Test: Through The Eyes Of Travellers


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Through The Eyes Of Travellers


Description
This mock test of Test: Through The Eyes Of Travellers for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Through The Eyes Of Travellers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Through The Eyes Of Travellers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Through The Eyes Of Travellers exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Through The Eyes Of Travellers extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The mahajans were collectively represented by the chief of the merchant community known as

Solution:

Merchants had strong communal or kin ties and were organised into their own caste-cum-occupational bodies. In western India, these groups were called mahajans and their chief, the nagarsheth.

QUESTION: 2

Dara Shukoh was the eldest son of:

Solution:

Dara Shukoh was born on 20th March, 1615. He was the eldest son of Shah Jahan and Mumtaz Mahal. When he was 12 years old, his grandfather, Jahangir, died, and his father, Shah Jahan, succeeded him as emperor.

QUESTION: 3

Ibn Battuta had set off for India in the year:

Solution:

Ibn Battuta came to India in the fourteenth century. He had set off for India in the year 1332-1333 CE.

QUESTION: 4

The chief of the merchant community, in urban centres, was known as:

Solution:

In urban centers like Ahmedabad, merchants, called Mahajans, were collectively represented by the chief of the community, also known as Nagarsheth.

QUESTION: 5

According to Ibn Battuta's account, the city that rivalled Delhi was:

Solution:

Daulatabad, also known as Devagiri, is a town which includes the Devagiri-Daulatabad fort. It carries the distinction of remaining undefeated in battle. It is a 14th-century fort city in Maharashtra state of India. Originally named Devagiri, it was an important uplands city along caravan routes. Starting 1327, it famously remained the capital of Tughlaq dynasty, under Muhammad bin Tughluq (1325-51), who also changed its name, and forcibily moved the entire population of Delhi for two years before it was abandoned for lack of water.

QUESTION: 6

The eldest son of Shah Jahan was:

Solution:

Dara Shukoh was the eldest son of the Mughal emperor, Shah Jahan.

QUESTION: 7

The European traveller who visited India and China was

Solution:

Marco Polo came from Venice, in Italy, and visited India and China in the thirteenth century.

QUESTION: 8

The traveller whose account was compared with that of Marco Polo was

Solution:

Ibn Battuta had travelled all the way from Morocco, his home, till China, travelling through India. His account was compared with that of Marco Polo, a Venetian traveller who visited China and India in late thirteenth century.

QUESTION: 9

The jeweller who travelled to India many times was

Solution:

One of the most famous travellers to India was Jean-Baptiste Tavernier, a French jeweller who travelled to India at least six times. He was fascinated with trading conditions in India, which he compared to Iran and the Ottoman Empire.

QUESTION: 10

The merchant community in western India was known as

Solution:

Merchants had strong communities, organized into their own caste-cum occupational groups, which were known as mahajans in western India.

Related tests