Data Sufficiency MCQ - 4


20 Questions MCQ Test Reasoning Aptitude for Competitive Examinations | Data Sufficiency MCQ - 4


Description
This mock test of Data Sufficiency MCQ - 4 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for LR Data Sufficiency MCQ - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Data Sufficiency MCQ - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Data Sufficiency MCQ - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Data Sufficiency MCQ - 4 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who is taller among A, B, C, D, and E?
I. D is shorter than B. A is shorter than only E.
II. B is taller than only D. E is taller than A and C.

Solution:

From I : A is shorter than only E, this means that A is taller than all B C and D, so E is tallest.
From II : B only taller than D, so D is shortest, and B is second shortest, Now E taller than A and C both, So tallest of all.

QUESTION: 2

What is the distance between point A and point B?
I. Point C is 10 m west of point A and point D is 10 m north of point A.
II. Point B is 10 m south-east of point C. Point D is 20 m north-west of point B.

Solution:

From I : No relation between points A and B
From II : In this since we don’t know the angles between sides of triangle forming with points ABD and ABC, AB cannot be determined.

QUESTION: 3

How is Shubham related to Shivani?
I. Shubham is brother of Meenal. Shivani is niece of Preeti.
II. Neeraj is Meenal’s uncle and Preeti’s brother

Solution:

Either statement cant give the answer. From both statements we get the relationship as Preeti is Neeraj’s sister but it cannot be clearly said that Shubham and Meenal are Preeti’s children or not and Shivani is Neeraj’s daughter, because there can be other siblings of Neeraj and Preeti also.

QUESTION: 4

How is PRODUCT written in that code?
I. In a certain code, AIEEE is written as BJFFF.
II. In a certain code, GYPSY is written as FXORX

Solution:

From I: All vowels are coded as next alphabets
From II: All consonants are coded as previous alphabets
So from both statements

QUESTION: 5

How is ‘face’ written in that code?
I. In a certain code, ‘no one with face’ is written as ‘fo to om sop’ and ‘no one has face’ is written as ‘om sit fo sop’
II. In a certain code, ‘face of no light’ is written as ‘om mot fo kiz’ and ‘no one is smart’ is written as ‘sop fo sip lik’.

Solution:

From I : ‘no one face’ is ‘om fo sop’
From II : ‘no’ is ‘fo’
Now from both – ‘one face’ is ‘om sop’ and now from II: ‘face of no light’ is written as ‘om mot fo kiz’, ‘face’ is ‘om’

QUESTION: 6

What is Meena’s position with respect to Ruby?
I. In a row of 25 students, Meena is sitting 12th from right end of row and Ruby is sitting 20th from left end of the row.
II. Meena is 4th from right end and Ruby is 8th from left end.

Solution:

From I: The position of both in a row can be known, so Meena’s position can be known.
From II: Since total number of students is not known in this case, Meena’s position with respect to Ruby cannot be known.

QUESTION: 7

Who has secured less marks among A, B, C, D and E?
I. D has secured less marks than only C and E.
II. B secured more marks than A

Solution:

From I: D is at 3rd position from top, & C and E at 1st or 2nd.
From II : B’s marks more than A
From both, order in descending is C/E, E/C, D, B, A
So A has secured less marks among all.

QUESTION: 8

On which floor is Shruti residing?
I. In a 6 storeyed building (Ground floor is parking space), Rupa is on 4th floor. Shruti likes to reside only on even numbered floors. Reena is not on the topmost floor.
II. Reena is two floors below Prateek who is 3 floors above Shruti.

Solution:

From I: 6 storeyed building has 2, 4 and 6 even numbered floors, out of which Rupa is on 4th, so Shruti is on either 2 or 6. Reena is not on 6 (top-most), but since it is not given Reena also stays on even numbered floor, nothing can be known about Shruti.

From II : Prateek is 3 floors above Shruti, this means that Shruti will have to be at 1, 2 or 3 floor, so that Prateek is at 3 above Shruti’s floor. From both, Shruti is at 2nd floor.

QUESTION: 9

Aditya is facing which direction?
I. Surbhi is facing east direction and if she turns to her right she will face Rahul.
II. Aditya is facing opposite direction as that of Kirti who is facing Surbhi.

Solution:

From I: Cannot be found from I because no mention of Aditya.
From II : Cannot be found because don’t know the direction of either Kirti or Surbhi From both also cannot be found because we don’t know when Kirti is facing Surbhi – when Surbhi facing east or when Surbhi after turning right faces south.

QUESTION: 10

In which month is Meera’s birthday?
I. Sakshi remembers that Meera’s birthday was 4 months ago.
II. Rahul remembers that after 2 months from now, Meera’s birthday will be 6 months back.

Solution:

Since in each statement we do not know that which month is going on right now, question cannot be answered.

QUESTION: 11

Who is sitting in between A and B in a circular arrangement of 5 people?
I. B is sitting 2nd to the right of C and is immediate neighbor of D.
II. D is immediate neighbor of C

Solution:

Since it is not known that who is facing outside or inside circle, cannot be determined by any statement or both.

QUESTION: 12

How many children does Anuradha have?
I. Preeti is the only sister of Ravi who is grandson of Bhuvan. Anuradha is daughter-inlaw of Madhu and sister-in-law of Radhika.
II. Manish is married to Anuradha and is son of Bhuvan. Ritu, sister of Anuradha is married to Suraj. Ravi is the only brother of Preeti.

Solution:

Since it is not known that Bhuvan and Madhu have how many children, it cannot be said that Preeti and Ravi are children of Anuradha and Manish.

QUESTION: 13

Which direction is Anu facing?
I. Shilpi is facing the opposite direction of Anu and also Shipra who is facing east is sitting in left of Shilpi.
II. Bhavna starts from her home in north direction, goes straight and turns; now she is facing Anu.

Solution:
QUESTION: 14

Who is shorter among A, B, C, D, E and F?
I. A is shorter than D and E.
II. B who is taller than F is also taller than E. C is shorter than A.

Solution:

From I: order – D/E A
From II: order – B F/E. and A C, but nothing in relation
From both: the sure order is B D/E A C,
but where F can be placed is not known, it can be shorter than .

QUESTION: 15

How is ‘pages’ written in that code?
I. In a certain code, ‘register pages are white’ is written as ‘ow wri th tis’ and ‘pages were not given’ is written as ‘sit tyd sot th’
II. In a certain code, ‘crazy deal with pages’ is written as ‘sip kip pos dis’ and ‘fun with crazy deal’ is written as ‘sip dis lik pos’.

Solution:

From I : pages is ‘th’
From II : both contain ‘crazy with deal’ and ‘sip pos dis’, so from 1st code, pages is kip

QUESTION: 16

How many persons are sitting between Renu and Ruchi?
I. Renu is 5th from right end of row and also 4th to the right of Anu.
II. Anu is 6th from the left end of row and also 6th to the left of Ruchi.

Solution:

From both:
| | | | | Anu | | | Renu | Ruchi
So one person is sitting

QUESTION: 17

What is the position of Shruti in a row of 25 students?
I. Bhavna is 12th from right to Shruti.
II. Yogesh is 6th to left of Bhavna and also 10th from left end.

Solution:

From both, first Yogesh can be located, and then Bhavna and then Shruti.

QUESTION: 18

How is Priya (female) related to Vivek (male)?
I. Rajiv is brother of Vivek’s uncle Bhuvan.
II. Vivek’s grandfather has 2 children and also these 2 children have 2 children each. Priya’s mother is married to Rajiv.

Solution:

From both, Vivek’s grandfather has 2 children i.e. Bhuvan and Rajiv; Bhuvan is Vivek’s uncle, so Rajiv is his father. Priya’s mother married to Rajiv, so Priya is sister of Rajiv.

QUESTION: 19

Aditya is facing which direction?
I. Surbhi is facing east direction and if she turns to her right she will face Rahul.
II. Aditya is facing opposite direction as that of Kirti who is facing Surbhi.

Solution:

From I: Cannot be found from I because no mention of Aditya.
From II : Cannot be found because don’t know the direction of either Kirti or Surbhi
From both can be found, because we get directions of all

QUESTION: 20

In how many days Karuna completed her assignment when announced to complete so?
I. Her teacher wanted the assignment to be checked within 10 days when announced.
II. Karuna went to outstation with family the same day and came back before 1 day the day, assignment needed to get checked.

Solution:

It cannot be said that whether she completed the assignment on the last day, or she could have taken assignment to outstation also

Similar Content

Related tests