Test: Trade And Commerce In The Pre Gupta And Gupta Period - 1


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Trade And Commerce In The Pre Gupta And Gupta Period - 1


Description
This mock test of Test: Trade And Commerce In The Pre Gupta And Gupta Period - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Trade And Commerce In The Pre Gupta And Gupta Period - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Trade And Commerce In The Pre Gupta And Gupta Period - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Trade And Commerce In The Pre Gupta And Gupta Period - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Trade And Commerce In The Pre Gupta And Gupta Period - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following Chinese pilgrims to India gives us some information about the first Gupta ruler?

Solution:
QUESTION: 2

Which of the following Gupta inscriptions is said to contain the most decisive evidence in favour of the exclusive ownership of land by the state or the king?

Solution:

Paharpur is in insignificant border hamlet about three miles West of Jamalgunj railway station, in Bogra district of Bangadesh on the main line of Bangladesh Eastern Railway.
There are inscribed copper plate grants and stone inscriptions, which throw light on the history of the site. The earliest is Copper Plate, dated 159 of Gupta era (478 AD), of the Budha Gupta period, found from the monastery area. It records the purchase and grant of land by Brahman couple, for maintenance of Arhats and resting place at Vihara, presided over by Jaina teacher Gahanandin and his disciple, and disciple of disciples.

QUESTION: 3

Which of the following works tells us about the succession of Chandragupta I to the throne?

Solution:

The correct option is A.
Kaumudi Mahotsava tells us about the succession of Chandragupta I to the throne.

QUESTION: 4

Which of the following inscriptions belong to Samudragupta?

I. Allahabad Pillar Inscription
II. Mehrauli Pillar Inscription
III. Nalanda Copper Plate
IV. Gaya Copper Plate
V Bhitari Pillar Inscription.
VI. Eran Pillar Inscription

Solution:
QUESTION: 5

Arrange the following famous Ancient Indian astronomers and mathematicians in the chronological order:

I. Aryabhatta
II. Varahamihira
III. Brahmagupta
IV. Bhaskara

Solution:
QUESTION: 6

St. Thomas came to North Western India to propagate Christianity during the reign of which ruler?

Solution:

The correct option is A.
St. Thomas came to India in the reign of Parthians.Gondophernes, also spelled Gondophares, (flourished 1st century ce), an Indo-Parthian king in the areas of Arachosia, Kabul, and Gandhara (present Afghanistan and Pakistan).

QUESTION: 7

A special feature of religion in the Gupta Age was the

Solution:

An important feature of Vaishnavism in the Gupta Age was the popular worship of the avatars, i.e. descents or incarnations of Vishnu. Epigraphic and literary records of the period throw light on the evolution of the theory of avatara, the germ of which is, however, to be traced in the later Vedic literature.

QUESTION: 8

Which political event has no bearing on the growth of trade in the pre-gupta period?

Solution:

B is the correct option. Unlike the age old and pre-Gupta gahapatis, Internecine wars amongst the Cholas, Pandyas and the Cheras, on between the 8th and 15th century which had no bearing,as such, before

QUESTION: 9

Which of the following facts regarding India at the beginning of christian era is of great significance in the context of India’s mercantile activity?

Solution:

The correct option is D.
The lamentation of the Roman writer Pliny in the 1st century A.D refers to heavy drain of Gold from Roman into India in payment of her imports from India. He writes that the drain of Gold is in return for unproductive luxuries.

QUESTION: 10

What was the most important factor which gave a fillip to trade and commerce in the pre-Gupta period?

Solution:
QUESTION: 11

What was the name of the man who discovered about 45 A.D. “the existence of the monsoon winds, blowing regularly across the Indian Ocean”?

Solution:

A review is presented of the surviving primary evidence of Hippalus as the discoverer of the trade route that allowed sailing vessels to run before the wind from the mouth of the Arabian Sea to the southern ports of India during the summer, and return with the winter monsoon during the 1st century ce.

QUESTION: 12

The Sakas and Kushanas used two trade routes from north-western frontier to the western seacoast of India. Which of the following trading stations of these route was the most important?

Solution:

The correct option is D.
The Sakas and Kushanas used two trade routes from north-western frontier to the western seacoast of India that was Taxila.

QUESTION: 13

Which statements on trade and commerce in the pre-Gupta period is not correct?

Solution:
QUESTION: 14

The book, the Periplus of the Erythrean Sea, mainly deals with the

Solution:
QUESTION: 15

The most significant Roman export to India in the early centuries of the christian era was a larger number of

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following Indian spices was in great demand in the Roman world?

Solution:

The trade in spices lessened after the fall of the Roman Empire, but demand for ginger, black pepper, cloves, cinnamon and nutmeg revived the trade in later centuries.
The correct answer is 'Ginger'.
 

QUESTION: 17

Trade and commerce witnessed a remarkable growth during the period 200 B.C.—200 A.D.
Which of the following works throws light on this aspect?

Solution:

The Milinda Pañha is a Buddhist text which dates from sometime between 100 BCE and 200 CE. It purports to record a dialogue between the Buddhist sage Nāgasena, and the Indo-Greek king Menander I of Bactria, who reigned in the 2nd century BCE.

QUESTION: 18

Which of the following item was exported to the Abyssinian ports and enjoyed great prestige in western Asia during the post-Mauryan period?

Solution:
QUESTION: 19

Which one amongst the following has nothing to do with India’s trade and commercial contacts with the rest of the world?

Solution:

The correct answer is D as Zoroasterv’s end Avesta. has nothing to do with India’s trade and commercial contacts with the rest of the world.

QUESTION: 20

Which statement on southern trade and commerce in the pre-Gupta period is not correct?

Solution:
QUESTION: 21

Which statement proves that India gained from the trade with the West during the pre-Gupta period?

Solution:
QUESTION: 22

Which one of the following regarding the crafts of this age is not true?

Solution:

The correct answer is D as all the statements except option D are true regarding the craft of this age

QUESTION: 23

Which one of the following was the first to establish trade/contacts with the Roman empire?

Solution:

The first to establish trade/contacts with the Roman empire was tamil kingdom.

QUESTION: 24

Which of the following is incorrect?

Solution:
QUESTION: 25

During the Gupta period India did not traded with

Solution:
QUESTION: 26

Which one of the following regarding the trade and commerce of pre-Gupta period is not correct?

Solution:
QUESTION: 27

Which one of the following cities was regarded as the best producer of silk?

Solution:
QUESTION: 28

Which one of the following was perhaps the most advanced industry of the period?

Solution:

India has been well known for her textile goods since very ancient times. ... The cotton textile industry, however, made its real beginning in Bombay, in 1850s. The first cotton textile mill of Bombay was established in 1854 by a Parsi cotton merchant then engaged in overseas and internal trade.

QUESTION: 29

According to Fa-hien which one of the following was the most common medium of exchange during Gupta period?

Solution:
QUESTION: 30

What was regarded as an honest price of a commodity according to Katyayana?

Solution:

B is the correct option.Kātyāyana also spelled as Katyayana was a Sanskrit grammarian, mathematician and Vedic priest who lived in ancient India.According to him an honest price of a commodity The price fixed by the knowledgeable and honest body of neighbours.