Test: Towns Traders And Craftspersons - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Towns Traders And Craftspersons - 1


Description
This mock test of Test: Towns Traders And Craftspersons - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Towns Traders And Craftspersons - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Towns Traders And Craftspersons - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Towns Traders And Craftspersons - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Towns Traders And Craftspersons - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Thanjavur, the capital of the

Solution:

Thanjavur was the capital of the Cholas Dynasty. It is a city in the south Indian state of Tamil Nadu. Its many temples include the 11th-century Brihadeeswarar Temple, a vast Chola dynasty–era complex with a frescoed interior.

QUESTION: 2

Madras is present day

Solution:

In 1996, the Government of Tamil Nadu officially changed the name from Madras to Chennai. At that time many Indian cities underwent a change of name.

QUESTION: 3

Sthapati were called

Solution:

The architect of the Temple was not only a master of the 'ocean of the science of architecture'. He had to be balanced in body and mind, and be well versed in the traditional science (shastra) in its various branches and as much in the knowledge of rhythms (chandasa), mathematics and astronomy as in the conditions of different places, etc.. The various arts and sciences had to be known for one and the same purpose, so that he could apply them in his work which was to be an image and reconstitution of the universe.Sthapati were called Sculptures

QUESTION: 4

Kabul is in present day

Solution:

Kabul, Persian Kābol, city, capital of the province of Kabul and of Afghanistan. The largest urban centre in the country and also its political and economic hub, the city forms one of several districts of Kabul province.

QUESTION: 5

____ were often central to the economy and society

Solution:

Temples were often central to the economy and society. Rulers built temples to demonstrate their devotion to various deities. They also endowed temples with grants of land and money to carry out elaborate rituals/ feed pilgrims and priests and celebrate festivals.

QUESTION: 6

Which of the following work is not performed by the weavers

Solution:
QUESTION: 7

Bronze is an alloy containing

Solution:

Bronze is an alloy consisting primarily of copper, commonly with about 12–12.5% tin and often with the addition of other metals (such as aluminium, manganese, nickel or zinc).

QUESTION: 8

Whose bronze statues were made using the lost wax technique

Solution:
QUESTION: 9

Pushkar lake is in

Solution:

Pushkar Lake or Pushkar Sarovar is located in the town of Pushkar in Ajmer district of the Rajasthan state of western India. Pushkar Lake is a sacred lake of the Hindus.

QUESTION: 10

Whose dargah is in Ajmer

Solution: This Ajmer shrine is among the most important pilgrimage sites in India. It was the abode of the Sufi saint Khwaja Moinuddin Chishti between 1192 and 1236 AD, and contains his tomb. The shrine was constructed by Mughal emperor Humayun, while subsequent rulers such as Akbar and Shah Jahan also built mosques in the complex. Moinuddin Chishti’s marble tomb lies at the centre of the complex, and is surrounded by a marble screen.