Test: The Mauryan Empire - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The Mauryan Empire - 1


Description
This mock test of Test: The Mauryan Empire - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Mauryan Empire - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Mauryan Empire - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Mauryan Empire - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Mauryan Empire - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following areas were conquered by Chandragupta Maurya?
I. Ganges Valley
II. North-Western India
III. Central India upto Narmada
IV. Deccan V. Kalinga

Solution:

The Maurya Empire was a geographically extensive Iron Age historical power based in Magadha and founded by Chandragupta Maurya which dominated the Indian subcontinent between 322 and 185 BCE.
Comprising the majority of South Asia, the Maurya Empire was centralized by the conquest of the Indo-Gangetic Plain.
By 316 BCE, the empire had fully occupied Northwestern India, defeating and conquering the satraps left by Alexander. Chandragupta then defeated the invasion led by Seleucus I, a Macedonian general from Alexander’s army, and gained additional territory west of the Indus River.
Chandragupta continued the expansionist policy of his father Samudragupta: historical evidence suggests that he defeated the Western Kshatrapas, and extended the Gupta empire from the Indus River in the west to the Bengal region in the east, and from the Himalayan foothills in the north to the Central India upto Narmada River.

QUESTION: 2

Which of the following Southern people are clearly mentioned in the Ashokan Inscription?
I. Cholas
II. Pallavas
III. Pandyas
IV. Keralaputras
V. Satyaputras

Solution:

The Edicts of Ashoka are in total 33 inscriptions written on the Pillars, boulders and cave walls of Mauryan Period, during the reign of the Emperor Ashok that are dispersed throughout the Indian Sub-continent covering India, Pakistan and Nepal.
Major Rock Edict XIII – Asoka mentions his victory over Kalinga . Also mentions Victory of Asoka’s Dhamma over Greek Kings, Antiochus of Syria, Ptolemy of Egypt, Antigonus of Macedonia, Magas of Cyrene, Alexander of Epirus and Cholas.
Major Rock Edict II – This edict provides for care for man and animals. It also describes the presence of Pandyas , Satyapura and Keralputra Kingdoms of South India.
Hence the correct answer is option (B).

QUESTION: 3

Which of the following tribal republics are specifically mentioned in the Arthasastra?
I. Kambojas
II. Sakyas
III. Vrijis
IV. Panchalas
V. Shahiyas

Solution:

The Kamboja Mahajanapada of Buddhist traditions refers to this branch. Kautiliya's Arthashastra and Ashoka's Edict No. XIII attest that the Kambojas followed a republican constitution.
There have been evidences of the mentions of the vrijis in the Arthashastra. 
The Buddhist text Anguttara Nikaya mentions Panchala as one of the sixteen mahajanapadas. The 4th century BCE Arthashastra also attests the Panchalas as following the Rajashabdopajivin (king consul) constitution.

QUESTION: 4

Who among the following lived within the empire of Ashoka?

Solution:

Cera dynasty, also called Keralaputra, rulers of an ancient kingdom in what is now Kerala state, southwestern India. 
The Cholas and Pandyas were south Indian peoples living outside Asoka's empire. The Keralaputras lived on the southwest seaboard of India.

QUESTION: 5

The territories surrendered by Seleucus to Chandragupta Maurya included

Solution:

By the terms of treaty between Chandragupta and Seleukos in 305 BC, Seleukos, ceded to Chandragupta:-

Satrapies of Arachosia ( modern Kandhar, in Afghanistan), and the Parponsidae (Kabul), together with portions of Aria (Herat) , and Gedrosia ( Baluchistan).

QUESTION: 6

The first dynasty to conquer Kalinga was

Solution:

In the 4th century bce the first Indian empire builder, Mahapadma Nanda, founder of the Nanda dynasty, conquered Kalinga, but the Nanda rule was short-lived. In 260 bce the Mauryan emperor Ashoka invaded Kalinga and fought one of the greatest wars of ancient history.

QUESTION: 7

Ashoka imposed 1/8th of the produce as tax in a place which was associated with Buddha. Identify it?

Solution:

The Rummindei Edict records that the village of Lumbini, where the Buddha was born, was exempted from bali and was to pay only one eighth of the bhaga. Bhaga was levied on agricultural produce and the cattle at the rate of one-sixth (Shadabhaga) whereas Bali was a religious tribute.

QUESTION: 8

Industries were organised under guilds. The Vaishali seals refer to the guilds of

Solution:

Though the profusion of epigraphic references to srenis appears to have been less in the
Gupta times in comparison to the period ranging from BC 175 to AD 300, yet the
limited number of inscriptions are enough to show that they were still quite an important
feature of the economic life of the period concerned. The importance of guild like
occupational groups can be understood from the clay seals discovered at Basarh (ancient
Vaishali in north Bihar). The seals referring to sreshthi-sarthavaha-kulika-nigama,
kulika-nigama, sreshthi-kulika-nigama and so on suggest that these guilds had their
official seals.

QUESTION: 9

Which one of the following Buddhist literary sources contains information about the Mauryan period?

Solution:

The Divyavadana is one of the Buddhist texts containing a collection of legends built around the personality of Asoka and preserved outside India mainly in Tibetan and Chinese Buddhist sources.The Sri Lankan Chronicles, the Dipavamsa and the Mahavamsa may also be regarded as source materials, since they describe in great detail the part played by Asoka in the spreading of Bud­dhism in Sri Lanka. Another literary source is Mahaparinibbanasutta, which is a scripture belonging to the Sutta Pitaka of Theravada Buddhism.

QUESTION: 10

The Indica of Megasthenes is now lost, but it is still preserved in the form of quotations by later writers. Who is the following was one of the later Greek writers to quote from Megasthenes?

Solution:

Megasthenes, (born c. 350 BC—died c. 290), ancient Greek historian and diplomat, author of an account of India, the Indica, in four books. An Ionian, he was sent by the Hellenistic king Seleucus I on embassies to the Mauryan emperor Chandragupta. He gave the most complete account of India then known to the Greek world and was the source for work by the later historians Diodorus, Strabo, Pliny, and Arrian.

QUESTION: 11

Which of the following regarding the antecedents of Chandragupta is correct?

Solution:
QUESTION: 12

Which one of the following inscriptions proves Chandragupta’s Away over western India?

Solution:

The inscription which proves Chandragupta’s Away over western India is The Junagadh rock inscription.
The Junagadh rock inscription of Rudradaman, also known as the Girnar Rock inscription of Rudradaman, is a Sanskrit prose inscribed on a rock by the Indian Satraps ruler Rudradaman I. It is located near Girnar hill near Junagadh, Gujarat, India. The inscription is dated to shortly after 150 CE.The Junagadh rock contains inscriptions of Ashoka (fourteen of the Major Rock Edicts of Ashoka), Rudradaman I and Skandagupta.
The first eight lines offer a historical record of water management and irrigation conduits at the Sudarshana Lake from the era of Chandragupta Maurya (321-297 BCE) to the time when the inscription was written around 150 CE.

QUESTION: 13

According to a late tradition, the spread of Jainism in Karnataka is attributed to Chandragupta Maurya. The emperor became a Jaina, gave up his throne and spent the last years of his life in Karnataka as a Jaina ascetic.Which one of the following Jaina texts proved this?

Solution:

The Parisista Parvan by hemchandra is a collection of poems from 480 to 200 BC. This time is contemporary with chandragupta maurya. The rulers of that time are quite popular. Their movement in territory and religion should be worldwide noticed. Hence poets put their movements in his poems.

QUESTION: 14

Chandragupta with the assistance of “Michiavellian Brahmin” Chanakya, revolted against the ruler Dhanananda of Nanda dynasty, and overthrew them. Which of the following literary sources proved this?

Solution:
QUESTION: 15

Which of the following statements about the Kautilyan concept of kingdom is correct?

Solution:

Kautilya's views on kingship is like that of the philosopher king of Plato. Kautilya was the strongest advocate of monarchial for of government.

QUESTION: 16

Chandragupta Maurya is said to have spent his last years in south India at a place called

Solution:

Chandragupta made efforts to counter it, but, dejected by the tragic conditions prevailing, he left to spend his last days in the service of Bhadrabahu at Shravanabelagola, a famous religious site in southwestern India, where Chandragupta fasted to death.

QUESTION: 17

The most important source for the study of Ashoka is

Solution:

The archaeological sources include Ashokan Edicts and inscriptions and material remains such as silver and copper punch-marked coins.

QUESTION: 18

It is said that Chandragupta’s father was killed in a skirmish and his mother had to leave her home. Where did she shelter after the death of her husband?

Solution:

After her husband's death, Chandragupta's mother shifted to Patliputra where she gave birth to her son. 

QUESTION: 19

Which of the following territories was not ceded by Seleucus to Chandragupta Maurya?

Solution:

By the terms of treaty between Chandragupta and Seleukos in 305 BC, Seleukos, ceded to Chandragupta:-

Satrapies of Arachosia ( modern Kandhar, in Afghanistan), and the Parponsidae (Kabul), together with portions of Aria (Herat) , and Gedrosia ( Baluchistan).
So option D is correct.

QUESTION: 20

Which one of the following is incorrect?

Solution:

As emperor of Magadha and ruler of the Punjab, he began the Mauryan dynasty. Expanding his empire to the borders of Persia, in 305 he defeated an invasion by Seleucus I Nicator, a Greek contender for control of Alexander's Asian empire.
Ambhi (Greek: Omphis), ruler of Taxila, whose kingdom extended from the Indus to the Jhelum (Greek: Hydaspes), complied. At the end of the spring of 327 BC, Alexander started on his Indian expedition leaving Amyntas behind with 3,500 horse and 10,000 foot soldiers to hold the land of the Bactrians.
Aided by his mentor and later minister Chanakya or Kautilya (c. 4th century BCE), he set up a vast centralized empire, details of whose functioning, society, military, and economy are well preserved in Kautilya's Arthashastra.
 

QUESTION: 21

Which one of the following Maurya kings was known as Amitrichates or Allitrochates, which appears to be a corruption of the Sanskrit Amitrighata, by the Greek writers?

Solution:

Bindusara, also called Bindusara Maurya, Greek Amitrochates, (born c. 320 bce—died 272/3 bce), second Mauryan emperor, who ascended the throne about 297 bce. Greek sources refer to him as Amitrochates, Greek for the Sanskrit amitraghata (“destroyer of foes”).

QUESTION: 22

During the region of Chandragupta Maurya the Sudarsana lake near Girnar was constructed by

Solution:

Saurashtra lake was built by Pushyagupta, the provincial ruler of Chandragupta Maurya.

QUESTION: 23

In which one of the following of his kingdom did Bindusara have to face revolt twice, one of which was suppressed by Ashoka?

Solution:

Ashokavadana states that Bindusara sent Ashoka to lay siege to Takshashila.
Shortly before Bindusara's death, there was a second revolt in Takshashila. This time, Sushima was sent to quell the rebellion, but he failed in the task.

QUESTION: 24

Which statement mentioned below is not to be found in Arthashastra?

Solution:

D is the correct option.The Arthaśāstra is an ancient Indian Sanskrit treatise on statecraft, economic policy and military strategy. Kautilya, also identified as Vishnugupta and Chanakya, is traditionally credited as the author of the text. The latter was a scholar at Takshashila, the teacher and guardian of Emperor Chandragupta Maurya. It does not mentions about that In the last years of his life, the king should take sanyas.

QUESTION: 25

The only edict in which Ashoka refers to himself as the king of Magadha is

Solution:

The Minor Rock Edicts of Ashoka (r.269-233 BCE) are rock inscriptions which form the earliest part of the Edicts of Ashoka, and predate Ashoka's Major Rock Edicts. These are the first edicts in the Indian language of Emperor Ashoka, written in the Brahmi script in the 11th year of his reign. 

QUESTION: 26

Which script was introduced in southern India during the time of Ashoka?

Solution:

The Prakrit word "Dham-ma" (Dharma) in the Brahmi script, as inscribed by Ashoka in his Edicts. Topra Kalan Pillar, now in New Delhi ( circa 3rd- century BCE ). Therefore, Brahmi script was introduced in southern India during the time of Ashoka.

QUESTION: 27

Ashokan Inscriptions have been found outside the Indian subcontinent. In which of the following countries they have been found?

Solution:

The Kandahar Greek Edicts of Ashoka are among the Major Rock Edicts of the Indian Emperor Ashoka (reigned 269-233 BCE), which were written in the Greek language and Prakrit language. The Edict is a Greek version of the end of the 12th Edicts (which describes moral precepts) and the beginning of the 13th Edict (which describes the King's remorse and conversion after the war in Kalinga), which makes it a portion of a Major Rock Edict. The proclamation of this edict in Kandahar is usually taken as proof that Ashoka had control over that part of Afghanistan, presumably after Seleucus I had ceded this territory to Chandragupta Maurya in their 305 BCE peace agreement.

QUESTION: 28

Which of the following statements regarding the function of Adhyakshas according to the Arthasastra is correct?

Solution:

The role of the state in a developed economic society is to regulate and control all activities of the state in order to ensure the systematic development of the country in a fair manner and the wealth fare of their citizens.

QUESTION: 29

Which of the following is incorrect?

Solution:
QUESTION: 30

It is said that Ashoka's personal religion was Buddhism. Which of the following shows that he was a Buddhist?

Solution:

The doctrines were all about religious principles of Buddha and it was engraved by Ashoka so it clearly states that Ashoka was a buddist.

Related tests