Exam Based Questions - MCQ 1


20 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Competitive Examinations | Exam Based Questions - MCQ 1


Description
This mock test of Exam Based Questions - MCQ 1 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Exam Based Questions - MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Exam Based Questions - MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Exam Based Questions - MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Exam Based Questions - MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction (Q. 1-5). What value should come in place of question mark(?)

Q. 

(15625)1.3 x (78125)1.3 = (3375)1.3 x (27)0.7 x (5/?)6 x (5)4+?

Solution:
QUESTION: 2

(1421/47) ÷ (49/828) *(1645/23) = ?3 + 603

Solution:

29*36*35 = 36540 = ? 3 +603
? =33

QUESTION: 3

7+77+777+7777+77777 +? = 8+88+888+8888+88888

Solution:

1111+1111+111+11+1= 12345

QUESTION: 4

5 x 11111 + 52 x 1111 + 53 x 111 + 54 x 11 + 55 x 1 = ?

Solution:

55555+27775+13875+6875+3125=107205

QUESTION: 5

(16384)1.6 x (256)0.7 / 2 ? = 4096

Solution:

4 14 /4 6 =2 ?
? = 16

QUESTION: 6

A seller bought 50 mobiles for Rs. 2.5 Lakhs in total. Seller gave an offer, if someone buys two mobiles then he can get another mobile for free of cost. Then 14 customers availed this free offer. Rest of the mobiles were sold individually (i.e., single mobile bought by one customer).If in total seller makes 8% profit then what is the selling price of each mobile?

Solution:

No of mobiles sold for free = 14
Rest = 50-14 = 36
36*x = 2.5L*(108/100)
x =7500

QUESTION: 7

In Sangeeta Cinema Hall ratio of the number of first class, Royal class and Balcony seats are 1:2:3. Bahubhali movie was released, due to excessive demand Hall manager increased the prices of the tickets by 25% in the First class, 12.5% in Royal class and 10% in Balcony respectively. On the first show, all the seats were filled and he managed to make a total of Rs. 80,000 from tickets. Then what is the cost of each Balcony ticket?

Solution:

From the above data, solution cannot be determined

QUESTION: 8

A lift in an Apartment which has 6 floors stops on every floor. If 4 people enter the lift when it was in ground level(ground is not a floor). What is the probability that all will get out on different floors?

Solution:

Total number of ways in which 4 people can get out = 64
The number of ways for 4 people to get out in 6 floors is 6.5.4.3 = 6p4
probability = 6p4 /64

QUESTION: 9

Direction (Q. 9-10). In the following question, three statements numbered as I, II and III. On solving these statements you get Q1, Q2, and Q3, then identify the relation between them.

Q.

Quantity I: Find the time period if a sum of Rs.2500 becomes Rs. 2950 at 9% SI per annum.
Quantity II: Find the time period if a sum of Rs.2500 earns Rs.525 as interest at 10% CI per annum compounded annually.
Quantity III: Find time period if a sum of Rs. 2000 amounts to Rs.2928.2 at 20% CI per annum compounded Half – Yearly

Solution:

Q1 :450 = 2500*9*t/100 = 2
Q2: 3025 =2500(1+10/100) t = 2
Q3. 2928.2 = 2000(1+10/100) 2t = 2

QUESTION: 10

Ravi, Ramu, Raju invested in the ratio of 5:6:7 respectively. At the end of the business, they received the profit in the ratio of 10:8:7.

Quantity I: Time period for which Ravi invested?
Quantity II: Time period for which Ramu invested?
Quantity III: Time period for which Raju invested?

Solution:

let times be t1,t2, and t3
5t1/6t2 = 10/8
t1:t2 = 3:2
similarly t2:t3 =4:3
t1:t2:t3 = 6:4:3

QUESTION: 11

Direction (Q. 11-15) In the following questions two equations numbered I & II are given. You have to solve both equations and mark one of the option given below

((1729+12*13*75+2197)/(625+144-600)= (144+169+312) / ?

Solution:

Solution:
25/13 = 25/?
? = 13

QUESTION: 12

0.04*0.5*0.2*25 + ³0.008*0.5*0.7+2.14-1.83 = ?/10

Solution:

0.02+0.07+2.54-1.83=0.8

QUESTION: 13

(909.01*111+ 711.01*222.01+555*333)/25 =?3

Solution:

4000*111/25 = 17760= ?³
? = 26

QUESTION: 14

(6241 – 6085)½ * 313 + 87 = ?2*16

Solution:

313+87 = 400 = ?² *16
? = 5

QUESTION: 15

38.07% of 3996 + (49)² – 33.01% of 4568 + 7/11 of 2958 = ?*5

Solution:

1520+ 2401-1508+1882= 4295= ?*5
?= 859

QUESTION: 16

A seller marks price on Mobile such that he can make 35% profit by giving 10% discount. However a customer bargained and availed 16% discount. Then what is the new profit percentage of seller?

Solution:

SP = CP*135/100
SP = MP*90/100
CP = MP*90/135
Customer SP = MP*84/100
MP*84/100 = MP*90/135*(100+y)/100
100+Y = 126
Y = 26%

QUESTION: 17

In an examination, ratio of number of students who passed to number of students who failed is 5:2. If 10 more students appeared for the exam then number of students failed was 5 more than earlier, then new ratio of number of students passed to number of students failed is 7:3.Then total number of students earlier is?

Solution:

5x+y/2x+10-y = 7:3
and 2x+10-y- 2x =5
y =5
then x =20
total = (5+2)*20 = 140

QUESTION: 18

The probability that Vijay will join IIT is 2/7 and that he will join NIT is 3/5.Find that probability that he will join either IIT or NIT?

Solution:

2/7+3/5 = 31/35

QUESTION: 19

Direction (Q. 19-20). Each question below is followed by statements I and II. You have to determine whether thedata given in the statement is sufficient for answering the questions or not.

Q.

an + an + an + an + an + an = an+1 then what is the value of n?
I. an = 255
II. a = 5

Solution:

5an =an .a
a=5

QUESTION: 20

What is the area of the rectangle?

I. The perimeter of rectangle is 156 cm
II. The diagonal of rectangle is 3060 cm

Solution:

l+b = 78
l² + b² = 3060