Exam Based Questions - MCQ 4


20 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Competitive Examinations | Exam Based Questions - MCQ 4


Description
This mock test of Exam Based Questions - MCQ 4 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Exam Based Questions - MCQ 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Exam Based Questions - MCQ 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Exam Based Questions - MCQ 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Exam Based Questions - MCQ 4 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

I. 2X² – 272X + 182 = 0

II. 3Y² – 293Y + 210 =0

Solution:

X = 13/2, 14/2
Y = 14/3, 15/3

QUESTION: 2

I. 91X² + 128X + 45 = 0

II. 28Y² + 41Y + 15 = 0

Solution:

X = -9/13, -5/7
Y = -5/7, -3/4

QUESTION: 3

I. X² -152X + 100 = 0

II.Y² – 252Y + 300 =0

Solution:

X = 52, 102
Y = 102, 152

QUESTION: 4

I. X² - 55X + 756 = 0

II. Y² - 59Y + 870 =0

Solution:

X = 27,28
Y = 29,30

QUESTION: 5

I. 22X² - 59X + 39 = 0

II. 18Y² - 73Y + 70 =0

Solution:

X = 13/11, 3/2
Y = 14/9, 5/2

QUESTION: 6

Shiva is running on a road at the rate of 10 Km/hr. In the same direction a Bus going at a speed of 130 Km/hr passed him. He could see the Bus only for 30 Seconds. Then up to what distance he could see the Bus?

Solution:

130-10 = x/30*18/5
x = 1000 m

QUESTION: 7

iPhone 7 is available at cost of Rs.45,999 in Market. Airtel Company introduced a Plan where we can buy mobile with one time down payment of Rs. 8308. After that we need to pay for Rs.1999 EMI for some months. Rajesh bought mobile through this offer, then in total he paid Rs. 10285 more than actual cost of Mobile. Then for how many Months did Rajesh paid EMI?

Solution:

Total money paid = 45999+10285 = 56284
56284= 8308+1999*x
x = 24

QUESTION: 8

Bhaskar had two sons Uday and Surya whose ages are 12 and 14 Years respectively. He deposited equal money on each of them in two different Banks which offered 6% , 8% Simple Interest to Uday and Surya respectively. Bhaskar plan is such that at certain age both of their amounts will become equal. Then at what age their amounts will be equal?

Solution:

(x-12)*6 = (x-14)*8
X =20

QUESTION: 9

Ravi took a Loan of 4Lakh rupees from a Bank on a condition that he will be charged at 5% p.a. at CI for the first 2 years and at 10% p.a. at CI for the rest of the years. After 2 years he returned 2/3 amount which has to be paid. He returned remaining amount again after 2 years. Then what is the total amount paid by him to Bank?

Solution:

@5% = 4L*(1+5/100) 2 = 441000
returned 2/3 = 147000
@10% = 147000*(1+10/100) 2 = 177870
Total = 441000+177870 = 618870

QUESTION: 10

A container is filled upto 80% of its capacity with mixture of Water and Milk in the ratio of 1:3. Now 1/25 th of Mixture is taken out and 24 litres of water is added. Then the ratio of Water to Milk becomes 1:2. Then what is capacity of Jar in litre?

Solution:

(x-x/25+24)/(3x- 3x/25) = 1:2
x = 50 4x =200
capacity of jar = 250

QUESTION: 11

2,3,6,20,?

Solution:

2² * 0.5 +1 = 3
3² * 0.5 +1.5 = 6
6² * 0.5 +2 = 20
20² * 0.5 +2.5 = 202.5

QUESTION: 12

16,58,88,108,120, ?

Solution:

16+7² -7 = 58
58+6² -6 = 88
88+5² -5 = 108
108+4² -4 = 120
120+3² -3 = 126

QUESTION: 13

20,100,160,200,220,?

Solution:

20+9² – 1² = 100
100+8² – 2² = 160
160+7² – 3² = 200
200+6² – 4² = 220
220+5² – 5² = 220

QUESTION: 14

224,?,444,1329,5312,26555

Solution:

224*1-1 = 223
223*2 -2 = 444
444*3 – 3 = 1329
1329*4 – 4 = 5312
5312*5 – 5 = 26555

QUESTION: 15

10,10,30,70,130,?

Solution:

10+5² – 5² = 10
10+6² – 4² = 30
30+7² – 3² = 70
70+8² – 2² = 130
130+9² – 1² = 210

QUESTION: 16

An inlet pipe can fill an empty Tank in 2 hours. An outlet pipe can empty the same tank in 6 hours. The tank is also having a hole through which water leaks.The hole is draining water at the 1/3 rd rate of the outlet pipe. Now both Inlet and Outlet pipes are opened in a Tank which is already filled up to 4/9 of its capacity. Then in how many Hours the Tank will be filled thereafter?

Solution:

1/2 – 1/6 – 1/18 = 15/54
54/15*5/9 = 2

QUESTION: 17

Parthiv’s wife age is 24 and his Son age is 12 as on today. On same day Partiv invented a Time Machine through which he travelled to ancient time. He stayed in ancient time for 6 Years then he returned back. But by Surprise, there is no change in Parthiv’s age after his return. If the difference between the average age of the family before and after is only 4 then Parthiv’s age is?

Solution:

Based on above data
(P+24+12)/3 – (P+30+18)/3 = 4
P always get cancelled

QUESTION: 18

Ramesh wishes to fence a rectangular farm of 2000m 2 area in which length is greater than breadth. He used 130mts of wire to fence the farm on three sides which is the least length of wire which can be utilized by him. The cost of 1 m wire is Rs.3 then how much difference would be there if he fences fours sides instead of three sides?

Solution:

l*b = 2000
2b+l = 130
l = 50 b= 40
cost of fencing three sides = 130*3 = 390
cost of fencing four sides = 180*3 = 540

QUESTION: 19

A building contractor takes contract to do a work in 30 days by 40 men. In the first 10 days 10 men were absent. In the second 10 days all men were present. Now how many more men he need to employ so that work is finished in time?

Solution:

40*30 = 30*10+40*10+(40+x)*10
x = 10

QUESTION: 20

Sravan has to row from place A to place B and back in 6 hours which is at a certain distance. Due to bad light, he couldn’t recognize Place B and rowed 60 Km further. Then he realized and started return back to Place A. Due to this he travelled for 2 more hours than the original journey. Ratio of the speed of Boat to the stream is 2:1. Then what is entire distance covered by him?.

Solution:

6 = D(1/3x+1/x)
2= 60(1/3x+1/x)
x = 40
D =180
Total distance travelled = (180+60)*2 = 480

Related tests