Test: The Mughal Empire - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: The Mughal Empire - 1


Description
This mock test of Test: The Mughal Empire - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Mughal Empire - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Mughal Empire - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Mughal Empire - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Mughal Empire - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is incorrect about Akbar’s mansabdari system?

Solution:

Akbar introduced a new system for regulating imperial services which was called Mansabdari system. It was introduced in 1570 A. D. All the gazette imperial officers of the state were styled as Mansabdars. They were classified into (66) grades, from the rank of (10) to ten thousands (10,000) constituted. The (10) was the lowest rank and the ten thousand (10,000) was the highest. The Mansabdars belonged to both Civil and Military department.

QUESTION: 2

What was zawabits?

Solution:

The term “ Zawabit” literally mean “ State laws” in Persian language but it is used contextually as “ Secular Decrees” issued by the Mughal state undersigned by the ruler.

QUESTION: 3

Which of the following is correct about the system of escheat under Akbar?

Solution:

the law of escheat (zabti), according to which when a Mansabdar died, all his property was confiscated by the king. The Mansabdari system, introduced by Akbar, was a unique feature of the administrative system of the Mughal empire.

QUESTION: 4

Which of the following is incorrect about the institution ofVakil under Akbar?

Solution:

During era of Babur and Humayun, it had the powers of prime minister while during early era of Akbar, Vakil Bairam Khan acted as regent and ruled on the behalf of Emperor.

QUESTION: 5

Match the following events with their respective years:

Solution:

B is the correct option.

  • Jahangir’s assessation took place in 1905.
  • Akbar had been deeply disappointed with Khusrau's father Jahangir. Perhaps due to this background, Khusrau rebelled against his father in 1606 to secure the throne for himself.
  • The rebellion of Khurram absorbed the Mughal's attention, so in the spring of 1623 a Mughal envoy arrived at the Shah's camp with a letter from the Emperor accepting the loss of Kandahar and putting an end to the conflict.
  • Jahangir died on 28 October 1627
     
QUESTION: 6

Jehangir’s greatest achievement was the signing of a peace treaty with Mewar in 1614. Which was not one of its clauses?

Solution:
QUESTION: 7

Jehangir’s faithful general Mahabat Khan revolted against him in 1626 A.D. because

Solution:

As a result of Nur Jahan's machinations against Jahangir, Mahabat Khan decided to take action, and so in 1626, he led an army of loyal Rajput soldiers to Punjab. He had also brought the wives and families of many of them, so that, if driven to extremity, they would fight to the last for the lives and honour of themselves and their families. Meanwhile, Jahangir and his retinue were preparing to head to Kabul, and were encamped on the banks of the River Jhelum. Mahabat Khan and his forces attacked the royal encampment, and successfully took the emperor hostage; Nur Jahan, however, managed to escape.

QUESTION: 8

Prince Khurram (Shahjahan) rebelled against Jehangir in 1623 A.D. because of

Solution:

Prince Khurram feared that in his absence Nur Jahan would attempt to poison his father against him and convince Jahangir to name Shahryar the heir in his place. This fear brought Prince Khurram to rebel against his father rather than fight against the Persians.

QUESTION: 9

Jehangir was buried at Shahdara near

Solution:

The Tomb of Jahangir is a 17th-century mausoleum built for the Mughal Emperor Jahangir. The mausoleum dates from 1637, and is located in Shahdara Bagh in Lahore, Punjab, Pakistan, along the banks of the Ravi River.The site is famous for its interiors that are extensively embellished with frescoes and marble, and its exterior that is richly decorated with pietra dura.

QUESTION: 10

Which of the following events occurred during Shahjahan’s reign?

Solution:
QUESTION: 11

The immediate cause of Shahjahan’s rebellion against Jehangir was​

Solution:
QUESTION: 12

The credit for the defeat of Mahabat Khan during Jehangir’s reign goes to

Solution:

A is the correct option.As a result of Nur Jahan's machinations against him, Mahabat Khan decided to take action, and so in 1626, he led an army of loyal Rajput soldiers to the Punjab. ... Mahabat Khan and his forces attacked the royal encampment, and successfully took the emperor hostage; Nur Jahan, however, managed to escape.

QUESTION: 13

The chain of Justice is associated with

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following is correct?

Solution:

Correct Answer:C

In a running battle; the Mughals routed the Uzbeks outside the gates of Balkh (1647)Nor was Shah Jahan motivated by the desire to conquer Samarqand and  the Mughals conquered Balkh and defeated Uzbek attempts to oust them

QUESTION: 15

Qandhar was lost again by the Mughals during the reign of

Solution:
QUESTION: 16

Which is true about the Deccan policy of Shah Jahan?

Solution:

When Babur attacked India there were six Muslim states, viz., Khandesh, Berar, Ahmadnagar, Bijapur, Golkunda and Bidar and one Hindu state, i.e., Vijayanagar in the South. According to Babur, the state of Vijayanagar was the strongest among them. However, Babur and Humayun could not pay any attention towards the South.

By the time Akbar interfered in politics of the Deccan, the political situation had changed there. In January 1565 A.D.,Ahmadnagar was annexed and Bijapur and Golkunda were defeated.

QUESTION: 17

The tomb of Jehangir was built at Shahdara during the reign of

Solution:
QUESTION: 18

A war of succession was fought among the sons of Shahjahan in 1657-58 A.D. Who were they?

Solution:
QUESTION: 19

Shahjahan’s Central Asian policy was a failure because

Solution:
QUESTION: 20

What was the main cause for the war of succession among the four sons of Shahjahan?

Solution:
QUESTION: 21

Match the following:

 

Solution:

When Shah Jahan fell ill, a struggle for the throne started between his four sons - Dara Shikoh, Shah Shuja, Aurangzeb and Murad Baksh. Shuja immediately crowned himself the emperor and took imperial titles, November 1657.
He marched with a large army, backed by a good number of war-boats in the river Ganges. However, he was beaten by Dara's army in a hotly contested Battle of Bahadurpur near Banares (in modern Uttar Pradesh, India). Shuja turned back to Rajmahal to make further preparations. He signed a treaty with his elder brother Dara, which left him in control of Bengal, Orissa and a large part of Bihar, 17 May 1658.
The battle of Dharmat was fought between his sons Dara Shikoh (the eldest son and heir apparent) and his two younger brothers Aurangzeb and Murad Baksh (third and fourth sons of Shah Jahan).
Battle of Samugarh, Jang-e-Samugarh, (May 29, 1658), was a decisive battle in the struggle for the throne during the Mughal war of succession (1658–1659) between the sons of the Mughal Emperor Shah Jahan after the emperor's serious illness in September 1657.
 

QUESTION: 22

Match the following:

Solution:

The correct option is Option B.
Birth of Aurangzeb - 3 November 1618
Accession of Aurangzeb - Aurangzeb was the emperor of India from 1658 to 1707, the last of the great Mughal emperors.
Coronation of Aurangzeb - 13 June 1659 at Shalimar Bagh, Delhi
Death of Aurangzeb - 3 March 1707

QUESTION: 23

Aurangzeb reimposed Jaziya in

Solution:

Aurangzeb, the sixth emperor, re-introduced and levied jizya on non-Muslims in 2nd April ​1679. His goal was to promote Islam and weaken the Hindu religion.

QUESTION: 24

Aurangzeb appointed special officers called Muhtasibs. Their function was to see that

Solution:
QUESTION: 25

Aurangzeb discouraged painting because

Solution:
QUESTION: 26

Aurangzeb discontinued the practice of inscribing Kalima on the coin because

Solution:
QUESTION: 27

Aurangzeb abolished the practice of “Jharokha darshan” (the practice whereby the common people came to the ruler wiith their problems) because

Solution:
QUESTION: 28

Match the following 
Column I
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shah Jahan
Column II
(I) 1627-1658
(II) 1605-1627
(III) 1556-1605

Solution:
QUESTION: 29

There were some rebellions during Aurangzeb’s reign including those of the Jats, the Satnamis, the Sikhs and so on. Which was possibly the most important cause for their outbreak?

Solution:

There were instances where peasants refused to pay land revenue and such villages were designated as mawas and zor-talab. Initially the acts of defiance by the peasantry were mere isolated incidents perhaps due to varied level of distress, but later on in this struggle the peasants and zamidnars usually joined hands. The zatnindars could be chieftains or could be a person having rights over portion of a village, but they formed a distinct class enjoying common rights like commanding armed retainers and were the leader of caste group. Some of these zamidnars' like Shobha Singh's rebellion (1695-98) in Bengal had, in fact, shaken the empire and similarly in Kuch-Behar, Bhim Narayan was able to expel the Mughal troops and officials.24 These frequent rebellion produced agrarian crisis. The Jats of Agra region, the Satnamis, the Sikhs and many more rose in revolt during Aurangzeb's reign because of the Agrarian Crisis.

QUESTION: 30

Aurangzeb followed an aggressive policy towards the Rajputs because

Solution:

Aurangzeb followed an aggressive policy towards the Rajputs because Aurangzeb did not want the Rajputs to hinder the Islamisation of India.

Related tests