Time Sequence MCQ - 2


20 Questions MCQ Test Reasoning Aptitude for Competitive Examinations | Time Sequence MCQ - 2


Description
This mock test of Time Sequence MCQ - 2 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for LR Time Sequence MCQ - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Time Sequence MCQ - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Time Sequence MCQ - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Time Sequence MCQ - 2 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions(1-4): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6

‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10 ‘

%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7

‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8

‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

A bus for Delhi leaves every thirty minutes. An enquiry clerk told the passenger that the bus had already left 15 minutes ago and the next bus will leave at &@ AM. At what time clerk give the information to the passenger?

Solution:

At 10:45 am next bus leaves it means previous bus leaves at 10:15 am and clerk inform the passenger at 10:30 am.

QUESTION: 2

Directions(1-4): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6

‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10 ‘

%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7

‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8

‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

The distance between two stations P and Q is 110 km; A train with speed of 20 kmph leaves station P at % am towards station Q Another train with the speed of 25 kmph leaves station Q at ! am towards station P Then, at what time both trains meet?

Solution:

d = 110 km, t = 8 -7 = 1hr a = 20 kmph; b = 25 kmph T = (d + tb / a + b) = 135/145 = 3 hrs Train will meet at 7:00 + 3 hrs = 10:00 AM

QUESTION: 3

Directions(1-4): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6

‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10 ‘

%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7

‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8

‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

Without stoppage, the speed of a train is 48kmph and with stoppage, it is 40 kmph. For how many minutes, does the train stop per hour?

Solution:

Time = 48 – 40/48 = 1/6 * 60 = 10 min

QUESTION: 4

Directions(1-4): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6

‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10 ‘

%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7

‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8

‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

Two trains of equal lengths take 2m and 4m respectively to cross a pole. If these trains are moving in the same direction. then how long will they take to cross each other?

Solution:

Time = 2*t1*t2/(t2-t1) = 2*2*4/2 = 8 min

QUESTION: 5

Directions(5 – 10): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Shree remembers that her mother’s birthday was certainly after #th but before 13 of @. Her sister Neha remembers that their mother’s birthday was definitely after ^th but before %th of @. On which date of March was their mother’s birthday?

Solution:

Explanation – Shree => 9, 10, 11, 12 Neha => 10

QUESTION: 6

Directions(5 – 10): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Deepa correctly remembers that her Brother’s birthday is before @% but after @#, whereas her mother correctly remembers that their Brother’s birthday is after @ but before ^ but it was an even date. On which day in @ is definitely their Brother’s birthday?

Solution:

Explanation – Deepa: 8 9 10 Mother: 4 5 6 7 8 Even number 8, Hence his Brother’s birthday on March 8

QUESTION: 7

Directions(5 – 10): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

According to Ram’s mother, Ram Joined the tuition after #@, but before #%. According to Ram’s Father, He joined the tuition after #. On which date did Ram join the School?(Date should be even number)

Solution:

Mother: 4 5 6 7 8 9 10 Father: 9 10 11 10 – Even number

QUESTION: 8

Directions(5 – 10): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Anish’s mother remembers that her wedding day before #. According to her brother after @. Anish wedding day on which date?(Date should be odd number)

Solution:

Mother & Brother: 4 5 6 7

QUESTION: 9

Directions(5 – 10): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Rahul correctly remembers that his mother Anu’s birthday comes after %^ and before 16th. Navin remembers that his Aunt birthday comes before 15th. Sonia who is the daughter of Asha remembers that her mother’s birthday occurs after 13th and before 19 . Find the day on which Asha’s birthday occurs?

Solution:

14 is common in all the cases

QUESTION: 10

Directions(5 – 10): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Kamala remembers that his sister Asha birthday falls after %@ but before %^, while Rani remembers that her sister’s Asha birthday falls before %#. On what date Asha’s birthday falls?(Date should be multiple of five)

Solution:

4 5 6 7- birthday should be on 5th

QUESTION: 11

Directions(11-14): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6
‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10
‘%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7
‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8
‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

A bus for Delhi leaves every thirty minutes. An enquiry clerk told the passenger that the bus had already left 15 minutes ago and the next bus will leave at &@ AM. At what time clerk give the information to the passenger?

Solution:

At 10:45 am next bus leaves it means previous bus leaves at 10:15 am and clerk inform the passenger at 10:30 am.

QUESTION: 12

Directions(11-14): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6
‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10
‘%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7
‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8
‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

The distance between two stations P and Q is 110 km; A train with speed of 20 kmph leaves station P at % am towards station Q Another train with the speed of 25 kmph leaves station Q at ! am towards station P Then, at what time both trains meet?

Solution:

d = 110 km, t = 8 -7 = 1hr a = 20 kmph; b = 25 kmph T = (d + tb / a + b) = 135/145 = 3 hrs Train will meet at 7:00 + 3 hrs = 10:00 AM

QUESTION: 13

Directions(11-14): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6
‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10
‘%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7
‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8
‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

Without stoppage, the speed of a train is 48kmph and with stoppage, it is 40 kmph. For how many minutes, does the train stop per hour?

Solution:

Time = 48 – 40/48 = 1/6 * 60 = 10 min

QUESTION: 14

Directions(11-14): Symbols represent time in a clock as:

‘$’ – Either the hour or minute hand of clock on 6
‘@’ – Either the hour or minute hand of clock on 10
‘%’ – Either the hour or minute hand of clock on 7
‘!’ – Either the hour or minute hand of clock on 8
‘&’ – Either the hour or minute hand of clock on 9

Example: %! – 35 minutes 8 hours: First symbol represents minutes and the second symbol represents hours.

Two trains of equal lengths take 2m and 4m respectively to cross a pole. If these trains are moving in the same direction. then how long will they take to cross each other?

Solution:

Time = 2*t1*t2/(t2-t1) = 2*2*4/2 = 8 min

QUESTION: 15

Directions(15 – 20): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Shree remembers that her mother’s birthday was certainly after #th but before 13 of @. Her sister Neha remembers that their mother’s birthday was definitely after ^th but before %th of @. On which date of March was their mother’s birthday?

Solution:

Shree => 9, 10, 11, 12 Neha => 10

QUESTION: 16

Directions(15 – 20): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Deepa correctly remembers that her Brother’s birthday is before @% but after @#, whereas her mother correctly remembers that their Brother’s birthday is after @ but before ^ but it was an even date. On which day in @ is definitely their Brother’s birthday?

Solution:

Deepa: 8 9 10 Mother: 4 5 6 7 8 Even number 8, Hence his Brother’s birthday on March 8

QUESTION: 17

Directions(15 – 20): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

According to Ram’s mother, Ram Joined the tuition after #@, but before #%. According to Ram’s Father, He joined the tuition after #. On which date did Ram join the School?(Date should be even number)

Solution:

Mother: 4 5 6 7 8 9 10 Father: 9 10 11 10 – Even numbe

QUESTION: 18

Directions(15 – 20): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Anish’s mother remembers that her wedding day before #. According to her brother after @. Anish wedding day on which date?(Date should be odd number)

Solution:

Mother & Brother: 4 5 6 7

QUESTION: 19

Directions(15 – 20): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Rahul correctly remembers that his mother Anu’s birthday comes after %^ and before 16th. Navin remembers that his Aunt birthday comes before 15th. Sonia who is the daughter of Asha remembers that her mother’s birthday occurs after 13th and before 19 . Find the day on which Asha’s birthday occurs?

Solution:

14 is common in all the cases

QUESTION: 20

Directions(15 – 20): Symbols represent a date:

‘#’ – Either the month or date is 8
‘^’ – Either the month or date is 9
‘%’ – Either the month or date is 11
‘@’ – Either the month or date is 3
‘&’ – Either the month or date is 10

Example: @# – March 8

Kamala remembers that his sister Asha birthday falls after %@ but before %^, while Rani remembers that her sister’s Asha birthday falls before %#. On what date Asha’s birthday falls?(Date should be multiple of five)

Solution:

4 5 6 7- birthday should be on 5th

Related tests