1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? 
A said to B – seven years ago I was seven times as old as you were and three year hence I will be three times as old as you will be. The ages of A and B
A – 7 = 7*(B – 7)…….(1)
A + 3 = 3*(B + 3)…….. (2)
Solve both equations to get A and B
The ratio of the ages of priya and riya is 2:5. After 8 years, their ages will be in the ratio of 2:3. Then the sum of their present ages
Let priya age = 2x and riya age = 5x.
So, (2x + 8)/(5x + 8) = 2/3, we get x = 2. So sum of priya and riya = 14
The sum of the age of mother and daughter is 100 years. 5 years ago their age were in the ratio of 2:1. The ratio of the age of daughter and mother after 10 years
M + D = 100 and (M – 5)/(D 5) = 2/1
we get D = 35 and M = 65. So after 10 years ratio = 45/75 = 3/5
The ratio of the ages of two persons are in the ratio of 5:7 and the difference between their ages is 18 years. Find the sum of the ages of the person after 5 years,
7x – 5x = 18…data inadequate
If 6 is subtracted from the present age of neha and the remainder is divided by 6, then the present age of mia is obtained. If Mia is 4 years younger to raj whose age is 12 years, then find the age of neha
(N – 6)/6 = M = 12 – 4 = 8. We will get N = 54
If P age is twice the average age of P, Q and R age’s. Q’s age is one half the average of P, Q and R’s age. If the age of R is 5 years, then find the sum of ages of P, Q and R.
P = 2*(P + Q+ R)/3
Q = (1/2)*(P + Q+ R)/3 and R = 5 solve these equations, we will get P = 20, Q = 5 and R = 5
The ratio between the A and B age is 7: 9. If the difference between the present ages of Q and P’s age after 4 years is 2 then what is the total of the present ages of P and Q?
let age of B is 9x and that of A is 7x. So
9x – (7x +4) = 2, x = 3
So sum will be = 27 + 21 = 48
Ritu married 6 years ago. Today her age is 5/4 times her age at the time of her marriage. Her daughter age is 1/5 of her age. What is the ratio of ritu age to her daughter age after 6 years?
R = (5/4)*(R – 6)
R = 30 years and daughter age = 30/5 = 6 years.
After 6 years ratio will be = 36/12 = 3:1
6 years ago Ram was twice as old as Shyam. If the ratio of their present ages is 9:5 respectively, what is the difference between their present ages in year?
R – 6 = 2*(S – 6)
put R = 9x and S = 5x, we will get x = 6
so difference between ages is 4*6 = 24 years
The sum of the ages of a mother and her son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was 3 times the mother age at that time, then the present age of the son,
M + S = 45
(M 5)*(S – 5) = 3*(M – 5) so, S = 8 years
Suman’s age was double that of Kareena’s 10 years ago. Ratio of the present ages of Kareena to Suman is 3 : 5. What will be Kareena’s age 5 years after?
Let the present ages of Kareena and Suman are 3x and 5x.
Then, 10 yrs ago, (5x10) = 2 * (3x10)
Solve, x = 10
So Kareena present age = 30, after 5 years = 35
8 years ago, Bhanu’s age was four greater than Ravi’s age that time. Also the ratio of Ravi’s age to Bhanu’s 8 years after will be 6 : 7. Find the ratio of Ravi’s age to that of Bhanu’s age 4 years after.
Ravi = x, Bhanu = y
8 years ago, (x8) + 4 = (y8) . This gives x – y = 4
After 8 years, (x+8)/ (y+8) = 6/7. This gives 7x – 6y = 8
Solve both equations, x = 16, y = 20
So required ratio = (16+4) : (20+4) = 20 : 24 = 5 : 6
Ratio of Rani’s age to Sheena’s age was 5 : 8 four years ago. Sheena’s present age is 6 years greater than Rani’s age 6 years after. Find the ratio of the present ages of Sheena and Rani.
Rani = A, Sheena = B
4 yrs ago, A4/B4 = 5/8
8A – 5B = 12
After 6 yrs, A + 6 = B – 6
Solve the equations, A = 24, B = 36
Kavya’s age is 3 times more than that of Rita. Kavya will be 2 ½ times that of Rita 8 years after. How many times will Kavya’s age be that of Rita 8 more years after?
Rita = x, Kavya = x+3x = 4x
(4x + 8) = 5/2 (x+8)
Solve, x = 8
After 8 years, Kayva = 4x + 16 = 48, Rita = x+16 = 24
Ronit’s age is 10 years more than Rohit’s age. Also Ronit was twice old as Rohit 15 years ago. What will be the age of Ronit 6 years after?
Rohit = x, Ronit = x+10
(x+10) – 15 = 2(x15)
Solve, x = 25
Ronit’s 6 years after = x+10+6
Ravi’s age was one third of his father’s 18 years ago. Now he is half the age of his father. What is the difference in the present ages of father and Ravi?
Ravi’s present = x, father’s = 2x
Then, (2x18) = 3 (x – 18)
Solve, x = 36
So difference = 2xx = x = 36
Kirti’s age 4 years ago and Kavita’s 4 years hence is same. Also the present ages of Kirti and Kavita are in the ratio 5 : 3. Find the ratio of Kirti’s age 4 years hence to Kavita’s age 4 years ago.
Kirti = A, Kavita = B
Let A’s present age = 5x, and B’s = 3x
A’s age 4 years ago to B’s age 4 years hence is same
So (5x4) = (3x+4)
Solve x = 4
So A’s present age = 20, and B’s = 12
Required ratio = (20+4) : (124)
The sum of ages of Sonu and Monu is 60 at present. Also Sonu’s age was five time that of Monu 6 years ago. What will be the age of Monu 5 years after?
Monu = x, Sonu = 60x
60x – 6 = 5*(x – 6)
solve, x = 14
monu’s 5 years after = x+5 = 19
Reema’s age will be 7/3 of Tina’s 6 years after. Also the ratio of their ages was 5 : 1, 10 years ago. What is Reema’s present age?
Let 10 years ago, Tina = x, Reema = 5x
Then, 5x+16 = 7/3 * (x+16)
Solve, x = 8
So Reema’s present age = 5x+10 = 50
The ratio of Shruti’s age to Meenu’s age is 5 : 7. The difference in the present age of Meenu and Shruti’s age 6 years after is 2 years. What is the total of their present ages?
Shruti = 5x, Meenu = 7x
7x – (5x+6) = 2
Solve, x = 4
So sum = 5x+7x = 12x = 48
33 videos34 docs143 tests

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 
33 videos34 docs143 tests









