Current Affairs  >  Daily Current Affairs (Oct`17 - Oct`18)  >  October 5, 2017 - Current Affairs Quiz Download as PDF

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz


Test Description

26 Questions MCQ Test Daily Current Affairs (Oct`17 - Oct`18) | October 5, 2017 - Current Affairs Quiz

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz for Current Affairs 2022 is part of Daily Current Affairs (Oct`17 - Oct`18) preparation. The October 5, 2017 - Current Affairs Quiz questions and answers have been prepared according to the Current Affairs exam syllabus.The October 5, 2017 - Current Affairs Quiz MCQs are made for Current Affairs 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz below.
Solutions of October 5, 2017 - Current Affairs Quiz questions in English are available as part of our Daily Current Affairs (Oct`17 - Oct`18) for Current Affairs & October 5, 2017 - Current Affairs Quiz solutions in Hindi for Daily Current Affairs (Oct`17 - Oct`18) course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Current Affairs Exam by signing up for free. Attempt October 5, 2017 - Current Affairs Quiz | 26 questions in 52 minutes | Mock test for Current Affairs preparation | Free important questions MCQ to study Daily Current Affairs (Oct`17 - Oct`18) for Current Affairs Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 1

Name the State Cabinet has approved Heritage Tourism policy & ‘Mukhya Mantri Rural Road Repair Scheme’.

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 1

Answer – 4. Himachal Paradesh
Explanation

On October 4, 2017, Himachal Pradesh Cabinet under Chief Minister Virbhadra Singh approved ‘Heritage Tourism Policy 2017’ & ‘Mukhya Mantri Rural Road Repair Scheme’ along with other developmental and welfare initiatives.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 2

Which country has ranked first in online harassment, in the Asia Pacific region as per the report of Norton by Symantec?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 2

Answer – 3. India
Explanation

On 4th October 2017, a report by Norton by Symantec, stated that India ranks first in online harassment, in the Asia Pacific region. Norton by Symantec released a report on online harassment. This report surveyed 1,035 adults in India.India has faced highest levels of online harassment in the Asia Pacific Region. 8 out of 10 surveyed Indians said that, they had encountered some form of online harassment.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 3

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) and Asian Development Bank (ADB) approves __________ million loan for India’s power sector.

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 3

Answer – Answer – 1. USD 100-million
Explanation

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) and Asian Development Bank (ADB) will co-finance a USD 100-million loan for boosting the power sector in India.The loan will be used to improve power transmission network and expand the use of solar and wind energy.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 4

Which entity receives the Golden Peacock Award for Excellence in Corporate Governance, from the Institute of Directors, in London, on 25th October 2017?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 4

Answer – 3.Take Solutions
Explanation

TAKE Solutions would receive the Golden Peacock Award for Excellence in Corporate Governance, from the Institute of Directors, in London, on 25th October 2017. The Golden Peacock Award is given by the Institute of Directors, in London. It honours extra-ordianry organisational performances through a three-tier process.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 5

Who has been appointed as next Ambassador of India to the Republic of Macedonia?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 5

Answer – 4. Pooja Kapur
Explanation

On 4th October 2017, Ms.Pooja Kapur, presently the Ambassador of India to the Republic of Bulgaria, has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Macedonia.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 6

Which of the following has certified the clearing arms of National Stock Exchange (NSE) and Bombay Stock Exchange (BSE) as qualified central counterparty (CCP)?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 6

Answer – 1. European Securities & Markets Authority
Explanation

European Securities & Markets Authority (ESMA) has certified the clearing arms of National Stock Exchange (NSE) and Bombay Stock Exchange (BSE) as qualified central counterparty (CCP). A central counterparty (CCP) is a corporate entity which guarantees the terms of a trade even if a buyer or seller defaults on the agreement.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 7

Which of the below multinational manufacturing company has unveil its new campaign ‘#HereToCreate’ for FIFA U-17 World Cup in India?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 7

Answer – 3. Adidas
Explanation

On 4th September 2017, Adidas launched its new campaign named #HereToCreate, to inspire young football talent in India and to kick start a football revolution for FIFA U-17 World Cup in India.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 8

Who won India’s first ever gold medal at Wushu World Championships, in Russia?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 8

Answer – 4. Pooja Kadian
Explanation

On 4th October 2017, Pooja Kadian created history by winning India’s first ever gold medal at Wushu World Championships, in Russia. Pooja Kadian, a Central Reserve Police Force’s (CRPF) Wushu champion, finished on top in the 75 kg women’s Sanda Category by defeating Evgeniya Stepanova of Russia in the finals.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 9

World Animal Day is observed on ______________ every year.

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 9

Answer – 4. 4thOct.
Explanation

World Animal Day is observed on 4thOct. every year.World Animal Day is an international day of action for animal rights and welfare celebrated annually on October 4, the feast day of Francis of Assisi, the patron saint of animals.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 10

Who will be the event ambassador for the ICC U-19 Cricket World Cup 2018?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 10

Answer – 5. Corey Anderson
Explanation

On 5th October 2017, International Cricket Council (ICC) announced New Zealand all-rounder, Corey Anderson as the event ambassador for the ICC U-19 Cricket World Cup 2018. The under-19 World Cup starts on 13thJanuary 2018. The 16-team tournament will be held in New Zealand for the third time in history. It will be played in four cities.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 11

Who was inaugurated ‘Paryatan Parv’, 20 days tourist festival to promote India to all over India at the Humayun’s Tomb, New Delhi?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 11

Answer – 5. Dr.Mahesh Sharma
Explanation

On 5th to 25th October 2017, the Ministry of Tourism conducts ‘Paryatan Parv’, a tourist festival to promote India to Indians, all over India. This festival was inaugurated at the Humayun’s Tomb, New Delhi by Dr.Mahesh Sharma, Minister of State for Culture. ‘Paryatan Parv’ is a tourism festival in which state governments and 18 central ministries take part. This festival will be conducted for 20 days.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 12

Where will the Global Entrepreneurship Summit 2017 to be Held?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 12

Answer – 5. Hyderabad
Explanation

On October 3, 2017, a high-level delegation from Government of India and the United States met at NITI Aayog to plan the 2017 Global Entrepreneurship Summit, which is scheduled to be held from 28th – 30th November 2017 in Hyderabad.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 13

Which one of the below district became the first completely Open Defecation Free (ODF) tribe district of Rajasthan?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 13

Answer – 5. Dungarpur
Explanation

Dungarpur district of Udaipur division became the first completely Open Defecation Free (ODF) tribe district of Rajasthan.It also had declared as the cleanest city of the state for the year 2016 and 2017.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 14

Name the Mobile wallet provider renamed its payment gateway on 5th Oct. 2017.

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 14

Answer – 5. Mobikwik
Explanation

On 5th October 2017, Mobile wallet provider, MobiKwik renamed its payment gateway as ‘MobiKwik Payment Gateway’.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 15

Name the bollywood actress becomes the brand ambassador of Delhi Dynamos, the first Indian Football Club?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 15

Answer – 1. Jacqueline Fernandez
Explanation

On 4th October 2017, Delhi Dynamos FC announced that Bollywood actress Jacqueline Fernandez will be the club’s brand ambassador for the upcoming Indian Super League season.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 16

Which Indian corporation has acquired 30 % interest in the Namibian Petroleum Exploration License (PEL) 37, from UK’s Tullow Oil?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 16

Answer – 4. ONGC Videsh Ltd
Explanation

On 4th October 2017, ONGC Videsh Ltd (OVL), the overseas arm of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), announced that, it has acquired 30 % interest in the Namibian Petroleum Exploration License (PEL) 37, from UK’s Tullow Oil.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 17

In which field Kazuo Ishiguro won 2017 Nobel Prize?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 17

Answer – 3. Literature
Explanation

British author Kazuo Ishiguro has won 2017 Nobel Prize in Literature. Kazuo Ishiguro is best known for his novel ‘The Remains of the Day’.He was born in Nagasaki, Japan. Kazuo Ishiguro has written eight books, which have been translated into over 40 languages.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 18

Name the first Indian won a European racing championship, by winning the Boss GP Championship (Formula Class) title, at Imola, Italy.

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 18

Answer – 5. Mahaveer Raghunathan
Explanation

On 4th October 2017, Mahaveer Raghunathan became the first Indian to win a European racing championship, by winning the Boss GP Championship (Formula Class) title, at Imola, Italy.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 19

On 5th October 2017, World Teachers Day is observed all over the world. Theme of 2017 World Teachers Day is _____________________.

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 19

Answer – 2. ‘Teaching in Freedom, Empowering Teachers’
Explanation

On 5th October 2017, World Teachers Day is observed all over the world. World Teachers Day is also known as International Teachers Day. Since 1994, it is celebrated worldwide. Theme of 2017 World Teachers Day is ‘Teaching in Freedom, Empowering Teachers’. It insists on teachers to enjoy professional independence, freedom and the tools needed to deliver quality education, which must take into account learners’ circumstances, needs and expectations.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 20

Ken Youngstein ‘s book ,‘The Singing Tree’ launched to spread awareness on preventing child __________.

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 20

Answer – 5. Blindness
Explanation

On 4th October 2017, a book titled ‘The Singing Tree’ was launched by an international NGO, Orbis India, to spread awareness on preventing child blindness. The book ‘The Singing Tree’ is about visual impairment due to refractive error in children. This is a part of Orbis India’s programme to reach over three million school children, screen and treat them for refractive error.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 21

Who inaugurated the Golden Jubilee Year Celebrations of the Institute of Company Secretaries of India (ICSI), at Vigyan Bhawan, New Delhi?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 21

Answer – 2. Mr.Narendra Modi
Explanation

On 4th October 2017, Prime Minister Mr.Narendra Modi inaugurated the Golden Jubilee Year Celebrations of the Institute of Company Secretaries of India (ICSI), at Vigyan Bhawan, New Delhi.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 22

Who approved the Delhi government’s student higher education loan scheme, in New Delhi on 5th Oct, 2017?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 22

Answer – 4. Lieutenant Governor
Explanation

On 5th October 2017, Lieutenant Governor Anil Baijal approved the Delhi government’s students higher education loan scheme, in New Delhi.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 23

Where will be a three day international medical conference, ‘IMTechCon 2017’, began at CSIR-Institute of Microbial Technology (IMTECH)held?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 23

Answer – 3. Chandigarh
Explanation

On 4th October 2017, a three day international medical conference, ‘IMTechCon 2017’, began at CSIR-Institute of Microbial Technology (IMTECH), in Chandigarh. The aim ‘IMTechCon 2017’ is to engage industry and academic leaders to discuss current unmet medical needs at global level.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 24

Under the chairmanship of whom RBI forms High-level Task Force on Public Credit Registry?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 24

Answer – 2. Yeshwant M. Deosthalee
Explanation

Reserve Bank of India (RBI) has formed a High-level Task Force on Public Credit Registry (PCR) for India. The task force has been constituted under the chairmanship of Yeshwant M. Deosthalee.
The High-level Task Force on Public Credit Registry (PCR) for India consists of representatives from various stakeholders including the Reserve Bank, banks, non-banking financial companies (NBFCs), industry bodies, and experts in information technology.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 25

Which State Government signed a MoU with American payments solution company Mastercard for setting up centre of excellence?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 25

Answer – 2. Andhra Pradesh
Explanation

On October 5, 2017, Andhra Pradesh State Government signed a MoU with American payments solution company Mastercard for setting up centre of excellence in Vizag.

October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 26

Who has topped in Forbes India Rich List 2017 for 10th consecutive year?

Detailed Solution for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz - Question 26

Answer – 4. Mukesh Ambani
Explanation

With a net worth of $38 billion, Reliance Industries Ltd (RIL) chairman Mukesh Ambani has topped Forbes’s India Rich List 2017. He has topped Forbes rich list for 10th consecutive year.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about October 5, 2017 - Current Affairs Quiz Page
In this test you can find the Exam questions for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for October 5, 2017 - Current Affairs Quiz, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice