Chain Rule - MCQ 2


20 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Competitive Examinations | Chain Rule - MCQ 2


Description
This mock test of Chain Rule - MCQ 2 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Chain Rule - MCQ 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Chain Rule - MCQ 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Chain Rule - MCQ 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Chain Rule - MCQ 2 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

50 people went on picnic along with taking food for 10 days. After 4 days 10 people left the picnic. For how many days the food will last now?

Solution:

A) 7 1/2
Explanation: After 4 days, there is (10-4) = 6 days food for 50 people. But 10 people left, so there are 40 people left, and let now the same food is for x days for 40 people. So M1*D1 = M2*D2
50*6 = 40*x Solve, x = 15/2

QUESTION: 2

 50 people can do 1/4th of work in 20 days working 4 hrs each day. How many people need to be joined in order to complete the work in 40 days working same number of hours as before?

Solution:

D) 25
Explanation: M1*D1*H1*W2 = M2*D2*H2*W1
50*20*4*(3/4) = (50+x)*40*4*(1/4) Solve x = 25

QUESTION: 3

2 men and 3 women are employed to type 100 pages on computer. They completed the work in 5 hours. If one man can do twice work in one hour as compared to one woman, find the number of hours to type 200 pages by 10 women.

Solution:

B) 7
Explanation: Given 1 m = 2 w. So 2 m = 4w 2m+3w 100 pages in 5 hrs, so 4w+3w = 7 women 100 pages in 5 hours. So M1*H1*W2 = M2*D2*H2*W1
7*5*200 = 10*H2*100
Solve H2 = 7

QUESTION: 4

Fruits were purchased for Rs 350. 9 boys ate 3/5th of them in 2 hours. 6 boys feel their stomach as full so do not eat further. In how many hours the remaining fruits will get finished by remaining boys?

Solution:

D) 4 hours Explanation: Remaining boys = 3, remaining fruits = 2/5th Eating is work here. So M1*H1*W2 = M2*H2*W1
9*2*(2/5) = 3*H2*(3/5)
Solve, H2 = 4

QUESTION: 5

100 men were to complete a piece of work in 20 days. After they worked for 10 days, 60 more men were employed to complete the work on time. If additional men were not employed, then how many days behind schedule the work would be finished?

Solution:

D) 6
Explanation: Let 100 men complete x work in 10 days after which (100+60) = 160 men complete the remaining (1-x) work in remaining 10 days [Total work to be completed in 20 days] So, M1*D1*W2 = M2*D2*W1 100*10*(1-x) = 160*10*x Solve, x= 5/13 This means that initially employed 100 men can finish 5/13th of work in 10 days, so let they will complete 1 whole work in x days.
M1*D1*W2 = M2*D2*W1
100*10*1 = 100*x*(5/13) Solve, x = 26 This means extra (26-20) = 6 days will be required if additional men are not employed after 10 days.

QUESTION: 6

If 2 men or 5 women can complete a work in 15 days, then in how many days 4 men and 5 women will complete the same work?

Solution:

D) 5
Explanation: 2 m or 5 w 4m + 5w Cross multiply and put in denominator Days = 15*2*5/ [2*5 +5*4]

QUESTION: 7

To do a certain work in 9 days, some men were employed. All came on the first day, but after seeing that there is too much labor for the work, 6 men left the work after 1 day. If the work is now completed in 6 days more than the scheduled time, how many men were initially employed?

Solution:

A) 14
Explanation: After 1 day, x men were to work for 8 days, but 6 men left, now (x-6) men will complete the same remaining work in (8+6) = 14days.
So x*8 = (x-6)*14 Solve, x = 14

QUESTION: 8

A pipe filled 4/5th of a cistern in 10 minutes. How much more time will it take to fill the rest?

Solution:

B) 2.5 minutes Explanation: 1/5 * 10 = (4/5) * x x = 5/2

QUESTION: 9

30 women complete the 2/5th work in 40 days working 6 hours each day. If 10 women leave, in how many days the remaining work will get completed if now they work for 10 hours each day?

Solution:

C) 54
Explanation: 30*40*6*(3/5) = 20*D2*8*(2/5)
D2 = 54

QUESTION: 10

In a refugee camp, 20 people are provided food which was given for 5 days. 10 people left this group after 2 days, and it was found that the remaining food lasted for 3 days for remaining people. If the people would not have left, how many days the food would have been lasted?

Solution:

B) 3.5 days Explanation: After 2 days, let x food was left, which means that 10 people ate x food for 3 days, so let us find the number of days for which x food has lasted for 20 people.
Eating burgers will be considered as a work. So M1*D1*W2 = M2*D2*W1
10*3*x = 20*D2*x Solve D2 = 3/2 So 20 people first ate the food for 2 days, after it the remaining food they would have eaten in 3/2 days more so total (2 + 3/2) days

QUESTION: 11

 If 4 people can do a piece of work in 16 days working 5 hours each day. In how many the same work will be completed by 20 people working 4 hours each day?

Solution:

C) 4
Explanation: M1*H1*D1 = M2*H2*D2
4*5*16 = 20*4*D2
Solve D2 = 4

QUESTION: 12

If 20 people can complete 2/5th of a work in 6 days working 4 hours each day, then how much work will be completed by 30 people in 2 days working 8 hours each day?

Solution:

D) 2/5
Explanation: M1*D1*H1*W2 = M2*D2*H2*W1
20*6*4*W2 = 30*2*8*(2/5)
Solve W2 = 2/5

QUESTION: 13

10 people complete 2/5th of work in 8 days working 5 hours each day. How many additional men are needed to complete the work in a total of 14 days working same number of hours each day as earlier?

Solution:

B) 10
Explanation: Total work to be completed in 14 days, so (additional men+10 men already employed) will have to complete remaining work (1 – 2/5 ) = 3/5 of work in (14-8) = 6 days.. let x is additional men M1*D1*H1*W2 = M2*D2*H2*W1
10*8*5*(3/5) = (10+x)*6*5*(2/5) Solve x = 10

QUESTION: 14

A certain number of answer sheets can be checked in 12 days working 5 hours each day by 9 examiners. For how many hours a day should 4 examiners work to check twice the number of answer sheets in 30 days?

Solution:

D) 9 hours Explanation: Answer sheets are work here. So M1*D1*H1*W2 = M2*D2*H2*W1
9*12*5*2 = 4*30*H2*1
Solve, H2 = 9

QUESTION: 15

A camp can provide food to 150 men for 45 days. After 10 days, 25 left the camp. What is the number of days for which the remaining food will last now?

Solution:

A) 42
Explanation: After 10 days, there is (45-10) = 35 days food for 150 men. But 25 men left, so there are 125 men left, and let now the same food is for x days for 125 men. So M1*D1 = M2*D2
150*35 = 125*x Solve, x = 42

QUESTION: 16

 A certain piece of work was to be completed in 50 days for which 200 men were employed. After working for 40 days, additional 100 men were employed to complete the work on time. Had additional men were not employed, how many days behind schedule the work would be finished?

Solution:

D) 5
Explanation: Let 200 men complete x work in 40 days after which (200+100) = 300 men complete the remaining (1-x) work in remaining 10 days [Total work to be completed in 50 days] So, M1*D1*W2 = M2*D2*W1 200*40*(1-x) = 300*10*x Solve, x= 8/11 This means that initially employed 200 men can finish 8/11th of work in 40 days, so let they will complete 1 whole work in x days.
M1*D1*W2 = M2*D2*W1
200*40*1 = 200*x*(8/11) Solve, x = 55 This means extra (55-50) = 5 days will be required if additional men are not employed after 40 days.

QUESTION: 17

20 men can complete 2/5th of work in 10 days working 6 hours each day. In how many days the remaining work will be completed by 20 women working 4 hours each day such that 4 women do as much work as is done by 2 men?

Solution:

D) 45
Explanation: 4 w = 2m, so 1w = 1/2 m And then 20 w = 10 m, so we have to find the number of days for 10 men to complete remaining work (1 – 2/5) = 3/5th .
M1*D1*H1*W2 = M2*D2*H2*W1
20*10*6*(3/5) = 10*D2*4*(2/5)
Solve, D2 = 45 days

QUESTION: 18

100 books can be bind by 50 students in 4 hours. How many books will be bind by 150 students in 2 hours?

Solution:

A) 150
Explanation: Binding books is a work, so W2*S1*H1 = W1*S2*H2
W2*50*4 = 100*150*2
Solve W2 = 150 books

QUESTION: 19

2 men or 3 boys can do a piece of work in 14 days working 6 hours each day. In how many days 6 men and 9 boys will complete a work twice as large working together 2 hours each day?

Solution:

B) 14 days Explanation: 2 m = 3 b So 1m = 3/2 b 6m + 8b = 6 * (3/2) b + 9b = 18 b So we have to find the number of days for 18 boys 3 boys do 1 work in 14 days working 6 hours, let 18 boys do twice work in x days working 2 hrs each day, then B1*D1*H1*W2 = B2*D2*H2*W1
3*14*6*2 = 18*x*2*1 Solve x = 14 days

QUESTION: 20

20 people can eat 100 burgers in 2 hours. In how many hours 200 burgers will be eaten by 10 people?

Solution:

B) 8 hours Explanation: Eating burgers will be considered as a work. So M1*H1*W2 = M2*H2*W1
20*2*200 = 10*H2*100
Solve H2 = 8

Similar Content

Related tests