Test: Bias Compensation


10 Questions MCQ Test Electronic Devices | Test: Bias Compensation


Description
This mock test of Test: Bias Compensation for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Bias Compensation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bias Compensation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Bias Compensation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bias Compensation extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 The compensation techniques are used to_________

Solution:

 Usually, the negative feedback is used to produce a stable operating point. But it reduces the voltage gain of the circuit. This sometimes is intolerable and should be avoided in some applications. So, the biasing techniques are used.

QUESTION: 2

Compensation techniques refer to the use of_________

Solution:

Compensation techniques refer to the use of temperature sensitive devices such as thermistors, diodes, transistors, sensistors etc to compensate variation in currents. Sometimes for excellent bias and thermal stabilization, both stabilization and compensation techniques are used.

QUESTION: 3

 In a silicon transistor, which of the following change significantly to the change in IC?

Solution:

For germanium transistor, changes in ICO with temperature contribute more serious problem than for silicon transistor. On the other hand, in a silicon transistor, the changes of VBE with temperature possesses significantly to the changes in IC.

QUESTION: 4

What is the compensation element used for variation in VBE and ICO?

Solution:

A diode is used as the compensation element used variation in VBE and ICO. The diode used is of the same material and type as that of transistor. Hence, the voltage across the diode has same temperature coefficient as VBE of the transistor.

QUESTION: 5

The expression for IC in the compensation for instability due to ICO variation_________

Solution:

In this method, diode is used for the compensation in variation of ICO. The diode used is of the same material and type as that of transistor. Hence, the reverse saturation current IO of the diode will increase with temperature at the same rate as the transistor collector saturation current ICO.

QUESTION: 6

Which of the following has a negative temperature coefficient of resistance?

Solution:

The thermistor has a negative temperature coefficient of resistance. It means, its resistance decreases exponentially with increasing T. The thermistor RT is used to minimize the increase in collector current.

QUESTION: 7

 Which of the following has a negative temperature coefficient of resistance?

Solution:

The sensistor has a positive temperature coefficient of resistance. It is a temperature sensitive resistor. It is a heavily doped semiconductor. When voltage is decreased, the net forward emitter voltage decreases. As a result the collector current decreases.

QUESTION: 8

Increase in collector emitter voltage from 5V to 8V causes increase in collector current from 5mA to 5.3mA. Determine the dynamic output resistance.

Solution:

: ro=∆VCE/∆IC
=3/0.3m=10kΩ.

QUESTION: 9

The output resistance of CB transistor is given by _________

Solution:

 The ratio of change in collector base voltage (∆VCB) to resulting change in collector current (∆IC) at constant emitter current (IE) is defined as output resistance. This is denoted by ro.

QUESTION: 10

 The negative sign in the formula of amplification factor indicates_________

Solution:

When no signal is applied, the ratio of collector current to emitter current is called dc alpha, αdc of a transistor. αdc=-IC/IE. It is the measure of the quality of a transistor. Higher is the value of α, better is the transistor in the sense that collector current approaches the emitter current.

Similar Content

Related tests