Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1


Description
This mock test of Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

From the following list of choices, which one would be most appropriate meaning of the term Adivasis ?

Solution:

Adivasi is the collective term for tribes of the Indian Subcontinent, who are considered indigenous to places within India wherein they live, either as foragers or as tribalistic sedentary communities. However, India does not recognise Tribe as Indigenous people.

QUESTION: 2

A few statement related to the Adivasis are given below. Choose the one that is not applicable to the tribals of India.

Solution: Adivasis have a deep relation with the forests. Even now they mostly live away from the towns and near the forests. Their local economy also depends on the items collected from the forest and that is why industrialization and deforestation deeply affects their livelihood. Practicing sustainable forest management, they are seen as the protectors of the forests and the biodiversity of our planet.
QUESTION: 3

Given below are a few reasons as to why the tribals felt uncomfortable under the British. One statement is not True, pick out the one

Solution:

Tribals who had depended on the forest for food  and fodder were forced to stay in the forest and hills by the British.

QUESTION: 4

Which one of the following refers to the correct meaning of habitats?

Solution:

The correct meaning of habitat is a dwelling place. A dwelling place can be elaborated as a building or shelter where one lives. Hence habitat can be defined as a place where an organism or a community of organisms lives, including all living and nonliving factors or conditions of the surrounding environment.

QUESTION: 5

Name the Act passed by the British In 1865 that gave British the power to declare any forest land as Government land.

Solution:

Indian Forest Act was passed by British. It was passed in the year 1865. According to this act the right of Indian communities on forests were limited and authority was transferred to British government.

The act of 1865 empowered the British government to declare any land covered with trees as a government forest and make rules to manage it.

QUESTION: 6

Apart from the Forest Regulation Act, which was the other Act passed by the British in 1871 which labeled all the adivasi groups that rebelled against the British as criminals.

Solution:

The British colonisers passed the Criminal Tribes Act, labelling them, along with 198 other nomadic and forest groups, “criminal”. A stroke of the pen turned 14 million people into criminals in their own land. The Criminal Tribes Act 1871  was one of the many laws passed by the British colonial government that applied to Indians based on their religion and caste identification.

QUESTION: 7

Why did the British consider the Chhota Nagpur belt vital?

Solution:

This region has vast reserves of coal and iron ore. Also, iron ore is cheaply available in the region, thus providing the raw material for iron and steel industries.

QUESTION: 8

From this photograph, identify this tribal hero from Chottanagpur in Bihar, who had miraculous powers to cure all diseases.

Solution:

In 1895, a man named Birsa was seen roaming the forests and villages of Chottanagpur in Bihar. People said he had miraculous powers – he could cure all diseases and multiply grain. Birsa himself declared that God had appointed him to save his people from trouble, free them from the slavery of dikus (outsiders).

QUESTION: 9

To which tribe did Birsa belong to?

Solution: Birsa belonged to Munda tribe in Jharkhand and he was therefore called Birsa Munda
QUESTION: 10

How did Birsa Munda die?

Solution: Birsa Munda was a young freedom fighter and a tribal leader, whose spirit of activism in the late nineteenth century, is remembered to be a strong mark of protest against British rule in India. He died in Ranchi Jail on 9 June 1900. Although the British claimed he died of cholera, he never showed symptoms of the disease. ... After his death the movement faded out. However, the movement was significant in at least two ways.