Test: Vedic Culture - 2


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Vedic Culture - 2


Description
This mock test of Test: Vedic Culture - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Vedic Culture - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Vedic Culture - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Vedic Culture - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Vedic Culture - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not included in the Vedic literature

Solution:

Sadvimsha Brahmana is considered as an appendix to the Panchavimsha Brahmana and its twenty-sixth prapathaka.
The Shatapatha Brahmana is a prose text describing Vedic rituals, history and mythology associated with the Śukla Yajurveda. 
The Aitareya Brahmana consists of 40 adhyayas (lessons, chapters), dealing with Soma sacrifice, and in particular the fire sacrifice ritual.
The Kaushitaki Upanishad is an ancient Sanskrit text contained inside the Rigveda.
 

QUESTION: 2

What is Sukta ?

Solution:

The correct answer is C as sukta means to is collection of mantras in a Veda  The term "sukta" means well said. These hymns are in praise of gods.

QUESTION: 3

The important characteristics of Vedic religion were

A. Goddess like ‘Prithvi’ ‘Aditi’ and ‘Usha’.
B. Goddesses are co-equal to their male partners.
C. Predominance of male deities.
D. Worship of nature.

Solution:

The Vedic Age is the “heroic age” of ancient Indian civilization. It is also the formative period when the basic foundations of Indian civilization were laid down. These include the emergence of early Hinduism as the foundational religion of India, and the social/religious phenomenon known as caste.
Male and female deities are extensively mentioned in the Vedas. The earliest mandalas ("Books"; the authorship of each mandala is traditionally ascribed to a particular rishi or that rishi's family) of the Rigveda, estimated to have been composed sometime in the 2nd millennium BCE, invoke and praise both gods and goddesses. Ushas ("Goddess of Dawns") is praised in twenty Hymns of Chapters VI.64, VI.65, VII.78 and X.172, with Hymn VI.64.5 declaring goddess Ushas as the one who must be worshipped first.
The religion of the Rig-Veda is well known. It was pre-eminently the worship of nature in its most imposing and sublime aspects.

QUESTION: 4

Which of the following statements regarding Indira is not correct?

Solution:

The correct option is A.
Indra a war god, breaker of forts (Purandra). Indra was the most important divinity and was lord of war. He destroyed the forts of Dasyus, also known as Purandhar. Vritira appears as a dragon blocking the course of the rivers and is heroically slain by Indra, was killed by Indra, who destroyed all the 99 fortresses of Vritra. Indira was King of the Gods God of Lightning, Thunder, Rains and River flows Ruler of Heaven.

QUESTION: 5

Which of the following statements about the Brahmanas is correct?

Solution:
QUESTION: 6

Arrange the following kings according to the line of succession mentioned in the Rig Veda:

I. Sudas
II. Divodasa
III. Pijavana
IV. Vadhryasva

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following contains the famous Gayatri mantra?

Solution:
QUESTION: 8

What is the meaning of the word ‘brahman’ in the Rig Vedic period?

Solution:

Brahman was a caste in the rig veda period it was referred to people who performed rituals like ashvamegha etc. they knew sanskrit as well as prakrit.
the correct answer is c because when these people performed such rituals a positive atmosphere was made with silence all around, aroma of chandan etc. and etc. hence it is mentioned that the magical power is the sacred utterences means positivity is sacred around which is not less than magic.

QUESTION: 9

In which Veda do we find reference to locked waters and water wheels?

Solution:

Water, in the form of rain sustains life on earth. Parjanya or clouds causing water to downpour is also, therefore deified in Rig Veda. Parjanya means the clouds causing the downpour of rains. This cloud is called a large pot full of water which is known as 'driti'.

QUESTION: 10

The term Sudra is mentioned in the Rig Veda only once. How many times does the term ‘Vaisya’ appear in the Rig Veda?

Solution:

D is the correct option.The Rigveda is the largest of the four Vedas, and many of its verses appear in the other Vedas. ... Brahmin · Kshatriya · Vaishya · Shudra.The first mention of Varna Vaishya is found in the Purusha Suktam verse of the ancient Sanskrit Rig Veda.

QUESTION: 11

“Airiyanam Vaejo” means Aryan Paradise. It is mentioned in the

Solution:

The correct answer is B as Airiyanam Vaejo” means Aryan Paradise. It is mentioned in the AVESTA.

QUESTION: 12

Which of the following statements about the Vedic family is correct?

Solution:
QUESTION: 13

The Caste system was prevalent in the Vedic age. Which of the following shows the fourfold division of the society?

Solution:

The emergence of monarchical states in the later Vedic age led to a distancing of the rajan from the people and the emergence of a varna hierarchy. The society was divided into four social groups— Brahmanas, Kshatriyas, Vaishyas and Shudras. The hierarchy of the top three varnas is ambiguous in the later Vedic texts.

QUESTION: 14

Which of the following statements is/are correct?

Solution:
QUESTION: 15

The term Jana is used 275 times in the Rig Veda.How many times the term janapada is used in the Rig Veda?

Solution:

The term Jana is used 275 times in the Rig Veda. The term janapada is not used even once in the Rig Veda. The tribal political organisation (Jana) of the Rig Vedic phase gave way to the rise of territorial state (Janapada) towards the end of the Vedic period i.e. early Vedic Janas later coalesced into the Janapadas. The term “Janapada” literally means the foothold of a tribe.

QUESTION: 16

Bali was the name of voluntary offering during Rig-Vedic period, but when it became the compulsory tax?

Solution:

C is the correct option.In Vedic age the king used to collect Bali from the people which is an offering made to king or God. It was voluntarily paid in Rig-Vedic Period but later it was made compulsory.

QUESTION: 17

The institution of ‘gotra’ appeared in

Solution:

Gotra refers to people who are descendants of a common ancestor through their father's side. It basically means belonging to same family or group of kin. The origin of Gotra lies during Rigvedic times. Its literal meaning is cow-pen or the place to keep your cows. During Vedic period Cow was considered to be the most important wealth and people closely related to each other used to keep them at same place. These people formed the same Gotra and strick rules regarding marriages were followed between them. People belonging to same Gotra could not marry each other.

QUESTION: 18

To which one of the following solar deities is the famous gayatri mantra addressed?

Solution:

The Gāyatrī Mantra, also known as the Sāvitrī mantra, is a highly revered mantra from the Rig Veda , dedicated to Savitr, the sun deity. Gāyatrī is the name of the Vedic meter in which the verse is composed.

QUESTION: 19

Which one of the following statements about the sacrificial rites of the Vedic period is correct?

Solution:

The ancient Vedic worshippers offered sacrifices to those gods in the hope that they in return would grant abundant numbers of cattle, good fortune, good health, long life, and male progeny, among other material benefits.

QUESTION: 20

Which one of the following statements about the Vedic conception of life after death is correct?

Solution:

In Hinduism, heaven is considered as Svarga loka. There are seven positive regions the soul can go to after death and seven negative regions. After completing its stay in the respective region, the soul is subjected to rebirth in different living forms according to its karma, although there is no clear doctrine of transmigration in the vedic hymns, there is the idea of redeath, that a person having died in this world.

QUESTION: 21

Which of the following Vedas refer to the root Kri (to purchase) andVanija (to merchants) and also mentions haggling in the market?

Solution:

the Rigvedic evidence does not tell us anything. We know nothing us to the existence of markets, though one passage suggests the existence of haggling. The same speaks of sellers, who demanded, more price than that originally asked for (e.g., something more than that paid at the time of sale). The buyer on the other hand is represented, as insisting on the original price demanded and paid for, and is made to insist on the sanctity of contracts.

QUESTION: 22

Which Veda mentions the following terms garments (dursa), coverlets (pavasta), barter (prapana), sale (vikraya), exchange of merchandise (pratipana)?

Solution:
QUESTION: 23

The change of “Aryanism” from the ‘Vedic’ stage to ‘Brahmanic’ stage was marked by

Solution:
QUESTION: 24

Which statement on asceticism is correct?

Solution:

The correct option is D.
All the statements with reference to asceticism are correct.

QUESTION: 25

The speculations of the Upanishads centre around one word of the Rig Veda. Which one is that?

Solution:
QUESTION: 26

Which statement on the status and bringing up of children in ancient India is correct?

Solution:
QUESTION: 27

Which practices were not in existence during the Rig Vedic period?

A. Dowry
B. Child-marriage
C. Divorce
D. Widow-marriage

Solution:

The Rig Vedic society was patriarchal. The basic unit of society was family or graham. The head of the family was known as grahapathi. Monogamy was generally practiced while polygamy was prevalent among the royal and noble families. The wife took care of the household and participated in all the major ceremonies. Women were given equal opportunities as men for their spiritual and intellectual development. There were women poets like Apala, Viswavara, Ghosa and Lopamudra during the Rig Vedic period. Women could even attend the popular assemblies. There was no child marriage and the practice of sati was absent.
Dowry was also one of the practices which were unknown to them.
Woman was regarded with due respect in every sphere of life and she was not subject to any of the merciless laws of an unsympathetic society. Even when she overstepped moral laws, she was judged with sympathy. There was no discrimination between the male and the female in the anger of the gods.

QUESTION: 28

Which statement on the Aryans of the Rig Vedic period is not correct?

Solution:

The correct answer is D as The Rig Vedic Aryans worshipped gods for their spiritual uplift or for ending the miseries of existence is not the correct statement about aryans in RIG VEDA PERIOD.

QUESTION: 29

What is the name of that God, who is know by the name ofAsura and is possibly the same as Ahura Mazda in theZaroastrian religion?

Solution:
QUESTION: 30

Gold, copper and bronze were found during the Rig Vedic age. Which of the following was also known during that age?

Solution:

Similar Content

Related tests