Test: Weavers Iron Smelters And Factory Owners - 1


10 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Test: Weavers Iron Smelters And Factory Owners - 1


Description
This mock test of Test: Weavers Iron Smelters And Factory Owners - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Weavers Iron Smelters And Factory Owners - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Weavers Iron Smelters And Factory Owners - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Weavers Iron Smelters And Factory Owners - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Weavers Iron Smelters And Factory Owners - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mechanized production of which textiles made Britain the foremost industrial nation in the 19th century ?

Solution: Cotton textiles had a huge demand in britain and overseas.mechanisation of it's production made cotton textiles cheaper and easier for production.this was appealing among people and they started buying it in huge quantities.then britain's cotton textile industry grew as a varey big industry making it the foremost industrial nation in the nineteenth century.
QUESTION: 2

Complete the following. When its ________________________ industry started growing from the 1850s, Britain came to be known as the workshop of the world

Solution:
Britain was referred to as the workshop of the world as its iron & steel industries started growing from 1850s and later had success. So many started buying and selling iron from Britain in greater quantities and thus it was given the title of ‘work shop of the world’. 

QUESTION: 3

Around 1750, before British conquered Bengal, India was by far the world's largest producer of this. Which one of the following options will replace the term this here?

Solution:
QUESTION: 4

Why was the Indian textiles popular ?

Solution:

Their Fine quality and beautiful craftsmanship made them renowned all over the world.Cotton and silk textiles had a huge market in Europe. Indian textiles were by far the most popular. Different varieties of Indian textiles were sold in the Western markets; for example, chintz, cossaes or khassa, bandanna.

QUESTION: 5

The image given below is a particular type of weave that was woven in Surat, Ahmedabad and Patan. This became a part of the local weaving tradition later. Name this type of weave

Solution:

Patola is a double ikat woven sari, usually made from silk, made in Patan, Gujarat, India. The word patola is the plural form; the singular is patolu. They are very expensive, once worn only by those belonging to royal and aristocratic families. These saris are popular among those who can afford the high prices. Velvet patola styles are also made in Surat. Patola-weaving is a closely guarded family tradition. There are three families in Patan that weave these highly prized double ikat saris. It is said that this technique is taught to no one in the family, but only to the sons. It can take six months to one year to make one sari due to the long process of dying each strand separately before weaving them together.Patola was woven in Surat, Ahmedabad and Patan.Highly valued in Indonesia, became part of the local weaving tradition there.

QUESTION: 6

In which place in present day Iraq did the European trader's first encountered fine cotton from India carried by Arab merchants?

Solution:
QUESTION: 7

Which one of the following does Muslin refer to?

Solution:

The European traders first encountered fine cotton cloth from India carried by Arab merchants in Mosul, in present day Iraq. Therefore, they began to refer to all finely woven textiles as ‘muslin’.

QUESTION: 8

It is believed that the word calico is derived from the name of a particular place in Kerala. Identify the place.

Solution: Calico (in British usage since 1505 is a plain-woven textile made from unbleached and often not fully processed cotton. It may contain unseparated husk parts, for example. The fabric was originally from the city of Calicut in southwestern India. It was made by the traditional weavers called cāliyans. The raw fabric was dyed and printed in bright hues, and calico prints became popular in Europe.
QUESTION: 9

The East India Company sent to its representatives an order book in 1730 with a list. How many varieties of cotton and silk orders were in that order book?

Solution: There are many other words which point to the popularity of Indian textiles in Western markets. The order that year was for 5,89,000 pieces of cloth. Browsing through the order book you would have seen a list of 98 varieties of cotton and silk cloths. These were known by their common name in the European trade as piece goods – usually woven cloth pieces that were 20 yards long and 1 yard wide.
QUESTION: 10

From where did the English word Chintz derive from?

Solution:

Chintz was originally glazed calico textiles, specifically those imported from India, printed with designs featuring flowers and other patterns in different colours, typically on a light plain background. (The name is derived from the Hindi chīnt, "spotted or variegated").