Test: The Delhi Sultans - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The Delhi Sultans - 1


Description
This mock test of Test: The Delhi Sultans - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Delhi Sultans - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Delhi Sultans - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Delhi Sultans - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Delhi Sultans - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A mosque is called a masjid in Arabic, literally a place where a _______ prostrates in reverence to Allah.

Solution:

The mosque, masjid in Arabic, is the Muslim gathering place for prayer. Masjid simply means “place of prostration.”

QUESTION: 2

The duty of _____ was to lead military campaigns and maintain laws and orders in their iqtas.

Solution:

The military commanders who were given lands are called muqtis/iqtadars. Their duty was to : lead military campaigns,to maintain law and order in their iqtas,to maintain revenue and to pay salaries to the soldiers.

QUESTION: 3

When did Muhammad-bin Tughlaq died?

Solution:

Sultan Muhammad bin Tughluq died in 1351 on his way to Thatta, Sindh while he was campaigning in Sindh against Taghi, a turkish slave tribe. He had lived to see his empire fall apart.

QUESTION: 4

The Khalji and Tughluq Monarchs appointed military commanders as governors of territories of varying sizes. These lands were called _____.

Solution:

The Khalji and the Tughlaq monarchs appointed military commanders as governers of territories. These land were called the Iqta and the landholders were called Iqtadars or the muqti. The role of the muqti was to lead military campaigns and to maintain peace and order in their Iqtas.

QUESTION: 5

Muhammad Tughlaq built Begumpuri mosque in his capital _____.

Solution:

The Begumpuri Masjid was built in the 14th century, during the Tughlaq period. The three main Tughlaq Sultans—Ghiyasuddin Tughlaq, Mohammad bin Tughlaq, and Firoz Shah Tughlaq—between them ruled Delhi for less than 70 years, but during this relatively brief period, they constructed some of Delhi’s most enduring landmarks. 

QUESTION: 6

Delhi became an important city only in the _____ century.

Solution:

Delhi was a very old city from the twelfth century all emperor wants to rule on Delhi. 

QUESTION: 7

Privileges claimed on account of birth. For example, people believed that nobles inherited their rights to govern, because they were born in certain families.

Solution:

Birthright Israel has established basic guidelines governing eligibility for the Gift. 

QUESTION: 8

What was the period of rule of Qutb-ud-din Aibak?

Solution:

Qutb al-Din Aibak (r. c. 1206–1210) was a general of the Ghurid emperor Mu'izz ad-Din Muhammad Ghori. He was in-charge of the Ghurid territories in northern India, and after Mu'izz ad-Din's death, became the ruler of an independent kingdom that evolved into the Delhi Sultanate ruled by the Mamluk dynasty.

QUESTION: 9

Warangal is in

Solution:

Warangal About this sound pronunciation (help info) is a city and district headquarters of Warangal Urban District and Warangal Rural District's in the Indian state of Telangana. Warangal is the second largest city in Telangana after Hyderabad located in andhera pardesh before the formation of smaller districts, spreading across 406.87 km (157 sq mi) with a population of 811,844 . Along with 11 other cities in the country having rich culture and heritage, it has been chosen for the HRIDAY – Heritage City Development and Augmentation Yojana scheme by the Government of India. It was also selected as a smart city in the "fast-track competition", which makes it eligible for additional investment to improve urban infrastructure and industrial opportunities under the Smart Cities Mission. Hyderabad was annexed to India in 1948, and became an Indian state called as Hyderabad state. In 1956 Hyderabad state was partitioned as part of the States Reorganisation Act, and Telangana, the Telugu-speaking region of Hyderabad state, which includes Warangal, became part of Andhra Pradesh. After the Telangana movement, Telangana state was formed on 2 June 2014, warangal became part of Telangana State.

QUESTION: 10

Delhi first became the capital of a kingdom under the ______.

Solution:

Delhi first became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs, who were defeated in the middle of the twelfth century by the Chauhans.

Related tests