jahandar Shah was murdered in prison on February 11, 1713, and was buried in the vault of Humayun’s tomb at the side of other members of the family.

QUESTION: 17

Bahadur Shah’s successor came to the throne with thehelp of the most powerful noble of the time. Who was he?

Solution:

After Bahadur Shah’s death, a new element entered Mughal politics i.e. the succeeding wars of succession. While previously the contest for the power had been between royal princes only, and the nobles had hardly any interference to the throne; now ambitious nobles became direct contenders for the power and used princes as mere pawns to capture the seats of authority.
In the civil war, one of Bahadur Shah's weak sons, Jahandar Shah, won because he was supported by Zulfiqar Khan, the most powerful noble of the time.

QUESTION: 18

Farrukh Siyar came to the Mughal throne with the help of Abdullah Khan and Hussain Ali (the king makers) who are better known as the

Solution:

The term Sayyid brothers refers to Syed Abdullah Khan Baraha and Syed Hassan Ali Khan Baraha, who were powerful in the Mughal Empire during the early 18th century.

QUESTION: 19

Abdullah Khan and Hussain Ali lost their importanceduring the reign of

Solution:

The correct answer is B as Abdullah Khan and Hussain Ali lost their importance during the reign of Muhammad Shah hey claimed to belong to the family of Sayyids or the descendants of the Prophet Muhammad through his daughter Fatima and son-in-law 

QUESTION: 20

The Maratha ruler, Sahu, agreed to support the Mughals in the Deccan with 15,000 mounted soldiers during the reign of

Solution:

C is the correct option. Arriving at the Deccan, Syed Hussain made a treaty with Maratha ruler Shahu I in February 1718. Shahu was allowed to collect sardeshmukhi in Deccan, and received the lands of Berar and Gondwana to govern. In return, Shahu agreed to pay one million rupees annually and maintain an army of 15,000 horses for the Sayyids. This agreement was reached without “Farrukhsiyar” approval.

QUESTION: 21

A powerful noble of Muhammad Shah founded the state of Hyderabad (1724). Identify him

Solution:

The Nizam of Hyderabad was a monarch of the Hyderabad State, now divided into Telangana state, Hyderabad-Karnataka region of Karnataka and Marathwada region of Maharashtra.

QUESTION: 22

The Sikh leader, Banda Bahadur, was captured and executed during the reign of

Solution:

Baba Banda Singh Bahadur was a Sikh leader who, by early 1700, had captured parts of the Punjab region. Mughal emperor Bahadur Shah I failed to suppress Bahadur's uprising. In 1714, the Sirhind faujdar (garrison commander) Zainuddin Ahmad Khan attacked the Sikhs near Ropar. In 1715, Farrukhisyar sent 20,000 troops under Qamaruddin Khan, Abdus Samad Khan and Zakariya Khan Bahadur to defeat Bahadur. After an eight-month siege at Gurdaspur, Bahadur surrendered after he ran out of ammunition. Bahadur and his 200 companions were arrested and brought to Delhi; he was paraded around the city of Sirhind. Bahadur was put into an iron cage and the remaining Sikhs were chained.

QUESTION: 23

The Rajputs rose in rebellion under Rana Amar Singh during the reign of

Solution:

During the reign of Bahadur Shah, the Rajput states of Jodhpur and Amber were annexed for a short time. His reign was disturbed by several rebellions, the Sikhs under the leadership of Banda Singh Bahadur, Rajputs under Durgadas Rathore and fellow Mughal Kam Bakhsh.

QUESTION: 24

Nadir Shah invaded india in 1739 during the reign of

Solution:

Emperor Nader Shah, the Shah of Persia and the founder of the Afsharid dynasty of Persia, invaded the Mughal Empire, eventually attacking Delhi in March 1739. His army had easily defeated the Mughals at the battle at Karnal and would eventually capture the Mughal capital in the aftermath of the battle.

QUESTION: 25

Ahmad Shah Abdali greatly weakened the Mughal Empire by invading India repeatedly.His first invasion was during the reign of

Solution:
QUESTION: 26

Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in the Third Battle of Panipat in 1761. This happened in the reign of

Solution:

Ali Gohar, historically known as Shah Alam II, was the sixteenth Mughal Emperor and the son of Alamgir II. Shah Alam II became the emperor of a crumbling Mughal empire. 

QUESTION: 27

The successors of Ahmad Shah Abdali lost Punjab to

Solution:

After defeating Mughal and Maratha, Abdali did not, however, found a new Afghan kingdom in India. He and his successors could not even retain the Punjab which they soon lost to the Sikh chiefs.

QUESTION: 28

Which of the following later Mughal emperors appointed his 2-1/2 years old son as Governor of Punjab and a one year baby as the deputy under him?

Solution:
QUESTION: 29

In which Mughal emperor ’s reign did the administration deteriorate as a result of his reckless grants of jagirs and promotions?

Solution:

There was further deterioration in the field of administration in Bahadur Shah's reign. The position of state finances worsened as a result of his reckless grants of jagirs and promotions. During his reign the remnants of the Royal treasure, amounting in 1707 to some 13 crores of rupees, were exhausted.

QUESTION: 30

Bengal and Oudh were founded as independent states during the reign of

Solution:

The State of Hyderabad was founded by Qamar-ud-din Siddiqi, who wasappointed Viceroy of the Deccan, with the title of Nizam-ul- Mulk, by Emperor Farrukhsiyar in 1712. He established a virtually independent state but returned to Delhi during the reign of Emperor Mohammad Shah.